reklama

Vyrobte si doma citron v cukrovém kabátku

Kandované ovoce je velmi chutné, avšak to kupované v obchodě není zrovna ideálem zdravé výživy. Při pročtení etikety nás obvykle chuť na tyto mlsky přejde. Můžeme si však doma velmi jednoduše vyrobit citron v cukrovém kabátku a používat ho v době chřipkových epidemií i do pečení. Vydrží dlouho, minimálně do té doby, než ho všechen sníte.

i (Zdroj: Depositphotos)
Vyrobte si doma citron v cukrovém kabátku (Zdroj: Depositphotos)

Citron v cukrovém kabátku si vyrobíte doma

Na tuto pochoutku nebudete potřebovat nic složitého. Jeho výroba je navíc velmi jednoduchá, a pokud citron nesníte během večera u televize, vydrží vám poměrně dlouho. Je skvělý jako přídavek do moučníků nebo do ovocného čaje.

Potřebujeme:

  • 2-4 citrony (nejlépe v BIO kvalitě)
  • krystalový cukr (lze nahradit moučkovým, třtinovým, stéviovým nebo hroznovým)
  • misku na uchování citronu
Citrony
i (Zdroj: Depositphotos)
Citrony by měly být v bio kvalitě

Postup výroby

Citrony omyjeme pod vlažnou vodou, pokud nemáme citron v BIO kvalitě, dáme si práci a kůru citronů pečlivě drátěnkou očistíme od zbytků postřiku. Otřeme utěrkou a nakrájíme na slabší kolečka.

Citrony na kolečka
i (Zdroj: Depositphotos)
Citrony nakrájíme na kolečka

Dno misky lehce posypeme cukrem. Na něj naklademe kolečka citronu. Opět zasypeme cukrem, dbáme na rovnoměrnou a dostatečně silnou vrstvu, která schová každý kousek citronu. Citrony a cukr vrstvíme na sebe.

Cukr
i (Zdroj: Depositphotos)
Použijeme krystalový nebo třtinový cukr

Necháme otevřené a uložíme poblíž radiátoru. Po jednom až dvou dnech vytáhne cukr z citronů šťávu, kterou je potřeba slít do hrnečku. Tuto šťávu uchovejte v chladu, výborně se hodí do pečení nebo jako konečná poleva na moučníky. Můžete jí použít i do čaje.

Plátky citronů
i (Zdroj: Martina Pilzová)
Citrony naskládáme do misky

Citron i cukr v teple postupně zasychá a cukr na povrchu citronu vytvoří krustu - kabátek. Tato dobrota je velmi zrádná a kdo rád mlsá u televize, může vyzkoušet citron v cukrovém kabátku. Místo klasického krystalového cukru lze použít třtinový nebo hroznový, výsledek bude stejně dobrý.

Cukrový kabátek
Postupně citrony zasypáváme cukrem (Zdroj: Martina Pilzová)
Šťáva
Citrony už druhý den pustí spoustu šťávy (Zdroj: Martina Pilzová)

Publikováno: 20. 4. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová