Meruňková marmeláda je klasika. Protože se nám pomalu blíží období sklizně meruněk, naučíme vás tuto marmeládu ve vylepšené formě, třeba ochucenou o levanduli a s malinami. Je to neuvěřitelná dobrota a jistě si jí brzy zamilují nejen děti, ale i dospělí.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/0e/67/column/0e6736970d7c8487490d9f65c9883cbb_depositphotos_24424035_l-2015.jpg)
Meruňková marmeláda
Nastává letní období a s ním jako každý rok čas, kdy zraje ovoce. A my už zase přemýšlíme, jak tu naši úrodu zpracujeme. Meruňková marmeláda je tou správnou volbou, ale aby to nebyla jen obyčejná marmeláda, představíme vám recept na vylepšenou marmeládu s levandulí a s malinami.
Meruňková marmeláda s levandulí a malinami
Suroviny:
- meruňky
- cukr
- levandule
- maliny
- pektin nebo želírovací cukr
Postup:
Na marmeládu použijeme hodně zralé a měkké meruňky. Ty opereme, vypeckujeme a rozpůlíme. Není nutné při jejich konzistenci meruňky krájet na malé kousky, naopak budeme dbát na to, aby v marmeládě zůstaly větší kousky.
![Meruňky](https://img.primadoma.cz/w_2/b7/52/column/b75283a4ffea1741398c767cbeabdd14_depositphotos_7541164_l-2015.jpg)
Meruňky povaříme s trochou vody, mícháme, aby se nepřichytily. Do rozvaru přidáme jen zcela malé množství cukru a rozmícháme na hustou kaši. Směs zahustíme - přidáme buď přírodní pektin, nebo jakýkoliv přípravek na výrobu marmelád (želírovací cukr, Pektogel). U přírodního pektinu dodržujeme poměr 10 gramů pektinu na 1 kg ovoce. Směs pozvolna povaříme. Pěnu sesbíráme.
![Marmeláda](https://img.primadoma.cz/w_2/35/71/column/3571e783422b49da003f3d8ccd3d7221_66bdcbdddb3a6e34ec4676558dba593b.jpg)
Potom přidáme 1 - 2 g sušené levandule na 1 kg ovoce. Pokud máte čerstvou, nebojte se do směsi přidat několik snítek a nechte jí změknout.
![Levandule](https://img.primadoma.cz/w_2/2b/2e/column/2b2e979cb1c3ce09a94a40727b299f5c_depositphotos_5482400_l-2015.jpg)
Na závěr do hotové směsi nasypeme celé oprané maliny a opatrně zamícháme do marmelády, aby zůstaly vcelku.
![Maliny](https://img.primadoma.cz/w_2/8e/2b/column/8e2b31707ad5c92efd5f8f3f4076b567_depositphotos_11878586_l-2015.jpg)
Marmeládu známým způsobem nalijeme do zavařovacích sklenic, zavíčkujeme a dáme do trouby sterilovat, případně použijeme zavařovací hrnec.
![Marmeláda](https://img.primadoma.cz/w_2/d9/c1/column/d9c156f068009b2c9396d11c8ea9c690_depositphotos_29783707_l-2015.jpg)
Takto vyrobená marmeláda se dá ihned po zchladnutí otevřít a konzumovat.
Publikováno: 12. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová