reklama

Připravte si domácí paštiku s medvědím česnekem

Medvědímu česneku se říká zelený penicilin. Má vynikající účinky na naše zdraví, od snížení krevního tlaku, přes pomoc s křečovými žilami, až třeba po trávení. Kromě vitamínu C obsahuje i vitamíny A, B1 a B2 a také železo. Uvařte si podle našeho receptu domácí játrovou paštiku právě s medvědím česnekem.

i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Domácí játrová paštika s medvědím česnekem (Zdroj: archiv FTV Prima)

Suroviny na domácí paštiku s medvědím česnekem

  • 500 g drůbežích jater
  • sůl
  • pepř
  • provensálské bylinky
  • 2 PL medvědího česneku
  • 1 cibule
  • 100 ml smetany
  • 200 ml červeného vína
  • 125 g másla
Suroviny na výrobu domácí paštiky
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Co budeme na výrobu domácí paštiky potřebovat

Jak paštiku vyrobíme?

Cibulku si nakrájíme na kostičky a na polovině množství másla ji necháme zesklovatět. Poté přidáme pokrájená játra. Přisypeme provensálské koření a za častého promíchávání restujeme asi 4 minuty.

Cibulka v pánvi
Cibulku necháme zesklovatět (Zdroj: archiv FTV Prima)
Játra do pánve
Pokrájená játra vložíme do pánve (Zdroj: archiv FTV Prima)

Přilijeme víno a necháme dusit až téměř do úplného vypaření tekutiny. Pánev sundáme ze sporáku. Vložíme máslo, smetanu, dle chuti osolíme a opepříme a na závěr přisypeme sušený nebo čerstvý medvědí česnek.

Zalít vínem
Vlijeme odměřené množství vína (Zdroj: archiv FTV Prima)
Přidat kousek másla
přidáme máslo na zjemnění (Zdroj: archiv FTV Prima)
Mléko nalít do pánve
Přilijeme mléko (Zdroj: archiv FTV Prima)
Zalít vínem
Vlijeme odměřené množství vína (Zdroj: archiv FTV Prima)

Směs důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké konzistence. Naplníme omyté a suché skleničky, pečlivě uzavřeme víčkem a dáme uležet do lednice. Kdo má rád, může přidat brusinky. 

Domácí játrová paštika s medvědím česnekem (Zdroj: archiv FTV Prima)
i (Zdroj: archiv FTV Prima)
Játrová paštika s medvědím česnekem

Co jste nevěděli o medvědím česneku

  • Medvědí česnek můžete použít různým způsobem. Nejznámější je jeho použití v kuchyni. Nejlepší účinky má v syrovém stavu. Pro uchování lístků je nejlepším způsobem mražení. Vhodný je do pomazánek, salátů, polévek, výborný je jako česnekové máslo, přidává se k masům. 
  • Pokud si vyrobíte z medvědího česneku tinkturu, můžete ji použít proti hmyzu jako repelent. 
  • Pomáhá proti chřipce a nachlazení, při onemocnění horních cest dýchacích.
  • Je vhodný proti nadýmání a zácpě, střevním parazitům, působí močopudně a projímavě.
  • Je to přírodní antibiotikum, antioxidant a zdroj vitamínu C.
  • Medvědí česnek lze pěstovat i v květináči na balkóně.

Publikováno: 2. 11. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce