reklama

Jak si doma připravíme chutný zavařený zeleninový salát?

Zavařené zeleninové saláty a směsi, které si vyrobíme doma, jsou opravdovou bombou plnou vitamínů, čerstvé zeleniny a téměř žádných konzervantů. Můžete si připravit takové kombinace, které máte rádi. V obchodě musíte vzít to, co je v nabídce, i když ne každý druh všem chutná. A co teprve taková domácí zeleninová směs na bramborový salát, která se do zimy pěkně rozleží a její chuť poté vynikne? Proč si tedy kupovat předražené saláty, když si je můžeme vyrobit doma.

i (Zdroj: depositphotos.com)
Do vlastních zavařených zeleninových salátů můžete dát jen ty druhy, které máte rádi (Zdroj: depositphotos.com)

Zavařené zeleninové saláty

Zeleninový salát, jak název napovídá, je směs několika druhů zeleniny s dresinkem nebo nálevem, která se konzumuje buď v čerstvém stavu a nebo je možno jí pro delší trvanlivost zavařit a uchovat na pozdější dobu. Zelenina v čerstvém stavu i konzervovaná je zdrojem vitamínů, vlákniny a důležitých prvků, které jsou pro lidské tělo důležité.

Míchaná zelenina
i (Zdroj: depositphotos.com)
Míchané zavařované zeleninové saláty jsou zdrojem vitamínů

Dnes si sice již může dopřát čerstvou zeleninu i sezónní celoročně, ale přesto máme tu zavařovanou stále v oblibě. Například velmi využívané jsou nejrůznější čalamády a míchaná zelenina vícedruhová. A stejně tak, jako si ze zeleniny můžeme připravit chutné zavařené saláty, můžeme si připravit i základy pod maso, na svíčkovou nebo do bramborového salátu.

Zavařovaná zelenina
i (Zdroj: depositphotos.com)
Zavařovat se dá téměř všechna zelenina

Zelenina na bramborový salát

Když si koupíme zeleninu do bramborového salátu v obchodě, zjistíme, že nám v nálevu plave mrkev, spousta cukety, sem tam cibule a pár neidentifikovatelných kousků čehosi. Takže jsme si koupili poměrně drahou octovou vodu a něčím, na co po prohlédnutí mnohdy ani nemáme chuť. My si uděláme poctivý domácí zavařený zeleninový salát a použijeme takové druhy zeleniny, abychom tento salát mohli použít později do bramborového salátu.

Bramborový salát
i (Zdroj: depositphotos.com)
Hotový bramborový salát by bez nakládané zeleniny asi nebyl dobrý

Základem je mrkev, celer, petržel, cibule a hrášek. Zeleninu pečlivě očistíme, otrháme listy, oloupeme slupku a zeleninu omyjeme. Všechnu zeleninu kromě hrášku nakrájíme na malé kousky. Z důvodů stejnoměrného proležení je vhodné mít stejně velké kousky, v tomto případě nejlépe velikosti hrášku.

Zelenina na salát
i (Zdroj: depositphotos.com)
Kořenová zelenina je základem do salátu

Nakrájenou zeleninu promícháme v míse, aby vznikla mozaika a poté navrstvíme do zavařovacích sklenic. Mírně upěchujeme. Připravíme si nálev:

  • 250 ml vody
  • 6 lžiček octu
  • 6 lžiček cukru
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • hořčičné semínko (nemusí být)

Všechny ingredience smícháme v kastrolu a dáme povařit. Poté horkým nálevem zaléváme zeleninu ve sklenicích a ihned uzavíráme víčky. Sterilujeme asi 10-20 minut při teplotě 80-85 °C. Pak sklenice ochladíme a uskladníme v suchu a temnu.

Kvalitní zavařená zelenina do bramborového salátu
i (Zdroj: depositphotos.com)
Kvalitní zavařená zelenina dodá bramborovému salátu tu správnou chuť

Kromě výše jmenované zeleniny si můžeme salátovou směs ještě vylepšit přidáním okurek nakládaček, pastináku, cukety nebo paprik, což záleží na naší chuti. Stejně tak, chceme-li si nálev udělat zdravější, můžeme použít místo klasického cukru hroznový nebo umělé sladidlo. Důležité je, aby nám zavařená směs chutnala a bramborový salát z ní byl prostě dokonalý.

Publikováno: 13. 6. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová