reklama

Nasbírejte, nasušte a srolujte aneb Sušení ovoce trochu jinak

Sušené ovoce skvěle chutná a hodí se jako zdravé mlsání k televizi nebo jako zásoba energie na výletech do přírody. Vedle tradičních křížal vyzkoušejte třeba ovocné kůže nebo pastu.

Sušené ovoce je zdravou alternativou, jak naložit s bohatou úrodou doma vypěstovaného ovoce (Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Sušené ovoce je nejlepší z vlastní sklizně, zvláště když máte na zahradě různé druhy ovocných stromů. Bohatou úrodu nezpracujte „jen“ na domácí zavařeniny a kompoty a zbytek třeba vůbec nezamrazujte, ale raději ho usušte. Klasikou jsou pochopitelně křížaly, ale k sušení se hodí i švestky, meruňky, hroznové víno nebo borůvky.

Čím více chutí, tím větší lahůdka

Za vyzkoušení ovšem stojí i tzv. ovocné kůže, jejichž základem jsou ovocné pasty. Dříve se hodně vyráběly z kdoulí, které obsahují velmi mnoho pektinu, tedy želírovací látky, která je při tomto způsobu zpracování ovocných plodů velmi důležitá. Pektin mají ovšem i jablka nebo hrušky, takže nemusíte mít na zahradě zrovna kdouloň, abyste si tuto zajímavou dobrotu doma připravili.

Kdoule je ideálním ovocem pro přípravu ovocných kůží
Kdoule je ideálním ovocem pro přípravu ovocných kůží (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

K přípravě pasty budete potřebovat mixér na rozmixování ovoce. Švestky nebo meruňky zbavte pecek, druhy s malými jadérky rozmixujte vcelku. Tvrdší plody jako jablka či hrušky nejdříve povařte, což platí dvojnásob o již zmiňovaných kdoulích, které jsou skutečně tvrdé jako kámen. Pasty lze připravit jednodruhové, ale když smícháte v mixéru více druhů, získají vskutku lahodnou chuť.

V troubě i v sušičce

Rozmixovanou pastu můžete ještě trochu přisladit nebo dochutit kořením, které se hodí k sladkostem, například hřebíčkem či badyánem, ale k dostání jsou i speciální směsi k dochucování ovocných pokrmů a salátů.

Do sušičky naskládejte nejrůznější druhy ovoce, i ty méně tradiční
Do sušičky naskládejte nejrůznější druhy ovoce, i ty méně tradiční (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Hotovou pastu nalijte na pečicí papír rozprostřený v sušičce – pokud budete sušit v troubě, pak použijte plech. Vytvořte vrstvu 2 až 5 mm vysokou, která se po odpaření vody výrazně zmenší. V sušičce by měla být ovocná kůže vysušená asi za 12 hodin, v troubě musíte placku průběžně kontrolovat. V obou případech doporučujeme sušit při teplotě mezi 60 – 80 °C.

Na pečicí papír nalijte vrstvu v mixéru připravené ovocné pasty
Na pečicí papír nalijte vrstvu v mixéru připravené ovocné pasty (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Když je ovocná placka hotová a vypadá jako skutečná vysušená „kůže“, sejměte ji z pečicího papíru. Uchovat ji lze vcelku srolovanou do ruličky, kterou pak můžete libovolně podle potřeby a chuti krájet na menší kousky.

Sušená ovocná placka vypadá skutečně jako kůže
Sušená ovocná placka vypadá skutečně jako kůže (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Tip pro vás

Znáte to všichni, několik hodin se děláte s marmeládou nebo zavařeninou a pak druhý den zjistíte, že u některých skleniček nechytla víčka. Z takových sklenic přemístěte marmeládu do sušičky na pečicí papír a usušte ji stejným způsobem jako ovocné kůže. Získáte hmotu, z níž můžete vytvarovat malé chutné ovocné bonbonky, které budou určitě chutnat i malým neposedům, jimž občas čerstvé ovoce zrovna „nejede“.

Zdroj informací: pořad Receptář Prima nápadů, rubrika Napřírodno

Publikováno: 7. 2. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová