Pečení vánočních perníčků je symbolem i tradicí každých Vánoc. S naším receptem budete mít perníčky měkké ihned, takže je můžete připravit i na poslední chvíli. Vůně perníkového koření vykouzlí úsměv dětem i dospělým, pohladí na duši a navodí příjemnou domácí atmosféru. Receptů je spousta, cukroví můžeme různě zdobit, dlouho vydrží a dá se pověsit i jako tradiční ozdoby na stromeček.
Perník má velmi starobylý původ. Už ve starém Egyptě, antickém Řecku a v Římě znali pečivo z mouky a medu. Přesnější zmínky o výrobě v Evropě se datují od 13. století. První zmínky o pečení vánočního perníku v Čechách pochází z lucemburské doby. Tradičně se perník vyráběl v hanzovních městech – městech s převážně německými svazky, které provozovaly dálkový obchod, jako symbol jejich úspěchu a obchodování se světem. Vzhledem k ceně koření bylo toto pečivo velikým luxusem a často se vyváželo. Díky tomu, že obsahovalo koření včetně pepře, bylo trvanlivé. Původně bylo perníkové pečivo složené jenom z mouky, medu a pepře. Díky tomu vznikl i název Perník – Pepřovník.
Díky vysoké ceně se perníkáři uplatnili spíše ve velkých městech. Na stůl se jejich pečivo dostávalo jenom u honosných rodin a pánů. Do menších měst nebo vesniček perníkáři občas zajížděli, ale málokdo si mohl perník dovolit. Proto si lidi začali vyrábět vlastní těsta a postupně jich vzniklo opravdu veliké množství. Do základního receptu se postupně přidalo kypření, vajíčka a různé druhy koření včetně sušené levandule. Z původního pepřového pečiva tak vzniklo nepřeberné množství voňavého cukroví, které mělo různé příchutě. Zdobení se pak vyvíjelo podobně jako zdobení kraslic nebo kroje, patřícího do daného kraje. Základními tvary byly kolečko, srdíčko nebo zvířátka. Postupně se přidávaly další a další tvary. V dnešní době není výjimkou dinosaurus, bagr nebo raketa. Perníčkové nebo také medovníkové koření dnes koupíte již namíchané a připravené. Stačí přidat do těsta jednu až dvě malé lžičky vody. Některé hospodyňky si ale zakládají i dnes na tom, že si pro pečení vánočních perníčků připravují vlastní směs koření včetně mletí či drcení.
U nás je nejznámější pardubický perník, který má původ v Hradci Králové. Tehdejší majitel Pardubic, Vilém z Perštejna, ho však odkoupil a svou tradici si pardubický perník zachoval dodnes. Pro delší skladování je vhodnější sušší a tvrdší perník, a ten je možné skladovat i několik měsíců. Před konzumací ho stačí dát do fólie, nebo těsně uzavíratelné plechovky s kouskem jablíčka a pečivo krásně změkne a zvláční. Pokud přidáte více medu, upečete vánoční perníčky, které můžete ihned nabízet jako příjemnou svačinku nebo sladké pohoštění.
Pečeme vánoční perníčky
Upečte si lahodné vánoční perníčky, na které nemusíte čekat, až změknou. Můžete je použít jako svačinku pro děti, nazdobené pověsit jako ozdoby na stromeček, nebo klasicky použít jako vánoční cukroví a zdobení slavnostního prostírání. Malé medovníkové prasátko můžete pověsit na zabalený dárek a přidat tak ještě přání štěstí pro celý příští rok.
Co budeme potřebovat na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g moučkového cukru
- 100 g změklého másla (může být Hera nebo jiný tuk)
- 100 g medu (můžete přidat až 120 g medu)
- 2 vejce (případně 3 menší)
- 1,5 lžičky jedlé sody
- 1,5 lžičky mletého koření do perníku
- vejce na potření (nepatří do těsta)
1. Všechny složky těsta kromě vajíčka na potírání vložte do větší mísy a opatrně promíchávejte vařečkou. Máslo nastrouhejte nahrubo na struhadle, rychleji změkne a lépe se promíchá do těsta, nebo ho můžete přímo rozpustit. Med musí být také tekutý. Pokud vám zkrystalizoval, rozpusťte ho v mikrovlnce nebo ve vodní lázni. Míchejte nejdříve pomalu, aby se vám mouka a cukr zbytečně neprášily ven. Postupně se začnou propojovat suché a mokré části a vzniknou malé hrudky.
2. Ve chvíli, kdy těsto zhrudkovatí, můžete propracovat rukou. Nejdříve v misce, a když se vše spojí do větší hroudy, těsto vyndejte na pracovní plochu. Pěkně vypracované těsto do hladka vložte do fólie a nechte aspoň 2 - 3 hodinky odpočívat v lednici. Těsto si můžete připravit i dopředu, v lednici vydrží až 14 dní, pokud máte čerstvý tuk a vejce. Pokud máte například tuk na konci doby spotřeby, zpracujte těsto ihned.
3. Odpočaté těsto vyndejte z lednice a hned si zapněte i troubu a předehřejte ji na 180 °C. Těsto podsypávejte moukou a jemně propracujte. Pod rukama vám změkne, ale nenahřívejte ho příliš. Hroudu vyválejte na pomoučené pracovní desce na tloušťku asi 3 mm. Vykrajujte různé tvary pomocí vykrajovátek, nebo si nařežte pláty pro perníkovou chaloupku. Tvary ukládejte na vymazaný a moukou vysypaný plech, nebo použijte pečící papír. Ten je možné použít opakovaně na několik pečení. Pokud chcete perníčky pověsit, vykrojte na vhodném místě také dírky. Šikovné je na to tenké brčko nebo špejle.
4. Připravené perníčky ihned vkládejte a pečte. Pečte ve střední části trouby na 180 °C, horní i dolní pečení. Každá trouba je ale jiná, proto první pečení hlídejte a případně si nastavení upravte. Doba pečení je asi 8 min. O kousek delší pečení dodá perníčkům tmavší nádech a bílé zdobení pak bude výraznější. Hned po vytažení z trouby ještě horké perníčky potřete vyšlehaným vajíčkem, aby se krásně leskly.
Zdobení perníčků
Perníčky můžete zdobit tradičním způsobem, bílkovou polevou s cukrem a pomocí mikrotenového sáčku nebo papírového kornoutu. Polevu můžete také natírat štětcem a perníčky tak celé vymalovat. Práci si můžete zjednodušit koupením připravených tubiček s polevou, které mají malou špičku. Dají se zavřít a používat tak opakovaně. S tubičkami zvládnou pracovat i hodně malé děti. Polevy jsou připravené v různých barvách, včetně barev se třpytkami. Vyšlehaná bílková poleva s cukrem funguje skvěle i jako lepidlo. Můžete tedy pak perníčky na polevě dozdobit třeba lentilkami nebo sypáním na dorty. A také perníkovou chaloupku nejen nazdobíte, ale také jednoduše slepíte právě polevou.
Recept na klasickou bílkovou polevu
Potřebujete: 1 bílek, moučkový cukr, citronovou šťávu, mikrotenový sáček
Do větší misky dáte bílek a moučkový cukr, lze přidat i pár kapek citronové šťávy. V průběhu šlehání přisypáváte cukr podle potřeby, dokud nevznikne kompaktní bílá poleva, která dobře drží tvar. Polevu vložíte do mikrotenového sáčku, konec utáhnete (zatočíte a polevu utěsníte) a na jedné špičce ustřihnete malý otvor. Perníčky zdobíte vymačkáváním polevy přímo na perníček. Takto připravená poleva je skvělá pro kontury a detaily, protože dobře drží tvar. Nebo pro lepení perníkové chaloupky. Pro malování a větší plochy si polevu rozřeďte přidáním další citronové šťávy. Polevu můžete podle potřeby obarvit potravinářskými barvičkami.
Publikováno: 10. 12. 2019, Autor: Silva Pokorná, Profil autora: Silva Pokorná