Jablka letos padají ze stromu jako divá, takže jestli se i vám na zahradě válí hromada spadaných otlučených jablíček a nevíte, co s nimi dělat, sesbírejte je, přeberte a proměňte je v prima dobrotu – zkuste naše recepty na obrácený jablečný koláč a nepečený jablečný dort. Který to bude?
Obrácený jablečný koláč
Zhruba 3 větší jablka oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky. Na náplň v pánvi vhodné do trouby rozpustíme 100 g másla s 80 g cukru a necháme zkaramelizovat. Do vzniklého karamelu přimícháme několik kapek vanilkového extraktu, 3 lžíce pomerančové marmelády Extra džem pomeranč Hamé, čerstvě vymačkanou šťávu z 1 citronu a ½ lžičky mleté skořice. Na karamel narovnáme plátky jablek a zasypeme 50 g rozinek (mohou být namočené přes noc v rumu). Na těsto oddělíme u 3 vajec bílky od žloutků. Z bílků a 90 g cukru ušleháme tuhý sníh. Zlehka do něj vmícháme žloutky, 90 g prosáté polohrubé mouky a 40 g rozpuštěného másla. Těsto nalijeme na karamel s jablky a vložíme do trouby. Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut. Po upečení necháme částečně zchladnout, ale ještě za tepla koláč vyklopíme na plochý talíř.
Nepečený jablečný dort
Jablka (asi 500 g), vykrájíme, oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Vložíme do hrnce, přidáme 150 g cukru, 250 ml vody a šťávu z 1 citronu. Přivedeme k varu a vaříme zhruba 5 minut. 1 Puding s vanilkovou příchutí Dr.Oetker rozmícháme ve 125 ml vody a nalijeme do povařených jablek. Za stálého míchání hmotu povaříme asi 2 minuty. Dno dortové formy vyložíme dětskými piškoty, zalijeme zhruba třetinou jablečné hmoty, přidáme další piškoty (dohromady asi 150 g) a navrch upravíme zbylou jablečnou hmotu. Vložíme na nejméně 2 hodiny do lednice a necháme dobře ztuhnout. Před podáváním ozdobíme ušlehanou šlehačkou nebo šlehačkou v prášku připravenou s mlékem podle návodu na obale a posypeme skořicovým cukrem.
Publikováno: 30. 8. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce