Máme pro vás recept krok za krokem na jemně štiplavé trojhránky s jednoduchou česnekovou náplní, kterou teď na jaře ještě můžete vylepšit – využijte sezonu voňavého česneku medvědího nebo česnáčku. Na sladkém i slaném pečivu z kynutého těsta si každý rád pochutná.
Co na kynuté trojhránky s česnekovou náplní potřebujeme
- 500 g hladké mouky
- 300 g polohrubé mouky
- 150 ml rozpuštěného tuku Hera
- 500 ml vlažného polotučného mléka
- 1 kostku čerstvého droždí (42 g)
- špetku cukru
- 2 lžičky soli
- 200 g Hery máslová příchuť
- 10–15 stroužků česneku
- česnek medvědí nebo česnáček lékařský
- 3 lžičky soli
- na posypání mák, sezam, kmín
Jak při přípravě kynutých trojhránků s česnekovou náplní postupovat
1. krok: nejprve si připravte kvásek
Na kvásek nadrobte droždí do vlažného mléka se špetkou cukru. Nechte na teplém místě, kde není průvan, kynout – až na povrchu vyskočí bubliny, je kvásek je hotový.
2. krok: vymíchejte hladké těsto
Na těsto smíchejte obě mouky, rozpuštěnou Heru, kvásek a sůl a vymíchejte (ručně nebo v kuchyňském robotu) hladké, nelepivé těsto. Přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte asi 1 hodinu kynout.
3 krok: mezitím si připravte náplň
Rozpusťte Heru máslová příchuť, osolte a přidejte prolisované stroužky česneku. Promíchejte a nechte odstát. Trochu náplně si odložte stranou na potření těsta.
4. krok: vyválené těsto potřete náplní
Vykynuté těsto rozdělte na 4 kousky. Z každého kousku vyválejte placku, dlouhou jako plech, ve kterém budete péct, a širokou asi 20 cm. Placku potřete česnekovou náplní – v sezoně na náplň podle chuti rozložte nasekané listy medvědího česneku (nebo později česnáčku) a pevně zaviňte jako roládu.
trojúhelníčky
5. krok: nakrájejte trojúhelníčky
Rolády přendejte na plech a ostrým nožem nakrájejte na trojúhelníčky, které ale od sebe neoddělujte! Takto připravte všechny čtyři placky. Přikryjte utěrkou a nechte ještě zhruba 40 minut kynout.
6. krok: posypejte semínky a kořením a upečte
Nakonec potřete odloženou česnekovou náplní a posypejte mákem, sezamem, kmínem či jinými semínky nebo kořením, co máte rádi. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 35 minut.
Publikováno: 24. 4. 2018, Autor: Lenka Valjentová, Profil autora: Lenka Valjentová