reklama

Co se skrývá pod pojmem rajčatové čatní?

Rajčatové čatní je takové nicneříkající slovo a přitom v sobě skrývá množství zdánlivě nesourodých surovin, které ale ve finálním výrobku nabízejí velmi lahodnou pochoutku, kterou můžeme použít zejména k masům a masitým pokrmům. Příchuť čatní je ostřejší a vyrábí se ve formě omáček s přídavkem jak ovoce, tak zeleniny.

i (Zdroj: depositphotos.com)
Na výrobu rajčatového čatní použijeme vyzrálá rajčata (Zdroj: depositphotos.com)

Rajčatové čatní - co to je ?

Čatní, jinak označované jako chutney je pochoutka původem z Indie, kde je považována za dochucovadlo. Jeho chuť je rozličná, většinou výrazná lahodně sladká až ostře pálivá, barva jasná. Má konzistenci husté omáčky a vyrábí se ze zeleniny, ovoce, česneku, cibule, hořčice, octa, rozinek a dalšího množství přísad, z nichž některé jsou opravdu exotické. Doplňuje pokrmy z masa i bezmasé a vegetariánské. Lze jej koupit jako hotové konzervované ve sklenicích nebo si ho připravit doma. Příprava čatní je poměrně náročná, neboť vyžaduje dokonalé rozvaření všech ingrediencí a spojení do pevné omáčky. 

Sklenice čatní
i (Zdroj: depositphotos.com)
Čatní uchováváme zavařené ve sklenicích

Připravte si domácí rajčatové čatní podle našich receptů:

Rajčatové čatní na topinky

  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 velká cibule
  • 1 palice česneku
  • 5 dkg cukru
  • 1/2 lžičky pálivé papriky
  • 1 lžička soli
  • trochu kari

Všechnu zeleninu pokrájíme na malé kousky, vložíme do kastrolu, osolíme a přidáme papriku a vaříme do rozvaření a zhoustnutí. Na závěr přidáme kari a cukr a pokud nebudeme čatní hned podávat, zavaříme ho do sklenic a horké zavíčkujeme.

Čatní
i (Zdroj: depositphotos.com)
Čatní používáme jako pochutinu k masu nebo uzeninám

Čatní rajčatové se švestkami

  • 1 kg rajčata nedozrálá
  • 300 g švestky
  • 100 g cibule
  • 150 g cukr krupice
  • 1 lžička sůl
  • 1,5 dl ocet
  • 0,5 ks zázvor - mletý
  • 0,5 lžička hřebíček
  • 0,5 lžička skořice
  • 0,5 lžička pepř mletý

Švestky vyloupeme, cibuli zbavíme slupky a spolu s rajčaty vše nakrájíme na kousky a dusíme. Přidáme ostatní suroviny, dusíme asi 40 minut do úplného rozvaření. Používáme ke grilovaným masům nebo uchováváme zavařené.

Indické čatní s kořením
i (Zdroj: depositphotos.com)
Pravé indické čatní se vyznačuje chutí nejrozličnějšího koření

Pikantní rajčatové čatní

  • 1 kg rajčat - nakrájených
  • 2 ks chilli papričky
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 80 ml octa
  • 3 lžíce panenského řepkového oleje
  • 80 g pískového cukru
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu
  • 3 špetky soli
  • 2 lžíce vody

Rajčata a česnek nakrájíme na kousky a poté rozmixujeme do hladka. Dáme do kastrolu s chilli papričkami, přidáme mletou papriku, cukr, sůl a ocet. Vaříme asi 10 minut na mírném ohni. Smícháme 1 lžičku kukuřičného škrobu ve 2 lžících vody a spojíme se směsí. Dále vaříme asi 4 minuty do zhoustnutí. Nakonec přidáme olej. 

Rajčata s chilli
i (Zdroj: depositphotos.com)
Jednou z variant je rajčatové čatní s chilli

Typické čatní je vařené z rajčatového a paprikového základu. Další nejznámější druhy jsou čatní angreštové, mangové, česnekové, jablkové, mátové nebo kokosové. Obvyklé je smíchat zeleninu i ovoce a několik druhů koření. Jako exotické čatní můžeme jmenovat např. tamarindové, s rozinkami, s citrusy, smetanové, s majonézou nebo skořicové. Čatní je oblíbenou pochoutkou i u nás, zejména při grilování. Díky stovkám nejrůznějších variací si jistě i každý z nás najde to své zamilované.

Publikováno: 16. 6. 2019, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová

Mohlo by vás dále zajímat

Dýňová bábovka

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Návod na přípravu dýňové bábovky