Cítíte, že na vás něco leze? Aby ne, vždyť sychravé podzimní počasí je jako dělané na nemoci z nachlazení. Dobře uděláte, když si vezmete na pomoc cibuli a česnek, protože to jsou totiž nejlepší přírodní zbraně proti virům i bacilům. Tak co, vyzkoušíte česnekový sirup nebo cibulový čaj?
Cibule posiluje imunitu
Cibule kuchyňská (Allium cepa) obsahuje vitaminy B1 a B2, C i E, pektiny, silice s obsahem síry, křemík, draslík, alicin, flavonoidy či fytoncidy. Výborně účinkuje při zánětech dutin, pomáhá při potížích s dýchacími cestami – kašli, zahlenění a rýmě, ale osvědčila se také jako prevence chřipky a nachlazení, protože posiluje obranyschopnost organismu. Při prvním náznaku příznaků nachlazení pomalu snězte syrovou cibuli. Další rozkrojte a dejte do místností, kde se pohybujete; cibule vyčistí vzduch od bakterií.
Cibulový med
1 velkou cibuli nakrájejte nadrobno, přidejte šťávu z jednoho citronu a 2 lžíce medu (když nemáte po ruce, stačí cukr). Zakryjte a nechte 2–3 hodiny rozležet. Užívejte 1 lžičku po 3 hodinách.
Cibulový čaj
Oloupejte 1 cibuli a nakrájejte na kolečka, zalijte 300 ml vroucí vody, zakryjte a nechte 20 minut vyluhovat. Sceďte. Čaj pijte teplý oslazený medem třikrát denně.
Česnek pomáhá proti virům
V době zvýšeného výskytu chorob z nachlazení je dobré dopřávat si jako prevenci česnek kuchyňský (Allium sativum). Jako účinné přírodní antibiotikum a antivirotikum posiluje imunitní systém a pomáhá bojovat proti kašli, nachlazení a virózám. Česnek je bohatý na vitaminy A, B, C, minerály i důležité aminokyseliny. Doporučená denní dávka syrového česneku je jeden stroužek, což je asi 6 g. Během zvýšeného výskytu chorob z nachlazení zvyšte dávku na 2–3 stroužky denně.
Česnekové mléko
Do 1 litru mléka dejte hrst oloupaných stroužků česneku a krátce povařte. Když je česnek měkký, sejměte a nechte vychladnout. Potom vmíchejte 1–2 lžíce medu (podle chuti můžete přidat i ubrat). Rozmixujte. Při kašli užívejte zhruba každou hodinu jednu lžičku.
Česnekový sirup
Vylisujte nebo najemno rozetřete 8–10 stroužků česneku. Dejte do skleněné misky, přidejte 200 ml jablečného octa a 200 g medu. Pečlivě promíchejte a přendejte do skleněné uzavíratelné nádoby a nechte v ledničce 5 až 6 dnů. Každý den promíchejte. Sirup užívejte při nachlazení – vypijte 2 lžičky sirupu ve sklenici vody ráno hned po probuzení; nikdy si ho nedávejte bez vody! Jako prevenci užívejte sklenku jednou týdně.
Publikováno: 23. 10. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce