Je tu čas na domácí zavařování. A protože se letos ovoce urodilo hodně, zkuste experimentovat a udělejte dva džemy v jedné sklenici. Co říkáte na kombinace nektarinek a ostružin, nebo broskví a malin? Vrstvené džemy dva v jednom můžete udělat z jakékoli jiného ovoce. A pokud vaše oblíbené druhy ovoce nedozrávají stejně, nevadí, ranější dejte zmrazit, aby bylo po ruce, až dozraje další. Zkusíte naše recepty?
Domácí džem z malin a broskví v jedné sklenici
Nejprve si uvaříme světlý džem: 800 g odpeckovaných, oloupaných a nakrájených hodně zralých broskví ponorným mixéru částečně rozmixujte. Přidejte čerstvě vylisovanou šťávu z 3 pomerančů (asi 200 ml) a 500 g želírovacího cukru Extra 2 :1. Promíchejte a přiveďte pomalu a za stálého míchání k varu a nechtě 5 minut probublávat. Broskvovým džemem naplňte 6 sklenic (à 350 ml) do poloviny džemem a nechte asi půl hodiny minut tuhnout. Na červený džem očistěte a opláchněte 1 kg malin a ponorným mixérem udělejte pyré. Přidejte dřeň z jednoho vanilkového lusku a 500 g želírovacího cukru Extra 2:1 a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte do varu a důkladně povařte minimálně 5 minut. Nalijte na broskvový džem, sklenice zavřete a uložte do chladu. Sklenice neotáčejte na víčko, aby se džemy nepromíchaly! Místo šťávy z pomerančů můžete použít 100% pomerančový džus. Nemáte-li po ruce vanilkový lusk, přidejte do džemu pár kapek vanilkové esence.
Domácí džem z ostružin a nektarinek v jedné sklenici
Na přípravu tmavého ostružinového džemu očistěte a opláchněte kilo ostružin, vložte do hrnce, posypejte sáčkem kyseliny citronové a čtvrt kilem želírovacího cukru se stévií a dobře promíchejte. Za stálého míchání přiveďte pomalu k varu a 5 - 8 minut povařte. Horkým džemem naplňte 10 skleniček (à 200 ml) do poloviny a nechte necelou hodinku tuhnout. Na světlý nektarinkový nakrájejte 900 g vyzrálých oloupaných a vypeckovaných nektarinek na malé a vložte je do hrnce. Zakapejte čerstvě vymačkanou šťávou z jednoho velkého citronu a nechte chvíli rozležet. Pak přidejte sáček kyseliny citronové a 250 g želírovacího cukru se stévií. Promíchejte, přiveďte k varu a za stálého míchání minimálně 5 minut při mírné teplotě vařte. Teplý nektarinkový džem opatrně nalijte na vychladlý ostružinový džem a skleničky zavřete. Neotáčejte na víčko!
Publikováno: 20. 7. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce