Zavařené zeleninové saláty a směsi, které si vyrobíme doma, jsou opravdovou bombou plnou vitamínů, čerstvé zeleniny a téměř žádných konzervantů. Můžete si připravit takové kombinace, které máte rádi. V obchodě musíte vzít to, co je v nabídce, i když ne každý druh všem chutná. A co teprve taková domácí zeleninová směs na bramborový salát, která se do zimy pěkně rozleží a její chuť poté vynikne? Proč si tedy kupovat předražené saláty, když si je můžeme vyrobit doma.
Zavařené zeleninové saláty
Zeleninový salát, jak název napovídá, je směs několika druhů zeleniny s dresinkem nebo nálevem, která se konzumuje buď v čerstvém stavu a nebo je možno jí pro delší trvanlivost zavařit a uchovat na pozdější dobu. Zelenina v čerstvém stavu i konzervovaná je zdrojem vitamínů, vlákniny a důležitých prvků, které jsou pro lidské tělo důležité.
Dnes si sice již může dopřát čerstvou zeleninu i sezónní celoročně, ale přesto máme tu zavařovanou stále v oblibě. Například velmi využívané jsou nejrůznější čalamády a míchaná zelenina vícedruhová. A stejně tak, jako si ze zeleniny můžeme připravit chutné zavařené saláty, můžeme si připravit i základy pod maso, na svíčkovou nebo do bramborového salátu.
Zelenina na bramborový salát
Když si koupíme zeleninu do bramborového salátu v obchodě, zjistíme, že nám v nálevu plave mrkev, spousta cukety, sem tam cibule a pár neidentifikovatelných kousků čehosi. Takže jsme si koupili poměrně drahou octovou vodu a něčím, na co po prohlédnutí mnohdy ani nemáme chuť. My si uděláme poctivý domácí zavařený zeleninový salát a použijeme takové druhy zeleniny, abychom tento salát mohli použít později do bramborového salátu.
Základem je mrkev, celer, petržel, cibule a hrášek. Zeleninu pečlivě očistíme, otrháme listy, oloupeme slupku a zeleninu omyjeme. Všechnu zeleninu kromě hrášku nakrájíme na malé kousky. Z důvodů stejnoměrného proležení je vhodné mít stejně velké kousky, v tomto případě nejlépe velikosti hrášku.
Nakrájenou zeleninu promícháme v míse, aby vznikla mozaika a poté navrstvíme do zavařovacích sklenic. Mírně upěchujeme. Připravíme si nálev:
- 250 ml vody
- 6 lžiček octu
- 6 lžiček cukru
- sůl
- pepř
- nové koření
- bobkový list
- hořčičné semínko (nemusí být)
Všechny ingredience smícháme v kastrolu a dáme povařit. Poté horkým nálevem zaléváme zeleninu ve sklenicích a ihned uzavíráme víčky. Sterilujeme asi 10-20 minut při teplotě 80-85 °C. Pak sklenice ochladíme a uskladníme v suchu a temnu.
Kromě výše jmenované zeleniny si můžeme salátovou směs ještě vylepšit přidáním okurek nakládaček, pastináku, cukety nebo paprik, což záleží na naší chuti. Stejně tak, chceme-li si nálev udělat zdravější, můžeme použít místo klasického cukru hroznový nebo umělé sladidlo. Důležité je, aby nám zavařená směs chutnala a bramborový salát z ní byl prostě dokonalý.
Publikováno: 13. 6. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová