Chraň vás bůh mluvit na slovácké zabijačce o prdelačce… Tam se této oblíbené specialitě říká zásadně ovarová polévka či ovarnica a Jana Polášková prozradila Láďovi Hruškovi, jak se připravuje u nich v Tvarožné Lhotě. A tady je recept.
Co na ovarovou polévku potřebujeme
- silný vepřový vývar
- vepřovou krev
- mleté nové koření
- drcený kmín
- česnek
- majoránku
- pepř
- sůl
- vařené kroupy
![Recept na ovarovou polévku je od Jany Poláškové z Tvarožné Lhoty](https://img.primadoma.cz/w_2/bb/ec/column/bbecf95c3ef748d7a2cb40bc80100dbe_4569180-vlh_30_2018_zabijackove_hody_5.jpg)
Jak při vaření ovarové polévky postupujeme
1. krok: základem ovarnice je zabijačkový vývar
Použijeme vývar, ve kterém se předtím vařily droby, jitrnice a jelítka. Do polévky použijeme také všechny zbytky, které ze zpracování masa zůstaly v masovém mlýnku.
![Recept na ovarovou polévku: základ je zabijačkový vývar](https://img.primadoma.cz/w_2/fd/2d/column/fd2d071e77d8d2708030ff704f46a0df_4569168-1_vlh_30_2018_zabijackove_hody_33.jpg)
2. krok: do vychladlého vývaru nalijeme krev
Vepřovou krev přilijeme do vychladlého vývaru a rozmícháme. Kdybychom ji nalili do horkého vývaru, srazila by se.
![Recept na ovarovou polévku: do vychladlého vývaru nalijeme krev](https://img.primadoma.cz/w_2/4d/be/column/4dbea79afcc1c5ac93177fe8fb110fce_4569174-2_vlh_30_2018_zabijackove_hody_3.jpg)
3. krok: krev s vývarem 5 minut vaříme
Krev naředěnou vlažným vývarem nalijeme do horkého vývaru a dochutíme kořením. Vše společně pět minut povaříme. Uvařené kroupy dáme na talíř a zalijeme polévkou. Kroupy nikdy nedáváme do polévky dopředu, aby nezkysla.
![Recept na ovarovou polévku: krev s vývarem povaříme](https://img.primadoma.cz/w_2/9b/ef/column/9beff6db80d6fa7c11d5447ace388bb0_4569177-3_vlh_30_2018_zabijackove_hody_4.jpg)
Publikováno: 27. 11. 2018, Autor: Láďa Hruška , Profil autora: Láďa Hruška