Houby patří k lahůdkovým potravinám, mají oříškovou chuť a báječně voní. Stejně tak bylinky, používáme je v malém množství a jakýkoliv pokrm dovedou pozvednout o několik řádů výše a udělat z něj kulinářskou delikatesu. Obojí se dá navíc výborně sušit a využívat kdykoliv mimo sezónu.
Sušené houby a byliny
K sušení se nejlépe hodí čerstvé lesní, zejména pak hřibovité houby (hřib smrkový, kozák březový, křemenáč osikový, suchohřib žlutomasý), lišky a klouzky. Samozřejmě sbíráme jen houby, které dobře známe, silně přezrálé plodnice netrháme, necháme je na místě, životní cyklus se dokončí a houby uvolní spory, které dají po čase vznik novému myceliu.
Pro sušení pro kuchyňské využití se nejlépe hodí takové bylinky, které i v suchém stavu krásně voní a výborně chutnají. Z vlastní sklizně určitě nasušíme majoránku, tymián, rozmarýn, oregano. Dobrá je i bazalka, ale tu je lepší nakládat například do oleje, zachová si tak mnohem více ze své vůně a chuti. Zelenou nať petrželky je zase mnohem lepší nasekat a zamrazit. V domácí lékárničce by neměly chybět nasušené květy heřmánku, lipový květ, bezový květ, dobromysl, meduňka, jahodníkové listy a třezalka.
Sušení
Sušení hub může probíhat v létě na slunci, anebo pokud je sklízíme na podzim, můžeme dosušit na ústředním topení. Univerzální možností je samozřejmě sušička potravin. Houbám nevadí i vyšší teploty sušení, které přesahují 40 °C. Usušené houby by neměly obsahovat žádnou vlhkost. Houby můžeme sušit i na plném slunci. Bylinky oproti tomu vyžadují nižší teploty a sušíme je ideálně ve stínu. Samozřejmě pro sušení později v létě a na podzim můžeme použít rovněž sušičku. Teploty by neměly přesahovat 42 °C. Bylinky raději skladujeme i se stopkou a lístečky odrhneme až těsně před použitím, zachovají si tak více aroma. Výjimkou jsou kořeny. K sušení se hodí zejména kořeny pampelišek, oddenky puškvorce a kořen lopuchu. Kořínky vždy nasekáme na plátky nebo malé kousky ještě za čerstvého stavu. Obojí skladujeme v temnu a suchu při nízké vlhkosti.
Pro uschovávání bylinek a hub jsou nejvhodnější tmavé, dobře uzavíratelné sklenice (nejlépe zelené). Nepoužíváme mikrotenové sáčky, plechové dózy a plátěné sáčky, do kterých může volně proudit vzduch. Pokud je vzduch vlhčí, hrozí plíseň bylinek.
Příprava hub
Velmi důležité je sušené houby před opětovným použitím namočit a nechat je nasáknout zpět vodu, kterou ztratily v průběhu sušení. Namáčíme je ideálně na dobu 30 – 60 minut, a to do studené vody. Nechceme, aby se z nich vylouhovaly chuťové a aromatické látky, cílem je pouze to, aby zvětšily svůj objem a nebyly tvrdé.
Domácí bramboračka ze sušených hub
Potřebujeme 400 g brambor nakrájených na kostičky, 1 nastrouhanou středně velkou mrkev, plátek sušeného nebo čerstvého celeru, ½ nastrouhané kořenové petržele, 1 cibuli nakrájenou na kostičky, 30 g sušených hub, 2 stroužky česneku, 1 lžičku majoránky, kmín, máslo, 50 g hladké mouky.
Začneme přípravou hub. Před použitím je namočíme do studené vody, a to alespoň na 45 minut. Dáme vařit 1 litr vody, poté přidáme veškerou zeleninu a houby a vaříme doměkka. Připravíme si světlou jíšku z másla a mouky a opatrně jí vmícháme do odstavené polévky. Poté necháme znovu asi 5 minut vařit, občas zamícháme. Hotovou polévku okořeníme majoránkou, čerstvou nebo sušenou celerovou natí, čerstvou petrželkou, pepřem, solí a pro pikantnější chuť přidáme i stroužek utřeného česneku.
Zimní bylinkový čaj s ovocnou chutí
1 polévková lžíce květu černého bezu, 2 polévkové lžíce sušených šípků, 2 polévkové lžíce sušených jablíček, 1 polévková lžíce natě dobromyslu, 1 polévková lžíce natě meduňky lékařské, malá hrst sušených květů lípy.
Všechny sušené bylinky smícháme a připravujeme z nich výborný čaj. Na 200 ml vody potřebujeme 2 lžičky směsi. Zalijeme vroucí vodou a necháme 6 minut louhovat. Čaj pijeme teplý, dochutit můžeme citronem a medem.
Publikováno: 15. 11. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková