Meruňková marmeláda je klasika. Protože se nám pomalu blíží období sklizně meruněk, naučíme vás tuto marmeládu ve vylepšené formě, třeba ochucenou o levanduli a s malinami. Je to neuvěřitelná dobrota a jistě si jí brzy zamilují nejen děti, ale i dospělí.
Meruňková marmeláda
Nastává letní období a s ním jako každý rok čas, kdy zraje ovoce. A my už zase přemýšlíme, jak tu naši úrodu zpracujeme. Meruňková marmeláda je tou správnou volbou, ale aby to nebyla jen obyčejná marmeláda, představíme vám recept na vylepšenou marmeládu s levandulí a s malinami.
Meruňková marmeláda s levandulí a malinami
Suroviny:
- meruňky
- cukr
- levandule
- maliny
- pektin nebo želírovací cukr
Postup:
Na marmeládu použijeme hodně zralé a měkké meruňky. Ty opereme, vypeckujeme a rozpůlíme. Není nutné při jejich konzistenci meruňky krájet na malé kousky, naopak budeme dbát na to, aby v marmeládě zůstaly větší kousky.
Meruňky povaříme s trochou vody, mícháme, aby se nepřichytily. Do rozvaru přidáme jen zcela malé množství cukru a rozmícháme na hustou kaši. Směs zahustíme - přidáme buď přírodní pektin, nebo jakýkoliv přípravek na výrobu marmelád (želírovací cukr, Pektogel). U přírodního pektinu dodržujeme poměr 10 gramů pektinu na 1 kg ovoce. Směs pozvolna povaříme. Pěnu sesbíráme.
Potom přidáme 1 - 2 g sušené levandule na 1 kg ovoce. Pokud máte čerstvou, nebojte se do směsi přidat několik snítek a nechte jí změknout.
Na závěr do hotové směsi nasypeme celé oprané maliny a opatrně zamícháme do marmelády, aby zůstaly vcelku.
Marmeládu známým způsobem nalijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a dáme do trouby sterilovat, případně použijeme zavařovací hrnec.
Takto vyrobená marmeláda se dá ihned po zchladnutí otevřít a konzumovat.
Publikováno: 12. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová