Ceny vajíček v obchodech závratně stoupají, takže tip na vaječný koňak bez vajec přijde vhod právě v době Vánoc. „Vaječňák“ je totiž nezbytnou sváteční tradicí, bez níž by si většina českých rodin jen těžko představila nejkrásnější svátky roku.
Vaječný koňak bez vajec nezklame
Nemějte obavy, že vy vaječný koňak bez vajec byl méně voňavý a lahodný, než je ten „pravý“. K jeho výrobě totiž použijete samé dobré suroviny.
Co tedy budete k jeho výrobě potřebovat:
- 1 slazené kondenzované mléko
- 1 karamelizované kondenzované mléko
- špetku skořice
- vanilkový nebo vanilinový cukr
- šlehačku
- ½ l rumu
Nejdříve ve vyšší míse pomalu vyšlehejte obě kondenzovaná mléka, rum a vanilkový cukr. Ve chvíli, kdy se všechny tyto ingredience spojí v hustší tekutinu, postupně přidejte ještě šlehačku a potom voňavou skořici.
Vaječný koňak bez vajec nemusíte nijak tepelně upravovat, takže když máte hotovo, přelijte vše do vhodné skleněné láhve, třeba ozdobené vánočními dekoracemi. A nemusíte se bát, že by se tento vaječný likér zkazil: jednak v něm nejsou vajíčka, a jednak se v lednici nejspíš dlouho neohřeje.
Věděli jste že….
- … vaječný koňak se těší oblibě už od středověku? Za jeho vznik vděčíme anglickým mnichům, kteří ho od 13. století popíjeli nejen o svátcích, ale po celý rok.
- … o to, kde vlastně ve skutečnosti vznikl, se přou tradiční rivalové – Anglie s Francií? Francouzi totiž tvrdí, že nápoj podobný našemu „vaječňáku“ rád popíjel už francouzský král Ludvík IX., který vládl v zemi galského kohouta od roku 1226 dalších bezmála 45 let.
- … v 17. století se snažil nizozemský podnikatel Eugen Verpooten napodobit krémový alkoholický nápoj brazilských indiánů, jehož jednou ingrediencí bylo avokádo? Ale protože toto chutné ovoce bylo tehdy v Evropě špatně dostupné, nahradil ho tedy vejci a dochutil rumem.
- … že první továrna na výroby takového vaječného koňaku, jaký se pije dodnes, vznikla v roce 1876 v německém Heinsbergu? V tu dobu se už ale dobrých sto let popíjel tento oblíbený alkoholický likér v mnoha evropských domácnostech, kde se vyráběl v domácích kuchyních.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.toprecepty.cz
Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová