reklama

Svařák, grog, punč, aneb jak se v zimě zahřát

Typické nápoje pro chladné zimní a podzimní dny voní po ovoci a koření. Příjemně ohřívají ruce a zahřejí nás i zevnitř. Posadit se po dlouhém dni na terase, nebo v křesle s hrníčkem voňavého punče nebo svařeného vínka patří k příjemným prožitkům.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Svařák, grog, punč, aneb jak se v zimě zahřát (Zdroj: Depositphotos)

Svařené víno neboli svařák patří neodmyslitelně k zimnímu období a Vánocům. Tradičně se vyrábí z červeného vína, koření, cukru a dalších ingrediencí. Výsledkem je chuťově výborný voňavý nápoj, který chutná snad každému. Na svařák můžeme použít i méně kvalitní druhy vína, ale nikdy by to nemělo být vyloženě nekvalitní krabicové víno. Ideální je standardní jakostní červené víno typu Frankovka nebo Svatovavřinecké. Ještě lepší jsou samozřejmě aromatičtější vína francouzská nebo vína z Chille.

Klasický svařák je nostalgickou vzpomínkou na staré časy
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Vánoce se bez punče neobejdou

Recept na svařák

Víno nalijeme do hrnce a podle chuti dosladíme, přidáme ostatní ingredience, kterými je skořice, hřebíček, badyán, rozinky, kůra z citrusů či muškátový květ a zvolna ohříváme tak dlouho, než se jeho teplota přiblíží k varu, neměly bychom zahřívat na více než 70 °C, aby nevyprchal obsažený alkohol. Jakmile na hladině uvidíme první bublinky, var ukončíme. Klidně můžeme ještě cca 30 minut nechat louhovat, chuť a vůně koření se stane ještě intenzivnější. Před servírováním ještě jednou prohřejeme, nalijeme do sklenic a přidáme plátky pomeranče. Podle potřeby můžeme ještě dosladit. Svařák pijeme teplý.

Brusinkový svařák
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Svařák lze uvařit i z ovoce a vína

Tento základní recept můžeme libovolně obměňovat. Velmi příjemným zpestřením je přidat spolu s kořením i rozinky a sušené švestky. Při servírování je dáme rovněž do skleničky a můžeme si na nich po vypití svařáčku pochutnat. Chuť můžeme dále obměňovat i dalšími zajímavými ingrediencemi. Experimentovat můžeme s kardamomem, vanilkovým luskem nebo čerstvým zázvorem, cukr lze nahradit medem či medovinou. Další možností je posílit recept trochou destilátu.

Zimní svařák
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Prostě - svařák je ideální nápoj do zimy

ZAJÍMAVOST 

Záznamy o svařeném ochuceném víně pochází již z období starého Říma. V první anglicky psané kuchařce z roku 1390 se nápoj nazýval Ypocras podle lékaře Hippocrata.

TIP 

Koření před podáváním můžeme scedit nebo je nechat v hrnku. Dalším řešením jsou i sáčky na koření, do kterých naší oblíbenou směs jednoduše nasypeme a později sáček jen vyjmeme a vyhodíme.

Griotka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Griotka je sladké pokušení pro dámy

Exkluzivní svařák z bílého vína

Překvapí delikátní chutí a určitě vás nadchne.

Potřebujeme 0,7 l suchého bílého vína, trošku vody, 1dcl calvadosu, 6 hřebíčků, med, plátky pomeranče, skořici, dva kousky badyánu, několik plátků čerstvého zázvoru.

Do širokého hrnce nebo rendlíku nalijeme půl hrnku vína a přidáme skořici, hřebíček a zázvor, krátce povaříme a necháme vychladnout. Poté přidáme zbytek vína, calvados, badyán a znovu zahřejte na 70 °C. Odstavíme a servírujeme s plátky pomeranče, dosladit můžeme medem.

Bílý svařák
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Obměna klasického červeného svařáku v bílé podobě je stejně dobrá

Punč

Punč je rovněž teplý nápoj, který krásně zahřeje. Je o něco sladší než svařák a i na něj je celá řada receptů a možností, jak jej obměňovat.  Základem punče je víno, rum, pomerančová šťáva, citronová šťáva, cukr a koření (hřebíček, badyán, skořice, vanilka apod). Punč pochází z Indie, odkud se v 17. století dostal do Anglie, kde se dodnes těší veliké oblibě.

Červený svařák
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Svařák je typickým představitelem zimních trhů

Vánoční punč

1l červeného vína, 400 ml černého čaje, 100 - 200 ml rumu nebo griotky, celá skořice, hřebíček, plátky citrónu a další ovoce které máme rádi (jablka, citrusy, ananas, zkrátka vše, co máte rádi), cukr nebo med.

Do rendlíku nalijeme víno a čaj a přidáme plátky citrónu a koření. Zahříváme na 70 °C. Do servírovacích skleniček dáme na kousky nakrájené ovoce, nejlepší je citron, grep, jablíčko a hrušky. Zalijeme rumem nebo griotkou podle chuti a podle toho, jak chceme punč silný. Skleničky dolijeme zahřátým vínem s čajem.

Vánoční punč
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Vánoce se bez punče neobejdou

Grog

Je silný, sladký alkoholický nápoj, který je oblíbený zvlášť v mrazivých dnech. Často ho vidíme prodávat u lyžařských vleků na horách, kde se jím s oblibou zahřívají lyžaři. Zajímavé je, že grog je původně nápojem britských námořníků, připravovali jej z citronové nebo pomerančové šťávy a jamajského rumu. Teplý grog, jak jej známe my, je nápojem ze čtyř ingrediencí - rum, voda, cukr a plátek citrónu.

Grog
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Grog je vítanou lahůdkou zimních měsíců

Příprava je velmi snadná. Vroucí vodou naplníme 2/3 libovolného hrnku, rozpustíme cukr a dolijeme rumem (my s oblibou používáme tradiční tuzemák) a vložíme plátek citronu, který vyrovnává sladkou chuť. Také grog se dá modifikovat, použít můžeme koření, čaj apod. Není například nic snazšího, než ho hrnku vložit nejprve sáček černého čaje a pak pokračovat stejným postupem. Zajímavou chuť získáme, pokud rum nahradíme griotkou. Nápoj je ovocnější, zahřeje stejně a chuť mile překvapí.

Zajímavý recept s kvalitami dezertu je pak vaječný grog. Na jeho přípravu potřebujeme 0,2 dcl rumu, 0,4 dcl mléka, 3 žloutky, 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, vanilkový lusk.

Nejprve ušleháme žloutky s cukrem a kouskem nasekaného vanilkového lusku ve vodní lázni. Ohřejeme mléko a horké nalijeme na žloutky. Na závěr přidáme podle chuti rum. Zamícháme a servírujeme v malých skleničkách.

Vaječný grog
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Obměnou klasického grogu je vaječný grog

Publikováno: 29. 11. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková