reklama

Jak upéct ten nejlepší pecen domácího chleba? Přečtěte si tyto jednoduché triky!

Vlastně ani nezáleží na tom, jestli máte raději poctivý kváskový pecen žitného chleba, nebo spíš ten z bílé pšenice na způsob italského nebo francouzského pečiva, které se láme a přikusuje prakticky k jakémukoliv pokrmu. Vůně čerstvě upečeného pečiva, linoucí se po celém domě, je jako pohlazení po duši. A pak, když se nikdo nedívá, zakrojíte do křupavé vlahé kůrky, a šup s patkou do pusy. Je to prostě lahůdka. Ale jen, když je i střídka krásně nadýchaná a vláčná. Co dělat, aby se chléb opravdu povedl?

i (Zdroj: Gorenje)
Jak upéct ten nejlepší pecen domácího chleba? Přečtěte si tyto jednoduché triky! (Zdroj: Gorenje)

1. Křupavá kůrka nepomůže, když je chlebová střídka tvrdá

Každému, kdo začínal, se to stalo. Těsto jste připravili přesně podle osvědčeného receptu, nechali v ošatce nebo cedníku vykynout, upekli jste jej, a ejhle – hotový chléb má sice krásně propečený povrch, ale při zakrojení máte spíš pocit, že dělíte cihlu. Co se pokazilo? Na vině může být spousta důvodů, ale tím nejčastějším jsou špatné kvasnice. Při pečení chleba totiž sahá většina lidí právě po kvasnicích. Rozkvas (nebo omládek) připravíte tak, že droždí rozdrobíte do vlažné vody s trochou cukru (nebo sladu) a necháte ho 5-15 minut vzejít. Že jsou kvasinky skutečně aktivované poznáte tak, že se tvoří bublinky a rozkvas viditelně zvětšil svůj objem. V opačném případě si raději dojděte pro čerstvé kvasnice.

Hnětení
i (Zdroj: Gorenje)
Těsto je potřeba důkladně prohníst bez zbytečného přidávání mouky

2. Omezte mouku při tvarování těsta

Nebo alespoň ji používejte co nejméně. Proč? Když přidáváte další a další mouku při tvarování hotového těsta jen proto, aby se vám nelepilo na ruce, ta pravá křupavá kůrka se nevytvoří. A jestli máte na chlebu nejraději právě kůrku, pamatujte, že i tvar pečiva je důležitý. Čím větší bude mít povrch, tím víc budete mít i kůrky. Takže je lepší tenký dlouhý tvar. Francouzi vědí – ano, přesně jako je bageta.

Voda
i (Zdroj: Gorenje)
Pára v troubě vám pomůže ke křupavé kůrce

3. Klíčem k nadýchané střídce je pára

Pára je "tajemství", s nímž můžete přeměnit svůj chléb z průměru na velmi chutnou a křupavou delikatesu. Pára je nezbytná hlavně v první části pečení. Nové trouby jsou vybaveny parní funkcí ExtraSteam, která pečení s párou výrazně usnadňuje. Vytváří ideálně vlhké prostředí, které se postará, aby váš chléb krásně zvětšil objem, byl nadýchaný a přitom vás potěšil i křupavou kůrkou na povrchu. Jednoduše nalijete teplou vodu do mělkého plechu na pečení, vložíte  plech do trouby a zvolíte program ExtraSteam. Speciální algoritmus zajistí optimální odpařování vody a rovnoměrné uvolňování páry během pečení. S párou připravíte nejen dokonalé pečivo, ale i šťavnaté maso, ryby i svěží a křupavou zeleninu. Pekáč zbavíte usazenin vodního kamene jednoduše v myčce nebo ve dřezu.

Ve srovnání s podobnými řešeními, která využívají pouze malou prohlubeň na dně trouby, vytvářejí trouby ExtraSteam díky velkému povrchu pekáče více páry. Pára navíc v patentovaném klenutému vnitřním prostoru trouby HomeMade Plus lépe cirkuluje. Takže budete nadšeni výsledkem - kůrka bude křupavější a bochníky budou mít znatelně větší objem než kdy předtím. A budou upečené rovnoměrně i bez „otáčení“ plechu.

Chléb
i (Zdroj: Gorenje)
Hotový chléb nechte odpočinout

Proč dělá pára kůrku tak křupavou?

Pára se během prvních 5-10 minut pečení postará, aby se chléb zvětšil, aniž by popraskal. Pára ale také pomáhá rozpouštět cukry na povrchu těsta. Jak se těsto peče, cukry karamelizují, a vzniká lesklá, křupavá kůrka.

4. Ochlaďte chléb v troubě

Tento poslední tip vás může překvapit: chlazení chleba v horké troubě je ve skutečnosti nejlepší způsob, jak zajistit, aby chléb zůstal křupavý. Jakmile je chléb upečený, vypněte troubu, přesuňte chléb z pekáče na drátěný rošt, nechte dvířka trouby trochu otevřená a dovolte chlebu zvolna vychladnout. Odolejte pokušení zakrojit do horkého chleba – srazil by se.

Gorenje BPS747A32XG-open
i (Zdroj: Gorenje)
Pokud máte, použijte parní troubu

Tip na ideální troubu

 Nejen dokonalý chléb s křupavou kůrkou a měkkou střídkou hravě vykouzlíte ve vestavné horkovzdušné troubě s funkcí ExtraSteam. Vše, co musíte udělat, je nalít trochu vody do mělkého plechu na pečení, vybrat parní program ExtraSteam a nechat troubu udělat zbytek. Trouba o objemu 71 l s intuitivním dotykovým ovládáním je vybavena mnoha speciálními i automatickými funkcemi. Má patentovaný klenutý vnitřek trouby HomeMade Plus, který je inspirovaný tradičními kamny na dřevo. Umožňuje horkému vzduchu volně cirkulovat a spolu s funkcí MultiFlow 360 ° dává možnost péci na více plechách najednou. Trouba je opatřena úpravou proti otiskům prstů a pyrolytickým systémem pro samočištění vnitřku. Systém DynamiCooling+ účinně ochlazuje exteriér trouby, dokud teplota neklesne pod 60 °C, takže nehrozí žádné nehody. Další ochranou je i čtyřnásobné prosklení dvířek trouby s dvojitým tepelným deflektorem. Ke komfortu přispívá postupné tlumené dovírání dvířek trouby a teleskopické polovýsuvy na dvou úrovních.  Vnitřek trouby v energetické třídě A+ je z mimořádně odolného smaltu SilverMatte. 

Publikováno: 1. 12. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce