Rajčatové čatní je takové nicneříkající slovo a přitom v sobě skrývá množství zdánlivě nesourodých surovin, které ale ve finálním výrobku nabízejí velmi lahodnou pochoutku, kterou můžeme použít zejména k masům a masitým pokrmům. Příchuť čatní je ostřejší a vyrábí se ve formě omáček s přídavkem jak ovoce, tak zeleniny.
Rajčatové čatní - co to je ?
Čatní, jinak označované jako chutney je pochoutka původem z Indie, kde je považována za dochucovadlo. Jeho chuť je rozličná, většinou výrazná lahodně sladká až ostře pálivá, barva jasná. Má konzistenci husté omáčky a vyrábí se ze zeleniny, ovoce, česneku, cibule, hořčice, octa, rozinek a dalšího množství přísad, z nichž některé jsou opravdu exotické. Doplňuje pokrmy z masa i bezmasé a vegetariánské. Lze jej koupit jako hotové konzervované ve sklenicích nebo si ho připravit doma. Příprava čatní je poměrně náročná, neboť vyžaduje dokonalé rozvaření všech ingrediencí a spojení do pevné omáčky.
Připravte si domácí rajčatové čatní podle našich receptů:
Rajčatové čatní na topinky
- 1 kg zralých rajčat
- 1 velká cibule
- 1 palice česneku
- 5 dkg cukru
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 1 lžička soli
- trochu kari
Všechnu zeleninu pokrájíme na malé kousky, vložíme do kastrolu, osolíme a přidáme papriku a vaříme do rozvaření a zhoustnutí. Na závěr přidáme kari a cukr a pokud nebudeme čatní hned podávat, zavaříme ho do sklenic a horké zavíčkujeme.
Čatní rajčatové se švestkami
- 1 kg rajčata nedozrálá
- 300 g švestky
- 100 g cibule
- 150 g cukr krupice
- 1 lžička sůl
- 1,5 dl ocet
- 0,5 ks zázvor - mletý
- 0,5 lžička hřebíček
- 0,5 lžička skořice
- 0,5 lžička pepř mletý
Švestky vyloupeme, cibuli zbavíme slupky a spolu s rajčaty vše nakrájíme na kousky a dusíme. Přidáme ostatní suroviny, dusíme asi 40 minut do úplného rozvaření. Používáme ke grilovaným masům nebo uchováváme zavařené.
Pikantní rajčatové čatní
- 1 kg rajčat - nakrájených
- 2 ks chilli papričky
- 3 stroužky česneku
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 80 ml octa
- 3 lžíce panenského řepkového oleje
- 80 g pískového cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 3 špetky soli
- 2 lžíce vody
Rajčata a česnek nakrájíme na kousky a poté rozmixujeme do hladka. Dáme do kastrolu s chilli papričkami, přidáme mletou papriku, cukr, sůl a ocet. Vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Smícháme 1 lžičku kukuřičného škrobu ve 2 lžících vody a spojíme se směsí. Dále vaříme asi 4 minuty do zhoustnutí. Nakonec přidáme olej.
Typické čatní je vařené z rajčatového a paprikového základu. Další nejznámější druhy jsou čatní angreštové, mangové, česnekové, jablkové, mátové nebo kokosové. Obvyklé je smíchat zeleninu i ovoce a několik druhů koření. Jako exotické čatní můžeme jmenovat např. tamarindové, s rozinkami, s citrusy, smetanové, s majonézou nebo skořicové. Čatní je oblíbenou pochoutkou i u nás, zejména při grilování. Díky stovkám nejrůznějších variací si jistě i každý z nás najde to své zamilované.
Publikováno: 16. 6. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová