Téměř všichni jsme zvyklí si na Velikonoce dopřát mazanec z kynutého těsta, ať už kupovaný nebo doma upečený. Zkuste letos jinou variantu, a sice tvarohový mazanec.
Recept na tvarohový mazanec
Kromě klasického mazance z kynutého těsta můžete letos vsadit na trochu jinou klasiku. A sice tvarohový mazanec.
Suroviny:
- 1 celý tvaroh
- 500 g hladké mouky
- 250 g moučkového cukru
- 160 g másla
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- kůra z 1 citronu
- rozinky (mohou být namočené v rumu)
- kandované ovoce
- 1 prášek do pečiva
Možno přidat i mandle na plátky do těsta i na ozdobu.
Postup:
Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme tvaroh, citronovou kůru, rozinky, kandované ovoce, vanilkový cukr. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně vmícháváme do hmoty. Uhněteme pevné těsto. Z něho vytvarujeme bochánek, který dáme na plech, vystlaný pečícím papírem. Pečeme při 160 °C asi 20 minut a dalších 30 minut při 180 °C.
Horký upečený mazanec potřeme tukem a pocukrujeme moučkovým cukrem. Když mazanec vychladne, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme dva dny uležet.
K velikonocům patří i beránek - zde je recept
Publikováno: 3. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová