reklama

Fit recepty pro dobrou kondici

Spousta lidí se děsí vánočních hodů, protože odolat množství cukroví, kopcům salátů a smaženým dobrotám - to chce opravdu silnou vůli. Máme pro vás několik receptů na chutné a zdravé mlsání, po kterém si svou váhu hlídat nemusíte a přitom se skvěle a zdravě najíte.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Fit recepty pro dobrou kondici vás dostanou do pohody (Zdroj: Depositphotos)

Zkuste na vánoce fit recepty

Vánoční svátky dávají našemu organismu zabrat, a to hlavně z hlediska jídelníčku. Můžeme si ale ještě před Štědrým dnem uvařit pár lehčích dobrot a dokonce si upéci několik druhů fit cukroví, které nebude kalorické a kde místo tradiční mouky používáme mouku celozrnnou a řepný cukr je nahrazen kokosovým nebo třtinovým.

Celozrnná vánočka

Suroviny: 220 ml vlažného mléka, 1 droždí, 300m g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké špaldové mouky, 80 g másla, 80 g třtinového cukru, sůl, 2 žloutky do těsta, 1 žloutek na potření, 100 g rozinek, 100 g plátkovách mandlí na posyp.

Vánočka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Pečlivě zpracujeme suroviny do tužšího těsta

Postup: V misce připravíme kvásek (ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo). V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180-190 °C.

Tento recept naleznete v nové kuchařce s fit recepty Jíme zdravě s Fitrecepty II.

Celozrnná vánočka
i (Zdroj: fitrecepty)
Proč péci jek klasickou vánočku z kynutého těsta?

Špaldové rohlíčky

Suroviny: 300 g špaldové mouky, 200 g másla, 70 g umletých mandlí, 70 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukru a trochu rumu.

Celozrnná mouka
Na rohlíčky použijeme celozrnnou mouku (Zdroj: Depositphotos.com)
Rohlíčky
Vytvoříme těsto, které poté vtlačíme do formiček (Zdroj: Depositphotos.com)

Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady v míse, nejlépe rukama. Hotové těsto dáme v mikroténového sáčku do lednice odpočinout alespoň na 1 hodinu. Vál posypeme moučkovým cukrem, rukama vyválíme rohlíčky. Na plech dáme pečící papír. Pečeme na 150°C, po upečení stáhneme z plechu rohlíčky na papíru a necháme vychladnout, jinak se lámou. Obalujeme v cukru. 

Tento recept naleznete v nové kuchařce s fit recepty Jíme zdravě s Fitrecepty II a na stránkách https://fitrecepty.info/.

Špaldové rohlíčky
i (Zdroj: fitrecepty)
Špaldové cukroví bude vítanou obměnou toho tradičního

Perníčky s řepnou marmeládou

Suroviny: 400 g žitné mouky, 3 žloutky, 130 g másla, 130 g třitnového cukru, 100 g medu, 90 g mletých ořechů, 1 lžíce perníkového koření a 1 lžička jedlé sody.

Vykrajování
Vykrájíme libovolné tvary perníčků (Zdroj: Depositphotos.com)
Perníkové těsto
Na vále smícháme všechny ingredience a uhněteme těsto (Zdroj: Depositphotos.com)

Postup:  Všechny ingredience zpracujeme v kuchyňském robotu v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrájíme vykrajovátky a naskládáme na plech s pečicím papírem. Perníčky dáme péct do předehřáté trouby na 165–175 °C a pečeme dozlatova po dobu 10–12 minut. Podáváme s řepnou marmeládou. 

Sušenky s řepnou marmeládou
i (Zdroj: fitrecepty)
Ochutnejte řepnou marmeládu a nepoznáte, že není ovocná

Věříme, že vás vybrané recepty oslovily a že je doma budete připravovat. Tento a mnoho dalších pak naleznete v nově připravené knize fit receptů Jíme zdravě po celý rok.

Jíme zdravě
i (Zdroj: fitrecepty)
Nová kniha s vybranými recepty vás jistě potěší

Publikováno: 16. 12. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová