Léto nám dává nejen spoustu slunce a dovolené, ale i spousty možností, jak s pomocí nejrůznější zeleniny změnit vaření na úplnou exhibici barev, chutí a vůní. Vyzkoušejte recept na skvělý domácí kečup bez cukru, po kterém se u vás doma jen zapráší.
V podomácku vyrobeném kečupu uchováte chuť léta dlouho do zimy, ale používat tuhle oblíbenou chuťovku (v tomto obzvlášť zdravém provedení) můžete začít prakticky ihned.
Na výrobu asi 400 ml kečupu budete potřebovat:
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 malé cibule, oloupané a nadrobno nakrájené
- 1 stroužek česneku nakrájený nadrobno
- ½ lžičky sladké papriky
- 140 g rajčatové protlaku v biokvalitě
- 3 lžíce jablečného octa
- 150 g rajčatového pyré v biokvalitě
- 2 lžíce práškové stévie
- ½ lžičky sušené nebo čerstvé dobromysli
- sůl a pepř
V kastrolu rozehřejte na středním stupni olej. Přidejte cibuli, česnek a papriku. Smažte, až cibule zvláční a hezky se obalí paprikou, 3 až 4 minuty. Na nízkém stupni vmíchejte rajčatový protlak a ocet. Za stálého míchání povařte 1 až 2 minuty, pak vmíchejte rajčatové pyré, stévii a oregano. Na nejnižším stupni povařte ještě asi 2 minuty, až kečup zhoustne. Osolte ho a opepřete, rozmixujte tyčovým mixérem a rozlijte do sklenic. V chladu vydrží asi týden.
Tip:
V létě nebo při hojné úrodě domácích rajčat je samozřejmě použijte místo protlaku a pyré. Hotový kečup ještě protlačte sítem, aby byl homogenní, nebo rajčata předem krátce spařte horkou vodou a oloupejte.
Zdroj informací: časopis Prima FRESH
Publikováno: 7. 6. 2017, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce