reklama

Ovocná buchta s cuketou a kefírem ohromí svou svěží chutí

Cuketu určitě všichni dobře znáte. Je to úžasná zelenina blahodárná pro náš organismus díky spoustě minerálů a vitamínů. Obsahuje vitamín A, B, C, karoteny, vápník, železo. Podporuje funkci našeho srdce, ledvin i trávicí ústrojí. Cuketu hodně lidí využívá na vaření a ke grilování, ale málokdo ví, že z cukety se dají také připravit i výborné moučníky, jako je ovocná buchta s cuketou a kefírem. Moučník je rychlý, vláčný a výborný.

Ovocná buchta s cuketou a kefírem ohromí svou svěží chutí (Zdroj: FTV Prima)

Recept na ovocnou buchtu s cuketou a kefírem

Recept
Ovocná buchta je celkem jednoduchá na výrobu (Zdroj: FTV Prima)

Na jeden plech ovocné buchty budete potřebovat:

  • 1 cuketu
  • 3 vejce
  • ½ hrnku cukru krystal
  • ½ hrnku kefírového mléka
  • ½ hrnku oleje
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • prášek do pečiva
  • vanilkový cukr
  • sezónní ovoce
  • drobenku
Ovoce a ostatní suroviny
Připravte si mouku, vejce, máslo, mléko a několik druhů ovoce, a také cuketu (Zdroj: FTV Prima)

Postup:

Cuketu omyjeme a najemno nastrouháme. V míse smícháme vajíčka, cukr a zbytek ingrediencí, cuketa se do těsta vmíchá až nakonec.

Strouhání cukety
Nastrouháme oloupanou cuketu (Zdroj: FTV Prima)

Promíchané těsto s cuketou vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.

Těsto
V míse smícháme cukr s vejci, moukou a máslem a cuketou (Zdroj: FTV Prima)

Poté těsto poklademe vybraným ovocem, například rybízem, borůvkami, meruňkami.

Pokládka ovoce
Na těsto naklademe ovoce a zasypeme drobenkou (Zdroj: FTV Prima)

Pokud máme rádi drobenku, můžeme si ji připravit z ½ kostky másla, moučkového cukru a polohrubé mouky. Poté jí nadrobíme na ovoce.

Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme 25-30 minut do zlatova.

Pečení
Pečeme v předehřáté troubě (Zdroj: FTV Prima)

Po vychladnutí buchtu nakrájíme a můžeme ji dozdobit šlehačkou a čokoládovýma hoblinkami.

Moučník můžeme podávat třeba k rodinnému obědu, jako sladkou tečku na závěr.

Z cukety si můžete připravit i chutné matesy:

Publikováno: 21. 3. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce