Dýňová sezóna je v plném proudu a zralé dýně všech možných tvarů a velikostí se hlásí o své zpracování. Výživná hodnota dýní je podobná bramborům. Chutí brambory také připomínají a celá řada opravdu lahůdkových receptů je těm bramborovým podobná. Dýně jsou skvělou přílohou i hlavním jídlem, dobře se kombinují s ostatní zeleninou a to jak syrovou, tak tepelně upravenou.
Druhy a pěstování
Dýně jsou velmi nenáročné na pěstování, rostou na slunci i v mírném polostínu a spokojí se i s horší půdou. Pokud chceme docílit velkých výnosů a mít plody krásně vyzrálé, vysadíme dýně na plné slunce. Pro kulinářské využití se u nás s velikou oblibou pěstují lahodné dýně Hokaido, a to jak v klasické oranžové barvě slupky, tak i v barvě zelené. Velikou výhodou Hokaida jsou vlastnosti právě povrchové slupky. Je totiž velmi slabá a měkká a pro kuchyňské použití vůbec nemusíme dýni loupat. Ušetříme si spoustu času a práce. Dužina je velmi silná a její barva je krásně oranžová. Pokrmy z dýně tak vypadají lákavě i pro oko.
Dalším oblíbeným druhem je dýně muškátová, máslová, někdy prodávaná i pod názvem Butternut. Zcela nezaměnitelná je díky svému tvaru, který připomíná velkou hrušku. Dužina je velmi silná, oranžová, slupka je béžová, tvrdší a před použitím je potřeba ji oloupat nebo ořezat. Chuť je podobná Hokaidu, a možná, jak název napovídá, je máslovější a malinko hutnější.
Do rodiny dýní patří i oblíbené cukety, jejichž hlavní sezónou je léto. V kuchyni se dále využívá obří dýně Goliáš, špagetové dýně či patizony.
RECEPTY
Pečené Hokaido
Patří k těm největším lahůdkám vůbec a přitom je to tak jednoduché. Na plech položíme pečící papír a troubu nastavíme na 180 °C, aby se předehřála. Mezitím si nakrájíme Hokaido, vybereme vlákna a semínka a dužinu nakrájíme na měsíčky, zlehka posypeme směsí hrubé soli, pepře a nasekaného rozmarýnu, zakapeme olivovým olejem. Můžeme připravit i několik hodin dopředu a nechat proležet. Poté klademe na plech a vložíme do trouby. Dýně je velmi rychle měkká a pečeme ji tak dlouho, jak máme rádi. Postačí dvacet minut, ale pro opečenější variantu ji necháme klidně déle. Nejlépe chutná s měkkým bílým sýrem, listovým salátem nebo různými dipy a salsami.
TIP: Semínka, která vybereme z vnitřku dýní, můžeme zakapat olejem, mírně posolit a upéct v troubě klidně dohromady s dýní, získáme výborný snack.
TIP II: Na plechu můžeme krásně upéct i celé půlky máslové dýně. Povrch jen posolíme a posypeme muškátovým oříškem. Zprvu pečeme mírně pod alobalem, aby se dýně nespálila. Pečení trvá o něco déle. Upečenou dýni vydlabeme lžičkou a můžeme konzumovat v tomto stavu nebo použít pro výrobu kaše či pyré. Chuť bude mnohem intenzivnější, než kdybychom dýni vařili ve vodě.
Kaše snů z brambor a dýně
Postup je jednoduchý, ideálně v páře doměkka uvaříme brambory a libovolnou dýni nakrájenou na kostky. Po změknutí slijeme a necháme v hrnci, přilijeme trochu mléka, zjemníme máslem a osolíme. V mixéru nebo šlehačem rozmixujeme na vláčnou kaši. Je tak dobrá, že ji budete jíst nejraději samotnou. Určitě se ale hodí i jako příloha. Na povrch poklademe na talíři ještě kousky čerstvého másla nebo zakapeme olivovým olejem.
Pro absolutní požitek ještě posypeme praženými slunečnicovými nebo dýňovými semeny.
Nejlepší dýňová polévka
Na oleji zpěníme dvě cibule a přidáme na kostky nakrájenou dýni – podle velikosti hrnce a hladu, a spolu s dýní přidáme i na plátky nakrájené 3-4 stroužky česneku. Orestujeme a po chvilce zalijeme vodou a přiklopíme pokličkou. Vaříme do úplného změknutí. Kdo má rád hustší polévky, přidá míň vody. Po úplném změknutí odstavíme a přidáme na zjemnění půl nebo celý kelímek sladké smetany a rozmixujeme. Dobře osolíme a polijeme olivovým nebo dýňovým olejem.
Dýňový hrnec s cizrnou
Potřebujeme jednu velkou cibuli, hrnek předem uvařené cizrny, dva hrnky nakrájené dýně, jednu nakrájenou mrkev na kostičky, dvě nakrájená rajčata, jednu malou červenou řepu nakrájenou na tenounké plátečky a tři na plátky nakrájené stroužky česneku. Dále se hodí sůl, pepř, koriandr, pískavice, semínka černé hořčice a římského kmínu, čerstvý koriandr a olej.
Na oleji orestujeme semínka a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a cizrnu, po 5 minutách přidáme ostatní zeleninu kromě rajčat a podlijeme vodou. Vaříme do úplného změknutí vší zeleniny. V polovině varu přidáme i rajčata. Směs by měla být krásně propojená, voňavá a hustší. Některá zelenina se klidně může lehce rozvařit. Nakonec vmícháme hrst posekaných koriandrových listů a polijeme olivovým olejem. Hodí se výborně k rýži, chlebovým plackám, jako náplň do wrapů i k bramborové kaši.
Náš tip na závěr
Publikováno: 13. 9. 2019, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková