V horských oblastech měli lidé vždycky život drsný a těžký. Nejinak tomu bylo v Krušnohoří. Z toho, co dům dá, se ovšem daly vykouzlit skutečné pochoutky, jejichž obliba přežila až do dnešních dnů, a tak se s Láďou Hruškou mohl o své rodinné stříbro – recept na krušnohorské kuře – podělit pan Zdeněk Gabriel.
Co na krušnohorské kuře potřebujeme
- sušené houby
- kuře nebo kuřecí stehna
- cibule
- olej
- těstoviny
- sůl
- mletý pepř
- jarní cibulka nebo něco čerstvého zeleného na posypání
Jak při přípravě krušnohorského kuřete postupovat
1. krok: připravíme si houby, maso a cibuli
Houby předem namočíme. Oloupeme cibuli a nakrájíme ji na půlkolečka. Maso posolíme a opepříme. Kuře vyskládáme do pekáče a zalijeme trochou oleje.
2. krok: kuře s houbami a cibulí dáme péct
Maso posypeme ho houbami (můžeme přilít i vodu, ve které se máčely, abychom nemuseli maso během pečení podlévat) a nakrájenou cibuli. Pekáč přiklopíme a vložíme do trouby. Pečeme na 220 °C 40–45 minut.
3. krok: kuře obrátíme a dopečeme
Po této době maso vyndáme zespodu a položíme ho naopak nahoru, na houby a na cibuli, aby se udělala kůrčička. Nyní pečeme již nezakryté, dalších zhruba 20 minut.
4. krok: těstoviny promícháme s cibulí a houbami
Mezitím uvaříme těstoviny podle návodu na obalu. Maso vyndáme z pekáče a uložíme stranou. Uvařené těstoviny důkladně promícháme s houbami a s cibulí.
5. krok: kuře podáváme s těstovinou směsí
Na talíř nandáme těstovinovou směs, navrch položíme porci kuřete a posypeme něčím zeleným na ozdobu, např. nasekanou jarní cibulkou.
Publikováno: 26. 5. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška