Velikonoce jsou nejen znamením beránků, nádivek a obarvených vajíček, ale také stále více oblíbených velikonočních perníčků. Dají se přidat koledníkům do balíčků nebo nabídnout ke kávě. Při jejich výrobě i zdobení se navíc může kreativně vyřádit celá rodina a soutěžit, čí perníček bude nejkrásnější.
Velikonoční perníčky
Perníkové těsto je stále velmi oblíbené pro svou nezaměnitelnou chuť i trvanlivost oproti jiným cukrárenským výrobkům. Dají se upéct doma i s pomocí dětí, které mohou soutěžit o nejkreativnější výtvor, který si i samy ozdobí. Fantazie a barevné variace jsou pak vítány. Začněte tedy letos s velikonočními perníčky a uvidíte, že si je oblíbíte.
Suroviny na těsto:
- 550 g hladké mouky
- ½ prášku do perníku
- 2 lžičky jedlé sody
- koření do perníku tlučené
Suchou směs smícháme v míse.
- 120 g Hery
- 2 lžíce medu
Rozpustíme nad párou.
- 3 vejce
- 220 g moučkového cukru
Ušleháme do tekuté směsi.
Nejprve spojíme tekutou složku, vlijeme jí do suché směsi a necháme v lednici do druhého dne.
Těsto vypracujeme na pomoučeném vále do tuhé hmoty, rozválíme a tvořítky vykrajujeme tvary.
Ty přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na cca 150 °C.
Po upečení perníčky (lehce vychladlé) potřete rozšlehaným vejcem, aby byly lesklé.
Zdobíme je možné bílkovým sněhem nebo potravinářskými barvami a dekorujeme cukrovými korálky, sypáním nebo čímkoliv jiným, co máme po ruce.
Jak si upéct velikonočního beránka?
Publikováno: 2. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová