Spousta lidí se děsí vánočních hodů, protože odolat množství cukroví, kopcům salátů a smaženým dobrotám - to chce opravdu silnou vůli. Máme pro vás několik receptů na chutné a zdravé mlsání, po kterém si svou váhu hlídat nemusíte a přitom se skvěle a zdravě najíte.
![](https://img.primadoma.cz/w_2/60/39/column/60396e67e92d7938ff56c63f52c492a6_depositphotos_38609569_l-2015.jpg)
Zkuste na vánoce fit recepty
Vánoční svátky dávají našemu organismu zabrat, a to hlavně z hlediska jídelníčku. Můžeme si ale ještě před Štědrým dnem uvařit pár lehčích dobrot a dokonce si upéci několik druhů fit cukroví, které nebude kalorické a kde místo tradiční mouky používáme mouku celozrnnou a řepný cukr je nahrazen kokosovým nebo třtinovým.
Celozrnná vánočka
Suroviny: 220 ml vlažného mléka, 1 droždí, 300m g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké špaldové mouky, 80 g másla, 80 g třtinového cukru, sůl, 2 žloutky do těsta, 1 žloutek na potření, 100 g rozinek, 100 g plátkovách mandlí na posyp.
![Vánočka](https://img.primadoma.cz/w_2/15/fb/column/15fb3b0a496ba169d104cf16442193ea_t.jpg)
Postup: V misce připravíme kvásek (ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo). V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, mlékem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Z vykynutého těsta upleteme vánočku, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180-190 °C.
Tento recept naleznete v nové kuchařce s fit recepty Jíme zdravě s Fitrecepty II.
![Celozrnná vánočka](https://img.primadoma.cz/w_2/f8/7b/column/f87b2a290c3a51a446de16b6858ca499_celozrnna_vanocka.jpg)
Špaldové rohlíčky
Suroviny: 300 g špaldové mouky, 200 g másla, 70 g umletých mandlí, 70 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukru a trochu rumu.
![Celozrnná mouka](https://img.primadoma.cz/r/6f/20/column/6f209ed1fb0297a89a36802b8f04947d_depositphotos_47243845_l-2015.jpg)
![Rohlíčky](https://img.primadoma.cz/r/48/12/column/4812a0f3702688c9e17bc274609ac13d_depositphotos_167950948_l-2015.jpg)
Postup: Všechny suroviny smícháme dohromady v míse, nejlépe rukama. Hotové těsto dáme v mikroténového sáčku do lednice odpočinout alespoň na 1 hodinu. Vál posypeme moučkovým cukrem, rukama vyválíme rohlíčky. Na plech dáme pečící papír. Pečeme na 150°C, po upečení stáhneme z plechu rohlíčky na papíru a necháme vychladnout, jinak se lámou. Obalujeme v cukru.
Tento recept naleznete v nové kuchařce s fit recepty Jíme zdravě s Fitrecepty II a na stránkách https://fitrecepty.info/.
![Špaldové rohlíčky](https://img.primadoma.cz/w_2/66/9b/column/669b8dfc16b1efadaa3bac83479a3fa4_spaldove_rohlicky.jpg)
Perníčky s řepnou marmeládou
Suroviny: 400 g žitné mouky, 3 žloutky, 130 g másla, 130 g třitnového cukru, 100 g medu, 90 g mletých ořechů, 1 lžíce perníkového koření a 1 lžička jedlé sody.
![Vykrajování](https://img.primadoma.cz/r/9b/b5/column/9bb5b27dcf6ea231960acad3f0286e9b_depositphotos_13870067_l-2015.jpg)
![Perníkové těsto](https://img.primadoma.cz/r/b4/c7/column/b4c7647a7e00ce35f71bbba6fe347aff_depositphotos_60184653_l-2015.jpg)
Postup: Všechny ingredience zpracujeme v kuchyňském robotu v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne. Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrájíme vykrajovátky a naskládáme na plech s pečicím papírem. Perníčky dáme péct do předehřáté trouby na 165–175 °C a pečeme dozlatova po dobu 10–12 minut. Podáváme s řepnou marmeládou.
![Sušenky s řepnou marmeládou](https://img.primadoma.cz/w_2/95/5e/column/955ec736e6c22866643c30a1aef3a4d5_susenky-s-repnou-marmeladou.jpg)
Věříme, že vás vybrané recepty oslovily a že je doma budete připravovat. Tento a mnoho dalších pak naleznete v nově připravené knize fit receptů Jíme zdravě po celý rok.
![Jíme zdravě](https://img.primadoma.cz/w_2/6d/38/column/6d38cfd9c29090a060cb75b1bac3e9bc_large.jpg)
Publikováno: 16. 12. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová