reklama

Letošní cukroví jinak! Nechte se inspirovat Itálií a vyzkoušejte nové vánoční pochoutky

Vánoce za rohem a vy stále nevíte, do jakého cukroví se letos pustit? Doplňte tentokrát tradiční linecké, perníčky a vosí úlky něčím novým. Vyzkoušejte recepty na italské cukrovinky, které jsou pro dlouhé zimní večery v dece u pohádky jako stvořené! A protože je každý okamžik během vánočních svátků výjimečný, nezapomeňte si jej zpříjemnit také sklenkou báječného prosecca.

i (Zdroj: Depositphotos)
Letošní cukroví jinak! Nechte se inspirovat Itálií a vyzkoušejte nové vánoční pochoutky (Zdroj Depositphotos)

 Mandlové Amaretti

  • 500 g mletých mandlí
  • 30 ml mandlového likéru
  • 1 vejce
  • 4 bílky
  • 200 g cukru krupice
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 kypřicí prášek
  • cukr moučka na obalení
  • kousek másla

Vyšlehejte bílky s cukrem a semínky z vanilkového lusku (případně můžete použít vanilkový cukr). Poté přidejte mleté mandle, kypřicí prášek, vajíčko a mandlový likér. Vše důkladně promíchejte a nechte v lednici odpočinout cca 1 hodinu, klidně i více. Na máslem vymazaný plech tvořte malé hromádky připravené směsi. Dodržujte mezi nimi rozestupy. Pečte zhruba 10 – 12 minut na 150 °C, dokud nezezlátnou. Po upečení nechte lehce vychladnout a obalte v moučkovém cukru.

Mandlove Amaretti - kopie
i (Zdroj: peprconsulting.cz)
Mandlové Amaretti

Grissini ricoperto al cioccolato

  • 400 g hladké mouky
  • 220 ml mléka
  • 40 ml olivového oleje
  • 10 g droždí
  • špetka soli
  • 100 g hořké čokolády

Smíchejte mouku s olejem. Ve vlažném mléce rozmíchejte droždí a nalijte do moučné směsi. Vypracujte pružné těsto, které nebude lepkavé. Nechte kynout alespoň 40 minut. Následně odkrajujte malé kousky, z nichž vyválejte tenké válečky. Jakmile tyčinkami naplníte plech s dostatečnými rozestupy, dejte péct na 180 °C zhruba na 15 – 20 minut, dokud nezezlátnou. Hotové tyčinky namáčejte v rozehřáté hořké čokoládě a nechte zaschnout.

Grissini ricoperto al cioccolato - kopie
i (Zdroj: peprconsulting.cz)
Grissini ricoperto al cioccolato

 Italské Panettone

  • 400 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 3 vejce
  • 150 ml vlažné vody
  • ½ lžičky sušeného droždí
  • 1 hrnek hrozinek
  • ½ hrnku kandovaného ovoce
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce rozpuštěného másla
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citrónu

Smíchejte mouku, cukr, droždí, špetku soli a čerstvě nastrouhanou citronovou kůru a vanilkový cukr. V druhé misce smíchejte vlažnou vodu s vejci a medem. Poté tekutinu opatrně vmíchejte do moučné směsi. Vypracujte těsto, do něhož postupně přidávejte změklé máslo. Rozinky nasáknuté rumem a kandované ovoce zapracujte do těsta také. Vše nechte kynout klidně až 12 hodin, ideálně přes noc. Vykynuté těsto poté můžete rozdělit na dva díly, abyste měli Panettone menší. Připravte si papírovou formu na Panettone a vložte do ní kouli vytvarované z těsta tak, abych bylo až k okraji. Klidně nechte ještě pár hodin dokynout. Pečte zhruba 1 hodinu na 180 °C. Pokud do těsta píchnete špejlí, měla by být lehce vlhká, nikoli mokrá. Poté vyndejte a nechte vychladnout. Pro rychlejší vychladnutí a nadýchanou strukturu udělejte do upečeného Panettone několik malých dírek špejlí. Hotový chléb můžete posypat moučkovým cukrem.

Italske Panettone - kopie
i (Zdroj: peprconsulting.cz)
Italské Panettone

Publikováno: 27. 11. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce