Čeká vás nějaká významná událost, rodinná oslava nebo party? Určitě si přejete, aby takový den byl dokonalý a dotažený do posledního detailu. K podobným okamžikům neodmyslitelně patří šumivé víno, které navodí slavnostní náladu. Je tedy naprosto nezbytné umět sekt správně servírovat. A jak na to?
Jak správně zacházet se sektem
U degustace sektu hodnotíme 5 složek, které by měly být v pořádku. Jedná se o čistotu, barvu, pěnu/šumivost, vůni, chuť.
- Zkontrolujte čistotu sklopením sektové skleničky nad hořící svíčkou. Pokud jsou v ní jakékoliv suspendované částice, uvidíte je.
- Zkontrolujte barvu držením sektové skleničky proti bílému pozadí (například ubrousek nebo kapesník).
- Šumivost je důležitým měřítkem kvality. Čím je jemnější, tím déle bude šumivé víno zrát kalením a bude schopno rozvinout vůně a chutě.
- Pro rozvinutí vůně nejprve zatočte sklenicí. Poté se nosem přibližte a opakovaně přičichněte.
- Chuť zkontrolujte pohybem šumivého vína v ústech, čímž získá tělesnou teplotu a chutě se tak odkryjí.
Správná teplota, při které vaše chuťové buňky budou jásat
Při servírování sektu si dejte pozor na extrémní teploty. Ideální je rozmezí mezi 6 až 8 stupňů Celsia. Pokud je teplota nižší, chuť se nerozvine. Bílé sekty chutnají nejlépe při teplotě 6 až 7 stupňů, růžové sekty při teplotě 6 až 8 stupňů a červené sekty jsou ideální při teplotě 9 až 11 stupňů. Nedávejte sekt vychladit do mrazáku nebo mrazničky. Používejte chladicí nádobu na šumivé víno s kostkami ledu a vodou.
Správné sklenice jsou základ požitku
V minulosti bylo zvykem pít sekt ze skleniček s velkou plochou. Zjistilo se však, že k podávání sektu jsou nevhodné. Velká plocha totiž způsobuje rychlý únik buketních látek a rovněž škodí perlení, které se v něm velmi rychle uvolňuje. Od padesátých let minulého století klasické skleničky nahradilo tenkostěnné sklo typu „flétna“ – vysoké, štíhlé sklenice dají chuti sektu nejvíce vyniknout. Pokud je naplníte do dvou třetin, dosáhnete ideální podmínky pro rozvinutí buketu, chutě a zachování si elegantního perlení. Důležité upozornění pro hospodyňky: při mytí sklenic nepoužívejte čisticí prostředky! Jemný film, který se po jejich použití vytvoří na povrchu skla, je největším nepřítelem perlení. Před podáváním sektu nezapomeňte skleničky přeleštit utěrkou, která nezanechává vlákna.
Jak správně otevírat láhev? Potichu či nahlas?
Střílení z láhve může vypadat lákavě, ve skutečnosti však znalce poznáte podle toho, že láhev sektu otevírá nenápadně, potichu s jemným „puf“. Kromě toho, že je to elegantnější než střílení špuntu do stropu, má to i praktickou stránku: při nárazové ztrátě tlaku v láhvi dochází často k nekontrolovanému vyšumění sektu, což v praxi znamená, že jste přišli o několik sklenic.
Správně by se měl sekt otevírat při ideální doporučené teplotě, která zabraňuje nadměrnému perlení. Láhev musí být nakloněna, aby se tlak koncentroval na stěnu láhve. Při uvolnění agrafy (drátěný košík) je třeba přidržovat zátku palcem, aby nevyletěla. Pokud drží, uvolňujeme ji kývavě-otočným pohybem cca 6x jedním směrem až do uvolnění zátky.
Jak by se měl sekt skladovat?
Lze jej skladovat 1 až 2 roky bez ztráty kvality. Archivování nezvýší jeho kvalitu. Pijte jej čerstvé! Šumivé víno lze konzumovat ihned poté, co opustí sklepy. Lahve ukládejte stojící na chladném, tmavém místě. Otevřené lahve uložte do lednice a použijte zátky.
Jaká jsou specifika pravého šampaňského?
Publikováno: 4. 4. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce