Vlídné přítmí korun statných stromů, vzduch prosycený vůněmi jehličí a lesních bylin. A tady, u paty smrku, rodinka pravých hřibů. Najednou se ozývá prastará sběračská vášeň, ukrytá někde hluboko v našich genech. Houby se zkrátka v našich kuchyních pevně zabydlely. Nejčastěji skončí ve smaženici s vejci, přidávají se k masu, nakládají se do sladkokyselého nálevu – nebo se suší. Věděli jste, že je pohodlně usušíte i bez sušičky ve vhodné troubě? Poradíme, jak na to.
Sušení hub i bez sušičky
K houbám máme jako národ neobyčejně blízko, a to už hodně dlouho. Už první písemné prameny ze 14. století dokládají hojné používání hub v naší lidové kuchyni. Skutečně masové rozměry však houbaření nabralo v Čechách, na Moravě i ve Slezsku až v 19. století, a tato sběračská vášeň trvá v nijak nezmenšené míře dodnes.
Jak lesy využíváme, sleduje dlouhodobě Česká zemědělská univerzita v Praze. A čísla mluví jasně: v těch nejúrodnějších letech si odnášíme z lesa i 40 000 tun lesních plodů. Naprostou většinu tvoří houby. V letech, kdy dobře rostou, je to skoro 7 kg na domácnost. S velkým odstupem následují borůvky (necelé 2 kg) a maliny (kolem 0,5 kg).
Houbařit chodí dvě třetiny z nás, často celé rodiny. Houby totiž představují lahůdku, která si našla cestu nejen do našich kuchyní, ale hlavně srdcí. Ale zatímco dříve houby nahrazovaly v chudších rodinách drahé maso, dnes jde o delikatesu a vítané zpestření jídelníčku. Část přímo zkonzumujeme, část zavaříme a část usušíme.
Sušení hub přitom není jen nejstarším způsobem konzervace této pochoutky, ke které se pak můžeme vrátit v zimě – tedy praktickou nutností. Takto upravené houby totiž mají intenzívnější chuť a aroma, a proto jsou jídla, která prostě připravíte lépe z hub sušených. Pokaždé však nemáte po ruce sušičku potravin. Nic se neděje, houby jde snadno usušit i v multifunkční troubě.
K sušení hub se hodí i multifunkční trouba, která umožňuje sušit až na třech úrovních najednou; navíc díky třem teleskopickým výsuvům máte k plechům pohodlný přístup. A jak na to? Troubu si zapněte na horkovzdušný ohřev na 40 °C. Když je předehřátá, umístěte do ní houby naskládané na pečicím papíru ‒ buď přímo na rošt, nebo i na plechy. Po dvou hodinách sušení můžete zvýšit teplotu na 50–60 °C. Houby tak budou dříve usušené. Ke konci je dobré teplotu opět snížit na 40 °C. Takto můžete sušit nejen houby, ale třeba i křížaly z jablek nebo hrušek a podobně.
Doba sušení závisí na míře vlhkosti a velikosti plátků hub, případně sušeného ovoce nebo zeleniny. Je proto individuální. Nezapomeňte však, že vše musí být opravdu důkladně vysušené, protože jinak hrozí, že vám začne úroda během skladování (ideálně ve vzduchotěsných dózách) plesnivět. A to by byla škoda.
Tip: Moderní trouba MORA vhodná i pro sušení potravin
Pokud hledáte tu pravou troubu s mnoha talenty za dostupnou cenu, věřte, že skvělou volbou je MORA VT 779 BX. Vestavná multifunkční trouba v elegantním nerezovém provedení se ovládá pomocí přehledného intuitivního dotykového panelu, který umožňuje nastavit širokou škálu přednastavených režimů trouby a také dalších funkcí včetně přesné teploty v troubě.
Patentovaný vnitřní zaoblený tvar trouby, inspirovaný tradiční kamennou pecí, nechává horký vzduch cirkulovat rovnoměrně ze všech stran okolo připravovaného pokrmu, aby byl výsledek vždy perfektní. Trouba má patnáct různých programů, např. klasické pečení, gril s ventilátorem i bez, horkovzdušné pečení, rychlý předehřev, rozmrazování nebo udržování teploty pokrmu. Ale také speciální programy na pečení chleba i masa – třeba řízků, kotlet, žebírek či drůbeže – včetně pozvolného pomalého pečení technikou sous vide. Nechybí ani grilování, automatické programy pro pečení, a možné je i vaření v páře ve vlastních parních nádobách (ty nejsou součástí trouby).
Publikováno: 22. 9. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce