Jablka a hrušky jsou u nás tím nejtypičtějším ovocem podzimu. A co se stane, když je dáme dohromady? Vzniknou skvělé domácí dobroty. Chcete si to vyzkoušet na vlastní kůži? Máme pro vás dva snadné recepty, jak si udělat přírodní jablečno-hruškovou šťávu nebo jablečné želé s kousky hrušek. Jedno je lepší než druhé.
Přírodní šťáva z jablek a hrušek
Přibližně 5 kg zralých jablek (2 díly) a asi 2,5 kg hrušek (1 díl) omyjeme, odstraníme stopky a jádřince a vylisujeme šťávu. Přikryjeme a necháme ji nejméně 4 hodiny na chladném místě odstát. Pak scedíme přes plátno nebo husté sítko a rozlijeme do čistě vymytých lahví. Uzavřeme víčky a v zavařovacím hrnci sterilujeme 15–20 minut při teplotě 80 °C. Vyjmeme, necháme vychladnout a uchováme v chladu. Při podávání do šťávy najemno nakrájíme jablko i hrušku a zamícháme celou skořici.
Jablečné želé s kousky hrušek
Vanilkový lusk Bourbon podélně rozřízneme a nožem vyškrábneme dřeň. Ve větším hrnci promícháme 800 ml čerstvě vylisované jablečné šťávy s 200 g hrušek oloupaných a nakrájených na malé kousíčky a vanilkovou dření. Obsah sáčku Gelfix Extra 2:1 smícháme se 2 lžícemi cukru a přidáme do směsi. Směs za stálého míchání krátce provaříme. Sejmeme z plotýnky, přidáme 500 g cukru a opět přivedeme k varu. Za stálého míchání směs vaříme nejméně 5 minut. Případnou pěnu odebereme a plníme do připravených sklenic (zhruba 3 sklenice à 350 ml) až po okraj. Uzavřeme dobře víčkem, obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku. Aby byly kousky hrušek v želé rovnoměrně rozložené, při chladnutí sklenice několikrát otočíme.
Publikováno: 10. 10. 2018, Autor: Lenka Valjentová , Profil autora: Lenka Valjentová