Cuketu určitě všichni dobře znáte. Je to úžasná zelenina blahodárná pro náš organismus díky spoustě minerálů a vitamínů. Obsahuje vitamín A, B, C, karoteny, vápník, železo. Podporuje funkci našeho srdce, ledvin i trávicí ústrojí. Cuketu hodně lidí využívá na vaření a ke grilování, ale málokdo ví, že z cukety se dají také připravit i výborné moučníky, jako je ovocná buchta s cuketou a kefírem. Moučník je rychlý, vláčný a výborný.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/9c/1a/column/9c1a3976ad712041f7b9a7db92f31185_aeb3c507cc9daab621ede6e2f4d95e49.jpg)
Recept na ovocnou buchtu s cuketou a kefírem
![Recept](https://img.primadoma.cz/w_2/5f/c2/column/5fc2cdb419522968a1cb2aa9dd7acc33_eb35a75a20412356200a06774155996c.jpg)
Na jeden plech ovocné buchty budete potřebovat:
- 1 cuketu
- 3 vejce
- ½ hrnku cukru krystal
- ½ hrnku kefírového mléka
- ½ hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- sezónní ovoce
- drobenku
![Ovoce a ostatní suroviny](https://img.primadoma.cz/w_2/29/be/column/29be0cf4c011adb94fed9afdd1bb4e18_ac705a321e37fb317fe19003eac15302.jpg)
Postup:
Cuketu omyjeme a najemno nastrouháme. V míse smícháme vajíčka, cukr a zbytek ingrediencí, cuketa se do těsta vmíchá až nakonec.
![Strouhání cukety](https://img.primadoma.cz/w_2/29/00/column/290005ab19ae2128bcf163b0253cce0d_6197d674d865986b605f7aac146401fb.jpg)
Promíchané těsto s cuketou vylijeme na vymazaný a vysypaný plech.
![Těsto](https://img.primadoma.cz/w_2/30/6d/column/306dc8983d4cae6403ded3b566c87e6c_68cb1c955e9dc2e42323035553b1bc77.jpg)
Poté těsto poklademe vybraným ovocem, například rybízem, borůvkami, meruňkami.
![Pokládka ovoce](https://img.primadoma.cz/w_2/26/7d/column/267da4dde0090268aeb51655d87892a8_8aeb54c987387eb31cf094936808f727.jpg)
Pokud máme rádi drobenku, můžeme si ji připravit z ½ kostky másla, moučkového cukru a polohrubé mouky. Poté jí nadrobíme na ovoce.
Troubu si předehřejeme na 180°C a pečeme 25-30 minut do zlatova.
![Pečení](https://img.primadoma.cz/w_2/57/53/column/5753662f08cd29a8b75cfe8e1ccd43f4_1aa2e8d15e45be02dcbd7e99ad417c64.jpg)
Po vychladnutí buchtu nakrájíme a můžeme ji dozdobit šlehačkou a čokoládovýma hoblinkami.
Moučník můžeme podávat třeba k rodinnému obědu, jako sladkou tečku na závěr.
Z cukety si můžete připravit i chutné matesy:
Publikováno: 21. 3. 2020, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce