Cuketu určitě všichni dobře znáte. Je to úžasná zelenina blahodárná pro náš organismus díky spoustě minerálů a vitamínů. Obsahuje vitamín A, B, C, karoteny, vápník, železo. Podporuje funkci našeho srdce, ledvin i trávicí ústrojí. Cuketu hodně lidí využívá na vaření a ke grilování, ale málokdo ví, že z cukety se dají také připravit i výborné moučníky, jako je ovocná buchta s cuketou a kefírem. Moučník je rychlý, vláčný a výborný.

Recept na ovocnou buchtu s cuketou a kefírem

Na jeden plech ovocné buchty budete potřebovat:
- 1 cuketu
- 3 vejce
- ½ hrnku cukru krystal
- ½ hrnku kefírového mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- sezónní ovoce
- drobenku

Postup:
Cuketu omyjeme a najemno nastrouháme. V míse smícháme vajíčka, cukr a zbytek ingrediencí, cuketa se do těsta vmíchá až nakonec.

Promíchané těsto s cuketou vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Poté těsto poklademe vybraným ovocem, například rybízem, borůvkami, meruňkami.

Pokud máme rádi drobenku, můžeme si ji připravit z ½ kostky másla, moučkového cukru a polohrubé mouky. Poté jí nadrobíme na ovoce.
Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme 25-30 minut do zlatova.

Po vychladnutí buchtu nakrájíme a můžeme ji dozdobit šlehačkou a čokoládovýma hoblinkami.
Moučník můžeme podávat třeba k rodinnému obědu, jako sladkou tečku na závěr.
Z cukety si můžete připravit i chutné matesy:
Publikováno: 21. 3. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce