reklama

Tradiční i netradiční pochoutky z dýní

Dýňová sezóna je v plném proudu a zralé dýně všech možných tvarů a velikostí se hlásí o své zpracování. Výživná hodnota dýní je podobná bramborům. Chutí brambory také připomínají a celá řada opravdu lahůdkových receptů je těm bramborovým podobná. Dýně jsou skvělou přílohou i hlavním jídlem, dobře se kombinují s ostatní zeleninou a to jak syrovou, tak tepelně upravenou.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Z dýní vytvoříte tradiční i netradiční pochoutky a nebo skvělou dekoraci (Zdroj: Depositphotos)

Druhy a pěstování

Dýně jsou velmi nenáročné na pěstování, rostou na slunci i v mírném polostínu a spokojí se i s horší půdou. Pokud chceme docílit velkých výnosů a mít plody krásně vyzrálé, vysadíme dýně na plné slunce. Pro kulinářské využití se u nás s velikou oblibou pěstují lahodné dýně Hokaido, a to jak v klasické oranžové barvě slupky, tak i v barvě zelené. Velikou výhodou Hokaida jsou vlastnosti právě povrchové slupky. Je totiž velmi slabá a měkká a pro kuchyňské použití vůbec nemusíme dýni loupat. Ušetříme si spoustu času a práce. Dužina je velmi silná a její barva je krásně oranžová. Pokrmy z dýně tak vypadají lákavě i pro oko.

Dalším oblíbeným druhem je dýně muškátová, máslová, někdy prodávaná i pod názvem Butternut. Zcela nezaměnitelná je díky svému tvaru, který připomíná velkou hrušku. Dužina je velmi silná, oranžová, slupka je béžová, tvrdší a před použitím je potřeba ji oloupat nebo ořezat. Chuť je podobná Hokaidu, a možná, jak název napovídá, je máslovější a malinko hutnější.

Do rodiny dýní patří i oblíbené cukety, jejichž hlavní sezónou je léto. V kuchyni se dále využívá obří dýně Goliáš, špagetové dýně či patizony.

Pečená dýně
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Dýně můžeme péci, vařit i grilovat a také zavařovat

RECEPTY

Pečené Hokaido

Patří k těm největším lahůdkám vůbec a přitom je to tak jednoduché. Na plech položíme pečící papír a troubu nastavíme na 180 °C, aby se předehřála. Mezitím si nakrájíme Hokaido, vybereme vlákna a semínka a dužinu nakrájíme na měsíčky, zlehka posypeme směsí hrubé soli, pepře a nasekaného rozmarýnu, zakapeme olivovým olejem. Můžeme připravit i několik hodin dopředu a nechat proležet. Poté klademe na plech a vložíme do trouby. Dýně je velmi rychle měkká a pečeme ji tak dlouho, jak máme rádi. Postačí dvacet minut, ale pro opečenější variantu ji necháme klidně déle. Nejlépe chutná s měkkým bílým sýrem, listovým salátem nebo různými dipy a salsami.

TIP: Semínka, která vybereme z vnitřku dýní, můžeme zakapat olejem, mírně posolit a upéct v troubě klidně dohromady s dýní, získáme výborný snack.

Dýňová semínka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Opečená dýňová semínka jsou skvělým zobáním k televizi nebo vínu

TIP II: Na plechu můžeme krásně upéct i celé půlky máslové dýně. Povrch jen posolíme a posypeme muškátovým oříškem. Zprvu pečeme mírně pod alobalem, aby se dýně nespálila. Pečení trvá o něco déle. Upečenou dýni vydlabeme lžičkou a můžeme konzumovat v tomto stavu nebo použít pro výrobu kaše či pyré. Chuť bude mnohem intenzivnější, než kdybychom dýni vařili ve vodě.

Máslová dýně
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Dýně pečená na plechu

Kaše snů z brambor a dýně

Postup je jednoduchý, ideálně v páře doměkka uvaříme brambory a libovolnou dýni nakrájenou na kostky. Po změknutí slijeme a necháme v hrnci, přilijeme trochu mléka, zjemníme máslem a osolíme. V mixéru nebo šlehačem rozmixujeme na vláčnou kaši. Je tak dobrá, že ji budete jíst nejraději samotnou. Určitě se ale hodí i jako příloha. Na povrch poklademe na talíři ještě kousky čerstvého másla nebo zakapeme olivovým olejem.

Pro absolutní požitek ještě posypeme praženými slunečnicovými nebo dýňovými semeny.

Dýňové pyré
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Kaše z dýně je i skvělou přílohou k masu

Nejlepší dýňová polévka

Na oleji zpěníme dvě cibule a přidáme na kostky nakrájenou dýni – podle velikosti hrnce a hladu, a spolu s dýní přidáme i na plátky nakrájené 3-4 stroužky česneku. Orestujeme a po chvilce zalijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme do úplného změknutí. Kdo má rád hustší polévky, přidá míň vody. Po úplném změknutí odstavíme a přidáme na zjemnění půl nebo celý kelímek sladké smetany a rozmixujeme. Dobře osolíme a polijeme olivovým nebo dýňovým olejem.

Dýňová polévka
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Lahodná dýňová polévka zahřeje i zasytí

Dýňový hrnec s cizrnou

Potřebujeme jednu velkou cibuli, hrnek předem uvařené cizrny, dva hrnky nakrájené dýně, jednu nakrájenou mrkev na kostičky, dvě nakrájená rajčata, jednu malou červenou řepu nakrájenou na tenounké plátečky a tři na plátky nakrájené stroužky česneku. Dále se hodí sůl, pepř, koriandr, pískavice, semínka černé hořčice a římského kmínu, čerstvý koriandr a olej.

Na oleji orestujeme semínka a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a cizrnu, po 5 minutách přidáme ostatní zeleninu kromě rajčat a podlijeme vodou. Vaříme do úplného změknutí vší zeleniny. V polovině varu přidáme i rajčata. Směs by měla být krásně propojená, voňavá a hustší. Některá zelenina se klidně může lehce rozvařit. Nakonec vmícháme hrst posekaných koriandrových listů a polijeme olivovým olejem. Hodí se výborně k rýži, chlebovým plackám, jako náplň do wrapů i k bramborové kaši.

 

Náš tip na závěr

Dýně jsou nejen dobré, ale i velmi dekorativní. V období podzimu skvěle poslouží i jako ozdobný prvek. Naaranžujeme je spolu s dalším materiálem do pěkného zátiší. Nesmí na ně ovšem pršet. Podložené slámou a v dřevěných bedýnkách na sluníčku krásně doschnou a v zimě neplesniví.

 

Dýně
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Za pěkného podzimu představují dýně i pěknou venkovní dekoraci

Publikováno: 13. 9. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková