reklama

Obtěžuje vás bršlice kozí noha? Tak ji snězte a uleví se vám!

Bršlice kozí noha je pro zahrádkáře zákeřný plevel, který se snad ani nedá vymýtit, ale z pohledu bylinkářů je to nepříliš známá, ale o to účinnější léčivá bylina. A navíc skvěle chutná, třeba jako špenát. Obtěžuje-li vás na zahrádce bršlice kozí noha, tak ji prostě snězte a uleví se vám!

Bršlice kozí noha (Aegopodium podagraria) měla své nezastupitelné místo jako prostředek mírnící bolesti při dně zvané taky pakostnice nebo podagra (dříve se jí říkalo nemoc králů, protože byla způsobena nadměrným holdováním alkoholu a tučných jídel). Felčaři ji používali jako obklad – na postižené partie přikládali rozdrcenou bylinu, která prý přinášela výraznou úlevu od bolesti. Užívá se oddenek, který se sbírá od dubna do září a mladé listy, sbírané ještě před rozkvětem. Na rozdíl od oddenku, který se suší, se listy užívají čerstvé.

Mladé, světle zelené, sotva rozvinuté lístky bršlice jsou doslova nabité vitaminem C a mají chuť podobnou celerové nebo petrželové nati. Pokud chcete mít mladé šťavnaté lístky stále po ruce, nejen na jaře, bršlici kozí nohu posekejte a za 3–5 dnů můžete sklízet mladé lístky.

Chcete-li mít mladé lístky, bršlici posekejte a za 3–5 dnů můžete sklízet
i (Zdroj: archiv redakce)
Chcete-li mít mladé lístky, bršlici posekejte a za 3–5 dnů můžete sklízet

Bršlice kozí noha jako léčivka

Bršlice kozí noha obsahuje především silice, hořčiny, třísloviny, organické kyseliny, tanin a vitamin C. Působí silně močopudně, zvyšuje vylučování solí kyseliny močové a chloridů, což pomáhá hlavně lidem trpícím revmatismem a dnou. Uvolňuje křeče, zejména v oblasti břicha a napomáhá správné funkci střev. Je vhodná jako podpůrný prostředek při léčbě nejrůznějších otoků. Nálev z bršlice se užívá při močových kaméncích.

Bršlice kozí noha pomáhá při onemocnění dnou
i (Zdroj: istock.com)
Bršlice kozí noha pomáhá při onemocnění dnou

Zevně ve formě obkladů namočených v nálevu pomáhá na zanícené rány či hemeroidy, rozdrcené čerstvé listy podporují hojení ran. Horké kašovité obklady jsou vynikající na bolavé klouby a mírní bolesti při dně. Listy i oddenky rozklepejte na kaši a přiložte na zanícená, bolavá místa i hemeroidy. Rozdrcené čerstvé listy výborně hojí různá poranění i kožní problémy. Placky z rozmělněných listů bršlice se přikládají jako tišící obklad po bodnutí hmyzem.

Prima tip: nálev z bršlice

Dvě lžíce oddenku přelijte půl litrem vroucí vody a nechte 10–15 minut vyluhovat. Pak přeceďte, nalijte do termosky a popíjejte po doušcích během dne. Denně připravujte čerstvý nálev. Tato kúra nesmí přesáhnout 10 dnů, pak si dejte minimálně stejně dlouhou pauzu, dlouhodobé užívání se nedoporučuje.

Bršlice kozí noha je pro zahrádkáře úporný plevel
i (Zdroj: istock.com)
Bršlice kozí noha je pro zahrádkáře úporný plevel

Bršlice kozí noha v kuchyni

Pár mladých jarních lístků bršlice se nebojte přidat do zeleninových salátů, do polévek, luštěninových pokrmů nebo na chleba s máslem. Větší a starší lístky – před kuchyňskou úpravou se doporučuje stáhnout z nich opatrně pokožku, jsou pak jemnější, se hodí do nádivek, do špenátu, do omelet a různých zapečených pokrmů.

Mladé lístky jsou nabité vitaminem C
i (Zdroj: pixabay.com)
Mladé lístky jsou nabité vitaminem C

Tip:

Recept na jarní špenát

Dvě hrsti mladých lístků bršlice a čtyři hrsti čerstvého špenátu nakrájejte a krátce spařte horkou vodou. Na oleji orestujte nahrubo nasekanou 1 cibuli, přidejte bršlici a špenát, podlijte trochou vody a duste doměkka. Osolte, opepřete a zjemněte asi 2 lžícemi smetany. Nakonec přidejte lisovaný česnek podle chuti.

Zdroj informací: autorka článku

Publikováno: 29. 3. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová