reklama

Nastal čas sklizně rybízu, co z něj vyrobit?

Pokud se vám na zahrádce urodilo větší množství rybízu, máte několik možností, jak jej zužitkovat. Samozřejmostí je pro nás vytvořit si zásobu na zimu. Takže rybíz zpracujeme ve formě kompotu, marmelády, dření, část zamrazíme, ale část zpracujeme ihned. Můžeme vyrobit spoustu úžasných dobrot. Přinášíme proto několik zajímavých receptů na letní dobroty z rybízu červeného i černého.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Z rybízu můžete vytvořit muffiny, koktejl nebo třeba zmrzlinu (Zdroj: Depositphotos)

Na zahradách uzrává drobné bobulové ovoce, které se pěstuje v různých barevných odrůdách - rybíz. Pokud máte jen jeden keř či stromek, zvládnete úrodu zpracovat během chvilky, jestliže však plodí několik rostlin, pak je třeba začít přemýšlet, co s tím. Zavařit, zmrazit, vylisovat na šťávu či něco upéct? Od každého trochu.

Natrhaný rybíz v misce
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Co udělat z rybízu, který máme doma?

A začneme tím nejběžnějším, a to je sladké pečivo. Rybízový koláč s tvarohem a drobenkou si kdekdo vybaví z kuchyně našich babiček. A receptů naleznete všude spousty. Co udělat malinkou změnu a upéct si tentokrát muffiny?

Rybízový koláč
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Rybízový koláč se báječně hodí ke kávě jako malá svačinka

Rybízové muffiny

  • 250 g rybízu
  • 250 g polohr. mouky
  • 180 ml podmáslí či kefíru
  • 125 g tuku na pečení
  • 160 g cukru
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • špetka soli

Rybíz je nejlepší čerstvý, dokud nepustí šťávu. Omyjeme ho, necháme okapat. Mezi tím vyšleháme máslo s cukry do pěny. Přidáme vejce, sůl. Mouku prosejeme s práškem do pečiva. Polovinu zapracujeme do tekuté části těsta, přidáme podmáslí a zapracujeme zbytek sypké směsi. Nakonec opatrně, abychom nerozmačkali kuličky, vmícháme rybíz. Formu na muffiny vymažeme a vysypeme moukou, popř. můžeme vyložit košíčky na muffiny. Naplníme těsto do 2/3. Troubu předehřejeme na 200 °C, pečeme asi 25 minut do zlatova. Pokud máte rádi, můžete vršek každého kousku posypat plátky mandlí nebo drobenkou. Pokud máte přímo pekárnu na muffiny, musíte se obejít bez parády. Muffinek si můžete před podáváním ozdobit šlehačkou, lístkem máty a několika čerstvými kuličkami rybízu, nebo třeba jen ocukrovat.

Rybízové muffiny
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Hotové muffiny posypte cukrem a ozdobte kuličkami rybízu

Rybízový koktejl

Možná se pousmějete, že na rybízový koktejl nepotřebujete recept. Stačí rozmixovat rybíz, mléko a cukr, možná tak ještě přecedit a je to. Ano, i takto si můžete koktejl připravit. Ale můžete zkusit také méně tradiční kombinace. 

Rybízový koktejl
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Do koktejlu z rybízu se hodí červený i černý rybíz
  • 100 g černého rybízu, malý banán, 200 ml jablečné šťávy či moštu, 2 lžíce bílého jogurtu rozmixujte a podávejte. Netřeba doslazovat. 
  • Šálek červeného rybízu, 200 ml mléka, 100 ml smetany, agávový sirup dle chuti, dvě lžíce kokosu. Rozmixujte, vychutnejte. 
  • Koktejl pro dospělé: 100 g červeného rybízu, 100 ml saké - rybíz rozmixovat, přecedit, dolít saké, vložit kostku ledu a podávat.
  • 3 šálky jablečného džusu, 3 šálky černého rybízu, hrst hrozinek, cukr či med dle chuti, kapka vanilkového extraktu rozmixujte a podávejte.
  • Prudce zdravý koktejl: 100 ml vody či mléka, 1 banán, hrst vloček, 2 šálky čerstvého listového špenátu, 2 šálky černého rybízu, agávový sirup na doslazení rozmixujte, nalijte do sklenice, vložte lžíci mraženého rybízu a podávejte. 
  • 500 m kokosového mléka, 150 g kokosového jogurtu, 1 velký zralý banán, 55 g mandlové mouky, 150 g černého rybízu, 4 lžičky chia semínek rozmixujeme a necháme přes noc v lednici. Chia semínka nabobtnají a zahustí koktejl, stejně tak mandlová mouka. 
  • Šálek mandlového mléka, 1/2 šálku červeného rybízu, dva menší banány, 2 datle nahrubo nasekané, 1 polévková lžíce goji, limetka dle chuti - rozmixovat a užít si lahodnou a osvěžující chuť. Koktejl má navíc vysoký obsah vitaminu C, který chrání pokožku před volnými radikály. 
Žlutý rybíz
i (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)
Žlutý rybíz můžete zpracovat stejně, jako ten červený

Rybízová zmrzlina

Záleží na tom, zda chcete spíš mražený sorbet nebo smetanovou zmrzlinu. Od toho se také odvíjí způsob výroby, resp. ingredience, ze kterých budeme zmrzlinu vyrábět.  

Smetanovorybízová zmrzlina
i (Zdroj: Depositphotos.com)
Rybízová zmrzlina je vhodným osvěžením v horkém létě
  • Na klasickou ovocnou dřeň postačí cukr, rybíz a mixér. Na dané množství rybízu dáme stejné množství cukru. Já osobně doporučuji dávat cukr po částech a raději častěji ochutnávat, než mít pak místo zmrzliny přeslazené lepidlo. Ale každému chutná něco jiného. Omytý a okapaný rybíz rozmixujeme a přecedíme přes síto. Smícháme s cukrem, necháme dobře rozpustit a pak už jen nalijeme do formy či formiček a zamrazíme. 
Červený rybíz
i (Zdroj: Pavlína Wagnerová Málková)
Červený rybíz krásně zbarví sorbet a oproti černému rybízu chutná téměř každému
  • Pokud chceme spíš ovocný sorbet, tedy vodovku, jak tomu říkám já, dáme rozvařit 1 litr omytého rybízu se 1/2 l vody, propasírujeme a vrátíme do hrnce. Přidáme cukr, můžeme dát i vanilkový, popř. pár kapek vanilkového extraktu, pokud raději třtinový, dejte třtinový, lze být i med, chvíli povaříme, necháme zchladnout a nalijeme do misek a zamrazíme.
  • Zajímavá zmrzlina vznikne, pokud k rozmixovanému a přepasírovanému rybízu přidáte lžíci rybízové marmelády, med a řecký jogurt. Opět nechat zamrazit.
  • Výborná je i smetanová s rybízem. Můžete ji vytvořit ze sladké smetany třtinového cukru, rybízu a lžíce chia semínek. Vše vložíme do mixéru, důkladně rozmixujeme a nalijeme do formiček. Cukr dáváme dle chuti. Pro někoho sladší, pro jiného méně cukru. Do formiček lze zapíchnout dřívka od nanuků. 
  • Pokud chcete z mlsání udělat zdravou svačinku, vyrobte si zmrzlinu z tvarohu. Potřebujete 250 g rybízu (lze i kompotovaného, pak ubereme cukru), 150 ml rybízového džusu (popř. šťávu z kompotu), 250 g měkkého tučného tvarohu (nejlépe ve vaničce, v kostce je moc hrudkovitý), cukr dle chuti (popř. dosladit stévií či javorovým sirupem). Vše opět rozmixujeme, dle chuti dosladíme a necháme ve formičkách či tvořítkách na nanuky zamrazit.

Publikováno: 19. 8. 2019, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce