reklama

Vyrobte si podle našeho receptu meruňkovou marmeládu s levandulí a malinami

Meruňková marmeláda je klasika. Protože se nám pomalu blíží období sklizně meruněk, naučíme vás tuto marmeládu ve vylepšené formě, třeba ochucenou o levanduli a s malinami. Je to neuvěřitelná dobrota a jistě si jí brzy zamilují nejen děti, ale i dospělí.

i (Zdroj: Depositphotos)
Meruňková marmeláda s levandulí a malinami (Zdroj: Depositphotos)

Meruňková marmeláda 

Nastává letní období a s ním jako každý rok čas, kdy zraje ovoce. A my už zase přemýšlíme, jak tu naši úrodu zpracujeme. Meruňková marmeláda je tou správnou volbou, ale aby to nebyla jen obyčejná marmeláda, představíme vám recept na vylepšenou marmeládu s levandulí a s malinami.

Meruňková marmeláda s levandulí a malinami

Suroviny:

  • meruňky
  • cukr
  • levandule
  • maliny
  • pektin nebo želírovací cukr

Postup:

Na marmeládu použijeme hodně zralé a měkké meruňky. Ty opereme, vypeckujeme a rozpůlíme. Není nutné při jejich konzistenci meruňky krájet na malé kousky, naopak budeme dbát na to, aby v marmeládě zůstaly větší kousky. 

Meruňky
i (Zdroj: Depositphotos)
Meruňky rozpůlíme a vypeckujeme

Meruňky povaříme s trochou vody, mícháme, aby se nepřichytily. Do rozvaru přidáme jen zcela malé množství cukru a rozmícháme na hustou kaši. Směs zahustíme - přidáme buď přírodní pektin, nebo jakýkoliv přípravek na výrobu marmelád (želírovací cukr, Pektogel). U přírodního pektinu dodržujeme poměr 10 gramů pektinu na 1 kg ovoce. Směs pozvolna povaříme. Pěnu sesbíráme.

Marmeláda
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Do směsi přidáme cukr a pektin

Potom přidáme 1 - 2 g sušené levandule na 1 kg ovoce. Pokud máte čerstvou, nebojte se do směsi přidat několik snítek a nechte jí změknout. 

Levandule
i (Zdroj: Depositphotos)
Přidáme sušenou nebo čerstvou levanduli

Na závěr do hotové směsi nasypeme celé oprané maliny a opatrně zamícháme do marmelády, aby zůstaly vcelku.

Maliny
i (Zdroj: Depositphotos)
Na závěr vmícháme celé maliny

Marmeládu známým způsobem nalijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a dáme do trouby sterilovat, případně použijeme zavařovací hrnec. 

Marmeláda
i (Zdroj: Depositphotos)
Směs dáme do sklenic a sterilujeme

Takto vyrobená marmeláda se dá ihned po zchladnutí otevřít a konzumovat.

Publikováno: 12. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová