reklama

Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: Využijte sezonu česneku medvědího

Máme pro vás recept krok za krokem na jemně štiplavé trojhránky s jednoduchou česnekovou náplní, kterou teď na jaře ještě můžete vylepšit – využijte sezonu voňavého česneku medvědího nebo česnáčku. Na sladkém i slaném pečivu z kynutého těsta si každý rád pochutná.

Co na kynuté trojhránky s česnekovou náplní potřebujeme

  • 500 g hladké mouky
  • 300 g polohrubé mouky
  • 150 ml rozpuštěného tuku Hera
  • 500 ml vlažného polotučného mléka
  • 1 kostku čerstvého droždí (42 g)
  • špetku cukru
  • 2 lžičky soli
  • 200 g Hery máslová příchuť
  • 10–15 stroužků česneku
  • česnek medvědí nebo česnáček lékařský   
  • 3 lžičky soli
  • na posypání mák, sezam, kmín

Jak při přípravě kynutých trojhránků s česnekovou náplní postupovat

1. krok: nejprve si připravte kvásek

Na kvásek nadrobte droždí do vlažného mléka se špetkou cukru. Nechte na teplém místě, kde není průvan, kynout – až na povrchu vyskočí bubliny, je kvásek je hotový.

Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: připravte si kvásek
i (Zdroj: archiv Unilever)
Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: připravte si kvásek

2. krok: vymíchejte hladké těsto 

Na těsto smíchejte obě mouky, rozpuštěnou Heru, kvásek a sůl a vymíchejte (ručně nebo v kuchyňském robotu) hladké, nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi 1 hodinu kynout.

Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: umíchejte těsto
i (Zdroj: archiv Unilever)
Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: umíchejte těsto

3 krok: mezitím si připravte náplň

Rozpusťte Heru máslová příchuť, osolte a přidejte prolisované stroužky česneku. Promíchejte a nechte odstát. Trochu náplně si odložte stranou na potření těsta.

Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: připravte náplň
i (Zdroj: archiv Unilever)
Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: připravte náplň

4. krok: vyválené těsto potřete náplní

Vykynuté těsto rozdělte na 4 kousky. Z každého kousku vyválejte placku, dlouhou jako plech, ve kterém budete péct, a širokou asi 20 cm. Placku potřete česnekovou náplní – v sezoně na náplň podle chuti rozložte nasekané listy medvědího česneku (nebo později česnáčku) a pevně zaviňte jako roládu.

Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: těsto potřete náplní
i (Zdroj: archiv Unilever)
Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: těsto potřete náplní

trojúhelníčky

5. krok: nakrájejte trojúhelníčky

Rolády přendejte na plech a ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníčky, které ale od sebe neoddělujte! Takto připravte všechny čtyři placky. Přikryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 40 minut kynout.

Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: nakrájejte trojúhelníčky
i (Zdroj: archiv Unilever)
Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: nakrájejte trojúhelníčky

6. krok: posypejte semínky a kořením a upečte

Nakonec potřete odloženou česnekovou náplní a posypejte mákem, sezamem, kmínem či jinými semínky nebo kořením, co máte rádi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut.

Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: posypejte semínky a kořením
i (Zdroj: archiv Unilever)
Kynuté trojhránky s česnekovou náplní: posypejte semínky a kořením

Publikováno: 24. 4. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová