Láďa Hruška se s námi podělí o recept na poctivý domácí mátový likér. Jen stěží lze předpokládat, že by někdo neznal českou hospodskou klasiku, tzv. peprmintku, fefrmincku čili zelenou. Ať už se s ní táhne pověst jakákoliv, pravdou je, že se jedná o bylinný likér, který se prapůvodně vyráběl skutečně pro zdraví, neboť látky v něm obsažené vydezinfikují naše tělo a jeho hlavní surovina – máta – zklidní náš žaludek i nervy.
Co na domácí mátový likér potřebujeme
- 1 hrnek nasekané čerstvé máty (může ale být i sušená)
- 1 hrnek čirého alkoholu (např. vodka, slivovice)
- 1 celá skořice
- 3 hřebíčky
- 1 hrnek vody
- 1 hrnek cukru
- zelené potravinářské barvivo
Jak při přípravě domácího mátového likéru postupovat
1. krok: uvaříme hustý cukerný roztok
Nasekanou mátu, skořici a hřebíček zalijeme alkoholem a necháme 5 dní macerovat. Do kastrolu nalijeme vodu, nasypeme do ní cukr a necháme svařit. Hustý cukerný roztok necháme následně vychladnout.
2. krok: smícháme bylinný macerát s cukerným roztokem
Macerát z máty a koření přecedíme a přilijeme k němu studený cukerný roztok. Roztok musí být opravdu vychladlý, aby svou teplotou neponičil účinné látky koření a bylin a také aby nevyprchal alkohol.
3. krok: přidáme zelené potravinářské barvivo
Přisypeme potravinářské barvivo, abychom získali pěknou, brčálově zelenou barvu. Přelijeme do sklenic a můžeme začít užívat.
Publikováno: 11. 8. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška