Vaječná tlačenka tak představuje skvělý způsob, jak spotřebovat vejce z velikonoční koledy. Je nenáročná na přípravu, výborně chutná i dobře vypadá. Máme pro vás dva recepty – jeden je víceméně tradiční, druhý tak trochu nevšední. Je jen na vás, který vyzkoušíte. Vaječnou tlačenku si samozřejmě můžete udělat kdykoli, nejen po Velikonocích.
Vaječná tlačenka tradiční
Na přípravu necháme na sítku dobře okapat sterilovanou zeleninu ve sladkokyselém nálevu (hmotnost 330 g). Nálev zachytíme. Želatinu (3 zarovnané lžíce želatiny v prášku nebo 3 plátky želatiny v plátcích) necháme nabobtnat v 75 ml nálevu ze zeleniny. Zeleninu, 4 natvrdo vařená vejce a 1 cibuli nakrájíme na velmi malé kousky. Smícháme s 250 ml tatarské omáčky, osolíme a opepříme. Přidáme nabobtnalou želatinu a dochutíme asi 1 lžící octa. Tekutou směs nalijeme do formy na biskupský chlebíček vyložené potravinářskou fólií a necháme v chladničce přes noc ztuhnout. Hotovou tlačenku vyklopíme, stáhneme fólii, nakrájíme a podáváme s čerstvým pečivem.
Tip:
Do vaječné tlačenky můžeme na jaře přidat čerstvé bylinky, například nasekané a spařené mladé kopřivy, pažitku, řeřichu nebo medvědí česnek.
Vaječná tlačenka nevšední
Surimi tyčinky (1 balíček) necháme rozmrazit. Asi 3 mrkve uvaříme do poloměkka a nakrájíme na tenké hranolky. Malou konzervu sterilovaného hrášku necháme okapat. Želatinu na vaječnou tlačenku Dr.Oetker necháme ve vodě nabobtnat podle návodu na obale. V míse vymícháme metličkou 300 ml majonézy se 100 ml smetany ke šlehání. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. V kastrůlku zahříváme želatinu až do úplného rozpuštění (nevaříme!) a metličkou ihned vmícháme do majonézové směsi.
Před nalitím želatinové směsi do formy na srnčí hřbet vyložené potravinářskou fólií naskládáme 2–4 natvrdo vařená vejce (skvělá jsou křepelčí) nakrájená na tenké plátky. Pak do formy nalijeme třetinu želatinové směsi, podélně do ní skládáme polovinu surimi tyčinek, které prokládáme polovinou mrkve a polovinou hrášku. Zalijeme druhou třetinou směsi a naskládáme zbylé mrkev a hrášek. Zalijeme zbytkem želatiny a uložíme nejméně na 3 hodiny do chladničky. Tlačenku vyklopíme z formy, stáhneme fólii a nakrájíme na plátky. Pokapeme citronovou šťávou a podáváme na salátových listech.
Zdroj informací: Dr. Oetker
Publikováno: 2. 4. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce