reklama

Tvarohový mazanec - trochu jiná velikonoční klasika

Téměř všichni jsme zvyklí si na Velikonoce dopřát mazanec z kynutého těsta, ať už kupovaný nebo doma upečený. Zkuste letos jinou variantu, a sice tvarohový mazanec.

i (Zdroj: Depositphotos)
Tvarohový mazanec - trochu jiná velikonoční klasika (Zdroj: Depositphotos)

Recept na tvarohový mazanec

Kromě klasického mazance z kynutého těsta můžete letos vsadit na trochu jinou klasiku. A sice tvarohový mazanec.

Suroviny:

  • 1 celý tvaroh
  • 500 g hladké mouky
  • 250 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • kůra z 1 citronu
  • rozinky (mohou být namočené v rumu)
  • kandované ovoce
  • 1 prášek do pečiva

Možno přidat i mandle na plátky do těsta i na ozdobu.

Suroviny
i (Zdroj: Martina Pilzová)
Potřebujeme mouku, tvaroh, vejce, máslo a další suroviny

Postup:

Máslo utřeme s cukrem a vejcem, přidáme tvaroh, citronovou kůru, rozinky, kandované ovoce, vanilkový cukr. Mouku smícháme s práškem do pečiva a postupně vmícháváme do hmoty. Uhněteme pevné těsto. Z něho vytvarujeme bochánek, který dáme na plech, vystlaný pečícím papírem. Pečeme při 160 °C asi 20 minut a dalších 30 minut při 180 °C.

Utřený základ
Nejprve utřeme vejce s cukrem a máslem (Zdroj: Martina Pilzová)
Těsto
Přidáme zbylé ingredience a vymícháme tuhé těsto (Zdroj: Martina Pilzová)

Horký upečený mazanec potřeme tukem a pocukrujeme moučkovým cukrem. Když mazanec vychladne, zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme dva dny uležet.

Upečený mazanec
i (Zdroj: Martina Pilzová)
Hotový mazanec necháme vychladnout a pocukrujeme

K velikonocům patří i beránek - zde je recept

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 3. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová