Jidáše vedle beránka a mazance zůstaly u nás trochu opomenuty. I ony přitom jsou tradičním velikonočním pečivem. Tradice říká, že kdo na Zelený čtvrtek ještě před východem slunce pojí jidáše, bude po celý rok ochráněn před hadím uštknutím, včelím bodnutím a lidskou zradou. Rádi byste si je upekli, ale nevíte jak na ně? My vám to prozradíme.
Jidáše, proč se pečou?
Jidáše jsou tradičním velikonočním pečivem, které se podle tradic peče na Zelený čtvrtek. Svým tvarem mají připomínat různě stočený a spletený provaz. Ideálně smyčku. Je tomu tak proto, že tu jsou v upomínce na apoštola Jidáše, který se oběsil poté, co svým polibkem zradil Ježíše. Často se zde však objevují i zvířecí motivy, jako třeba ulita, klepeta raka, ptačí zobáček apod. Pečivo je kynuté, krásně voňavé a potažené medem. Med na nich symbolizuje jaro, plodnost a hojnost. Upevňuje zdraví. Při pečení vám krásně provoní dům.
Co na jidáše budete potřebovat?
- hrnek mléka
- 100 gramů másla
- 4 žloutky (bílky nevyhazujte)
- 80 gramů cukru krupice
- 1 vanilkový cukr nebo 1 vanilkový lusk
- 1 lžičku citronové kůry
- špetku soli
- 3 hrnky polohrubé mouky
- ⅓ kostky droždí
- med
Postup výroby:
- Postup výroby je jednoduchý, vše dejte do pekárny. Nejprve tekuté suroviny a pak ty suché. Pekárnu nastavte na program těsto a nechte pekárnu pracovat.
- Pokud nemáte pekárnu, z trochy mléka, droždí a lžíce cukru vyrobte kvásek.
- Do mísy nasypte mouku, přelijte rozpuštěné máslo, dejte zbytek cukru, žloutky, vanilkový lusk i citronovou kůru a vše dohromady důkladně propracujte.
- Nakonec do těsta přidejte kvásek, který rovněž důkladně zapracujte. Těsto musí být pěkně vláčné.
- Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a dejte ho do tepla kynout.
- Hotové těsto, ať už z pekárny nebo ručně vyrobené, rozdělte na menší kousky a z nich uválejte válečky. Vyrobte šneky, smyčky i zvířátka.
- Vše rozložte na plech pod utěrku a opět nechte v teple 30 minut kynout.
- Před vložením do rozehřáté trouby jidáše potřete vyšlehanými bílky.
- Pečte do zlatova, tedy asi 10 až 15 minut.
- Po vytažení z trouby jidáše ihned potřete medem. Pokud vám však med na pečivu nechutná, nechte je jen vychladnout.
Náš tip
Pro zlepšení chuti je možné do těsta přidat ještě rozinky namočené ve vodě nebo rumu a mandlové lupínky.
K Velikonocům patří i beránek, upečte si ho podle našeho receptu:
Publikováno: 9. 4. 2020, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová