Blíží se svátek zamilovaných, svátek sv. Valentýna. Někdo ho miluje, jiný ho nesnáší. Ať už patříte na jednu nebo druhou stranu barikády, svátek si můžete užít jednoduše dobrým jídlem a pohodou. Nenechte se odradit negativním postojem a dejte svátku lásky šanci. Připravte si své oblíbené jídlo, speciální chuťovky, kvalitní čaj anebo víno, prostě vytvořte valentýnské menu a překvapte svého miláčka.
Valentýnské menu připravené s láskou
Oslavte tento den lásky, protože ta je silnější než jakýkoliv zákaz či nepřízeň osudu. Připravte si příjemný večer, vzájemně se obdarujte a dopřejte si valentýnské menu podle vašich chutí.
Začněte už ráno s úsměvem
Udělejte si tento den příjemný a laskavý. Už ráno začněte s úsměvem. Připravte si kávu ozdobenou srdíčkem, čaj oslazený medem nebo hezky naaranžujte celou snídani. Marmeládou snadno namalujte srdíčko přímo na chleba nebo kečupem na talířek. Můžete použít vykrajovátko na cukroví nebo se poohlédněte v domácích potřebách po formě na usmažení volského oka ve tvaru srdíčka a kytičky. Můžete také stylizovat lívance nebo vykrojit toast.
Letos připadá tento svátek na pracovní den. Pokud si váš miláček neplánuje vzít dovolenou, tak mu můžete nenápadně podstrčit hezkou připomínku do tašky nebo do kapsy. Napište zamilovaný vzkaz, kupte jeho oblíbenou čokoládu nebo rovnou malý dáreček. Dámy určitě ocení, když partner přinese z práce kytičku.
Večerní valentýnské menu
Na večer si rozhodně připravte něco dobré na zub. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Spokojené bříško i mlsný jazýček navodí tu správnou atmosféru a pohodu. A to je pro oslavu lásky to nejlepší. Můžete si zajít do restaurace, ale určitě si speciální menu zvládnete připravit i sami.
Studená mísa a plněná vajíčka
Suroviny:
- 4 vařená vejce
- máslo
- sůl, pepř
- sekaná pažitka nebo petrželka
- majonéza s příchutí
Vajíčka vylepšíte jednoduchou pomazánkou. Uvařte je natvrdo a nechte vychladnout. Pak je podélně překrojte, žloutky vyndejte do misky a vidličkou rozmačkejte. Přidejte podle chuti máslo, sůl, pepř a nasekanou pažitku nebo petrželku. Pořádně promíchejte do hladké hmoty. Poté je lžičkou nebo cukrářskou špičkou vraťte zpátky do rozpůlených bílků. Můžete je navíc polít ochucenou majonézou a různě dozdobit, např. lístkem petrželky, pažitkou nebo jemně posypat mletou sladkou paprikou. Studenou mísou určitě nic nezkazíte, takže naaranžujte plněná vejce na mísu a dozdobte sýrem, šunkou, čerstvou zeleninou, olivami nebo ořechy.
Srdíčková pizza hvězdou večera
Pokud chcete teplou a zamilovanou večeři, upečte si pizzu ve tvaru srdíčka. Pro valentýnské menu je jako stvořená.
Kvásek: Do malého množství teplého mléka rozdrobte čerstvé droždí, přisypte čajovou lžičku krupicového cukru, promíchejte a nechte pod utěrkou pracovat. Až se vytvoří nadýchaná pěna, máte kvásek připravený.
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 200 ml vlažného mléka nebo vody (můžete kombinovat)
- 1 lžíce oleje
- připravený kvásek a špetka soli
Zamíchejte a vypracujte kompaktní těsto. Pod utěrkou nechte na teplém místě těsto kynout min. 45 minut. Po 30 minutách můžete znovu těsto prohníst a nechat ještě dokynout. Těsto by mělo zvětšit svůj objem na dvojnásobek. Vykynuté těsto rozválejte a vykrojte do tvaru srdce. Přendejte na pečící papír, potřete rajčatovou pastou nebo olivovým olejem a nandejte ingredience podle svých preferencí. Můžete udělat dvě různé pizzy, pro každého vlastní.
Možnostem a fantazii se meze nekladou. Toto jídlo je skvělé svou variabilitou a můžete ho upéct i na sladko.
Suroviny a postup: Smíchejte tvaroh s cukrem a skořicí, natřete na pizzu a posypte čokoládovými hoblinami. Nebo potřete povrch rozpuštěnou čokoládou a poskládejte drobné ovoce, hodí se jahody, maliny nebo borůvky. Pečte na 180-200 °C, podle typu trouby do doby, než okraje pizzy začnou jemně hnědnout. Nechte pizzu mírně vychladnout a podávejte se šlehačkou.
Závěrečná slaná tečka
Místo kupovaných krekrů a chipsů si slané mlsání upečte. Nejsnadnější je z listového těsta.
Suroviny:
- listové těsto
- sůl, celý kmín, sezam, mák
- strouhaný tvrdý sýr
- šunka
- vejce na potření
Stačí listové těsto rozválet na tenký plát, potřít rozšlehaným vajíčkem a posypat mákem, sezamem, solí, strouhaným sýrem nebo celým kmínem. Poté ho nakrájejte na menší tyčinky nebo různé tvary. Jednotlivé kousky přesuňte na plech a pečte na 180 °C několik minut. Dobu pečení raději hlídejte, tyto křehké jednohubky jsou upečené velmi rychle. Nezapomeňte dát na plech pečící papír nebo ho vymazat.
Další variantou jsou šneci z listového těsta. Na rozválené těsto rozložte plátky šunky a nahrubo nastrouhaný sýr. Poté těsto opatrně po delší straně srolujte, tak aby se náplň schovala uvnitř. Válec nakrájejte na zhruba centimetr široké kousky a ty rozložte na vymazaný plech. Do středu každého šneka můžete dát olivu nebo kousek čerstvé barevné papriky. Vrch potřete rozšlehaným vajíčkem. Pečte na 180 °C do zlatova.
Den svatého Valentýna, nebo jednoduše Valentýn, vznikl podle legendy díky tajným sňatkům vojáků v dávném Římě. Tehdejší vládce zakazoval svým vojákům, aby se zasnubovali a ženili. Nechtěl, aby se poutali k ženám a rodinám a odmítali pak odejít do války. Kněz jménem Valentýn s tím nesouhlasil a tajně zamilované páry oddával, i navzdory přísnému zákazu. Nakonec byl zatčen a popraven právě 14. února, a proto tento den slavíme svátek zamilovaných.
Publikováno: 4. 2. 2020, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná