Maso, nakoupené v obchodě by mělo být vždy kvalitní a čerstvé. Při nákupu sledujte jeho barvu, vůni a konzistenci. Pokud chcete, aby maso, které budete doma vařit či jinak tepelně opracovávat, bylo skutečně prvotřídní, nakupujte ve výseku, kde vám řezník maso ukáže a podle potřeby i naporcuje nebo jinak upraví.
Výběr čerstvého masa a jeho skladování
Při výběru masa by měli zákazníci více diskutovat, ptát se a vyžadovat informace. Maso bychom měli kupovat tehdy, když už víme, co budeme vařit a kdy. Měli bychom vědět, že maso čerstvé, chlazené má jiné vlastnosti než maso balené v různých atmosférách.
Maso se nekupuje "na sklad", maso se kupuje do hrnce. Nakupujte ho ve známých řeznictvích, kde víte, že jsou masa zpracovávána přímo na místě. Budete tak mít jistotu, že naporcované maso není převáženo z místa na místo, čímž by ztrácelo svou čerstvost.
Doma maso skladujte v dobře chlazených prostorách s rovnoměrnou teplotou. Stačí odstranit transportní obal, maso položit na prkénko do lednice a přikrýt utěrkou. Zabalení do utěrky je důležité, zabráníte tak případné kontaminaci z jiných potravin. Maso nikdy před uchováváním nebo uskladněním neomývejte vodou, abyste nepoškodili přirozenou ochrannou vrstvu, která zabraňuje vysychání.
Udělejte si zásobu sušeného masa třeba na cesty
Publikováno: 6. 4. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce