reklama

Národem milovaný likér je skvělý i bez drahých vajec

Ceny vajíček v obchodech závratně stoupají, takže tip na vaječný koňak bez vajec přijde vhod právě v době Vánoc. „Vaječňák“ je totiž nezbytnou sváteční tradicí, bez níž by si většina českých rodin jen těžko představila nejkrásnější svátky roku.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Vaječný koňak bez vajec nezklame

Nemějte obavy, že vy vaječný koňak bez vajec byl méně voňavý a lahodný, než je ten „pravý“. K jeho výrobě totiž použijete samé dobré suroviny.

Co tedy budete k jeho výrobě potřebovat:

  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 1 karamelizované kondenzované mléko
  • špetku skořice
  • vanilkový nebo vanilinový cukr
  • šlehačku
  • ½ l rumu
Co budete potřebovat na výrobu?
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Co budete potřebovat na výrobu?

Nejdříve ve vyšší míse pomalu vyšlehejte obě kondenzovaná mléka, rum a vanilkový cukr. Ve chvíli, kdy se všechny tyto ingredience spojí v hustší tekutinu, postupně přidejte ještě šlehačku a potom voňavou skořici.

Až rozmixujete rum s kondenzovaným mlékem, pomalu přidávejte šlehačku
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Až rozmixujete rum s kondenzovaným mlékem, pomalu přidávejte šlehačku

Vaječný koňak bez vajec nemusíte nijak tepelně upravovat, takže když máte hotovo, přelijte vše do vhodné skleněné láhve, třeba ozdobené vánočními dekoracemi. A nemusíte se bát, že by se tento vaječný likér zkazil: jednak v něm nejsou vajíčka, a jednak se v lednici nejspíš dlouho neohřeje.

Věděli jste že….

  • … vaječný koňak se těší oblibě už od středověku? Za jeho vznik vděčíme anglickým mnichům, kteří ho od 13. století popíjeli nejen o svátcích, ale po celý rok.
  • … o to, kde vlastně ve skutečnosti vznikl, se přou tradiční rivalové – Anglie s Francií? Francouzi totiž tvrdí, že nápoj podobný našemu „vaječňáku“ rád popíjel už francouzský král Ludvík IX., který vládl v zemi galského kohouta od roku 1226 dalších bezmála 45 let.
  • … v 17. století se snažil nizozemský podnikatel Eugen Verpooten napodobit krémový alkoholický nápoj brazilských indiánů, jehož jednou ingrediencí bylo avokádo? Ale protože toto chutné ovoce bylo tehdy v Evropě špatně dostupné, nahradil ho tedy vejci a dochutil rumem.
  • … že první továrna na výroby takového vaječného koňaku, jaký se pije dodnes, vznikla v roce 1876 v německém Heinsbergu? V tu dobu se už ale dobrých sto let popíjel tento oblíbený alkoholický likér v mnoha evropských domácnostech, kde se vyráběl v domácích kuchyních.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.toprecepty.cz 

Publikováno: před týdnem, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová