Recept na zavařený pečený čaj: Využijte ovoce ze zahrady bezezbytku

Zavařovací sezona je tu, a protože právě v tomto období nám při zpracování ovoce zůstává spousta zbytků, s nimiž často nevíme, co si počít, bude se nám hodit recept Marcely Lacinové na výtečný zavařený čaj z pečeného ovoce, který prozradila v pořadu Vychytávky Ládi Hrušky. Její zavařený pečený čaj z ovoce chutná teplý v nevlídných zimních dnech i ledový v parném létě a lze jej připravit z jakéhokoliv ovoce, které právě dozrává na zahradě.

Co budeme na zavařený pečený čaj potřebovat

  • 2 kg libovolného ovoce
  • 0,5 až 0,75 kg cukru (v závislosti na sladkosti použitého ovoce)
  • ½ sáčku rozinek
  • 2 lžičky skořice
  • 8 hřebíčků
  • 2 citrony
  • 4 badyány

Jak při přípravě zavařeného pečeného čaje postupovat

1. krok: ovoce očistíme, nakrájíme a nasypeme do pekáče

Očistíme ovoce, odstraníme případné jadřince a nakrájíme ho na malé kousky. Pokrájené ovoce nasypeme do hlubšího pekáče.

Zavařený pečený čaj: ovoce nakrájíme a nasypeme do pekáče
Zavařený pečený čaj: ovoce nakrájíme a nasypeme do pekáče (Zdroj: archiv FTV Prima)

2. krok: k ovoci v pekáči přidáme ostatní ingredience

Přidáme k němu půl pytlíku rozinek, hřebíčky, badyán, skořici a zalijeme vymačkanou šťávou ze dvou citronů. Nakonec přisypeme cukr. Vše zlehka promícháme, aby se chutě propojily.

Zavařený pečený čaj: k ovoci přidáme ostatní ingredience
Zavařený pečený čaj: k ovoci přidáme ostatní ingredience (Zdroj: archiv FTV Prima)

3. krok: ovoce dáme do trouby péct

Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zhruba 45 minut pečeme.

Zavařený pečený čaj: ovoce dáme do trouby péct
Zavařený pečený čaj: ovoce dáme do trouby péct (Zdroj: archiv FTV Prima)

4. krok: upečené ovoce naplníme do sklenic a zavaříme

Pečeným ovocem naplníme zavařovací sklenice a zavíčkujeme. Naplněné sklenice postavíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Vodu přivedeme k varu a poté sklenice vyndáme a postavíme dnem vzhůru na kuchyňskou linku. Necháme vychladnout.

Zavařený pečený čaj: upečené ovoce naplníme do sklenic a zavaříme
Zavařený pečený čaj: upečené ovoce naplníme do sklenic a zavaříme (Zdroj: archiv FTV Prima)

Zavařený pečený čaj vydrží správně uskladněný podobně jako kompot zhruba rok dva, po otevření ho musíme uchovávat v lednici a co nejdříve spotřebovat.

Související k tématu