Zavařovací sezona je tu, a protože právě v tomto období nám při zpracování ovoce zůstává spousta zbytků, s nimiž často nevíme, co si počít, bude se nám hodit recept Marcely Lacinové na výtečný zavařený čaj z pečeného ovoce, který prozradila v pořadu Vychytávky Ládi Hrušky. Její zavařený pečený čaj z ovoce chutná teplý v nevlídných zimních dnech i ledový v parném létě a lze jej připravit z jakéhokoliv ovoce, které právě dozrává na zahradě.
Co budeme na zavařený pečený čaj potřebovat
- 2 kg libovolného ovoce
- 0,5 až 0,75 kg cukru (v závislosti na sladkosti použitého ovoce)
- ½ sáčku rozinek
- 2 lžičky skořice
- 8 hřebíčků
- 2 citrony
- 4 badyány
Jak při přípravě zavařeného pečeného čaje postupovat
1. krok: ovoce očistíme, nakrájíme a nasypeme do pekáče
Očistíme ovoce, odstraníme případné jadřince a nakrájíme ho na malé kousky. Pokrájené ovoce nasypeme do hlubšího pekáče.
2. krok: k ovoci v pekáči přidáme ostatní ingredience
Přidáme k němu půl pytlíku rozinek, hřebíčky, badyán, skořici a zalijeme vymačkanou šťávou ze dvou citronů. Nakonec přisypeme cukr. Vše zlehka promícháme, aby se chutě propojily.
3. krok: ovoce dáme do trouby péct
Vložíme do trouby předehřáté na 170 °C a zhruba 45 minut pečeme.
4. krok: upečené ovoce naplníme do sklenic a zavaříme
Pečeným ovocem naplníme zavařovací sklenice a zavíčkujeme. Naplněné sklenice postavíme do velkého hrnce a zalijeme studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Vodu přivedeme k varu a poté sklenice vyndáme a postavíme dnem vzhůru na kuchyňskou linku. Necháme vychladnout.
Zavařený pečený čaj vydrží správně uskladněný podobně jako kompot zhruba rok dva, po otevření ho musíme uchovávat v lednici a co nejdříve spotřebovat.
Publikováno: 23. 6. 2018, Autor: Láďa Hruška, Profil autora: Láďa Hruška