Třešně nerozlučně patří k začátku prázdnin. Co si budeme povídat, červené lesklé plody nejlíp chutnají právě utržené ze stromu, kdy jsou nejšťavnatější a nejvoňavější. Ale pokud už čerstvé třešně nestačíte jíst, zkuste některý z našich sladkých receptů s třešněmi: obrácený koláč, plněné řezy a makový chlebíček.
Recepty s třešněmi
Obrácený třešňový koláč
Nejprve si připravíme karamel. Do rozehřátého hrnce nasypeme 100 g cukru, když se začne rozpouštět a zlátnout, sejmeme a opatrně přidáme 100 g hery máslová příchuť a mícháme. Chvíli trvá, než se obě suroviny spojí. Koláčovou formu pečlivě vymažeme tukem, hlavně boky. Na dno nalijeme karamel, na něj naskládáme asi 500 g vypeckovaných třešní a posypeme dvěma hrstmi mandlových lupínků. Na těsto ušleháme 100 g změklé hery s 120 g moučkového cukru, přidáme nejdříve jedno vejce, zašleháme a pak druhé. Vznikne hladká pěna, do které přidáme 150 g polohrubé mouky, pak 150 g zakysané smetany a 100 ml smetany ke šlehání. Nakonec vmícháme opatrně 150 g polohrubé mouky smíchané s 1/2 lžičky jedlé sody a špetkou soli. Umícháme hladké těsto, které opatrně přeneseme na třešně a uhladíme. Koláč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme 45 až 50 minut. Ihned vyklopíme na podložku a necháme trochu vychladnout. Podáváme posypané mandlovými lupínky.
Plněné třešňové řezy
V míse prohněteme 70 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z 1 chemicky neošetřeného citronu, 130 g změklého másla, 3–4 lžíce mléka a 250 g hladké mouky a po částečném spojení vyklopíme na vál. Vypracujeme těsto, které na pomoučeném vále vyválíme na velikost plechu. Plát pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech a vymačkáme asi 1 cm vysoký okraj. Z 300 ml mléka, 60 g dětské krupičky a 50 g másla uvaříme kaši. Zakryjeme a za občasného zamíchání necháme zchladnout. Do vychladlé kaše vmícháme 70 g cukru, 1 vanilkový cukr a 4 žloutky. Ze 4 bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do kaše. Nakonec vmícháme asi 450 g vypeckovaných třešní a krupicovou náplň stejnoměrně natřeme na těsto. Pečeme v předehřáté troubě (elektrická 190 °C, horkovzdušná 170 °C, plynová stupeň 3–4) zhruba 40 minut. Po upečení necháme koláč vychladnout. Polevu světlou Dr.Oetker rozehřejeme podle návodu na obale, ustřihneme malý růžek a koláč ozdobíme. Uchováváme zakryté.
Třešňový chlebíček
Smícháme 1 hrnek mléka s 1/4 hrnku mletého máku, promícháme a asi 5 minut povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Do mísy kuchyňského robota vyklepneme 4 celá vejce a 1 žloutek. Přidáme cukr nebo stévii podle chuti, 3 lžíce přepuštěného másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetku soli a vyšleháme dohladka. Do hmoty přidáme vychladlý mák, 1 prášek do pečiva a postupně 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky. Do hotového těsta vsypeme 2 hrnky vypeckovaných třešní a lehce promícháme. Těsto vlijeme do formy na chlebíček a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 45–50 minut. Po upečení necháme vychladnout.
Publikováno: 26. 6. 2018, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce