Velikonoční nádivka je věcí krajovou, co oblast, to jiný typ nádivky a jiný recept. Podívejte se s námi, jak se její složení mění, a co všechno se vlastně do velikonoční nádivky všechno může dát. Nádivka se peče ponejvíce na Velikonoční neděli, někde je zvykem jí nabízet i koledníkům při pondělní hodovačce.
Velikonoční nádivka
Je označována nejen jako velikonoční nádivka, ale též jako hlavička, svítek nebo sekanice. Původně se do této nádivky dávalo telecí maso z hlav, odtud název hlavička. Oblastně se pak liší v ingrediencích, které se do ní přidávají. Do dnešních dnů se tak vyvinulo nespočet receptů na velikonoční nádivku a každý je maličko jiný. Záleží na krajové zvyklosti, ale také na rodinné tradici a dokonce i na způsobu přípravy.
Základní staročeský recept
Původně se nádivka připravovala ze svařeného mléka, vajec, krupice, telecího masa a kopřiv. Směs se zapékala v troubě a podávala se při velikonočním hodování na Bílou sobotu, ale i prakticky kdykoliv během velikonočních svátků.
Klasická velikonoční nádivka
- 10 ml mléka
- 6 ks rohlíků
- 6 ks vajec
- 40 dkg vařeného uzeného masa
- mletý černý pepř
- 0,5 lžičky soli
- máslo na vymazání
- vývar z uzeného masa
- kopřivy nebo bylinky dle libosti
Postup: Rohlíky se nakrájí na větší kousky, v míse se zkropí mlékem a nechají nasáknout. Přidají se žloutky, maso, sůl a pepř, podle potřeby vývar z uzeného masa, aby směs byla vláčná. Na závěr se směs doplní sněhem z bílků, podle chuti i zelené bylinky. Pekáček se vymaže silně máslem a nádivka se do něj upěchuje. Peče se při 175 °C asi 25 minut.
Špenátová nádivka
- 5 rohlíků nebo housek
- 200 g vařeného uzeného masa
- 200 ml mléka
- 4 vejce
- 75 g másla
- 2 hrsti čerstvých zelených listů špenátu
- 1 hrst listové petržele
- sůl, pepř, muškátový oříšek
- máslo na vymazání formy
Postup: Pečivo se nakrájí na kousky, zkropí se mlékem. Přidáme žloutky, spařený špenát, petržel, sůl, pepř a muškátový oříšek. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do směsi. Máslem vymažeme formu. Peče se asi 30 minut.
Bezlepková nádivka
- 500 g žitného chleba nebo vařené jáhly pro bezlepkovou verzi
- balení tempehu uzeného či smaženého, případně tofu
- cibule
- česnek
- olivový olej
- hrst vlašských ořechů
- bylinky dle libosti: majoránka, petržel, kopřivy, medvědí česnek, pažitka
- 500 ml rostlinného mléka
- 100 g hrašky
- balení uzeného tofu (250 g)
- kurkuma
- 200 ml rostlinné smetany
Postup: Chléb nakrájíme na kostky do mísy, pokapeme mlékem. Přidáme nakrájenou a osmaženou cibuli a česnek, nasekané ořechy, zelené bylinky, kousky tempehu. Smícháme. Hrašku smícháme v druhé míse s mlékem. Směs nádivky a hrašky dáme do vymazaného pekáče.
Do mixéru dáme tofu, smetanu a kurkumu a umixujeme hladkou směs. Tu pak rozprostřeme na nádivku. Pečeme asi 25-30 minut na 200 °C do zlatova.
Nádivku lze podávat jako samostatný pokrm nebo jako doplněk hlavního jídla, jí se studená i teplá.
Co udělat nádivku z cukety?
Publikováno: 10. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová