Linecké pečivo patří neodmyslitelně k vánočním svátkům a nebude na vašem svátečním stole chybět určitě i letos. Ale to toto voňavé cukroví si můžete upéci kdykoliv během roku, a to nejen při příležitosti nějaké oslavy, ale třeba jen tak pro radost sobě i ostatním milovníkům sladkých delikates.
Pudink dodá lineckému pečivu vůni i křehkost
Linecké pečivo může někdo považovat za trochu nudné, protože se peče v každé rodině a je běžně i v nabídce cukráren a pekáren. Ale když ho ozdobíte netradičním způsobem, rázem se změní v luxusní cukroví.
Co budete k jeho přípravě potřebovat:
- 330 g hladké mouky
- 130 g moučkového cukru
- 250 g másla
- 2 žloutky
- 1 sáček pudinku
- marmeládu
- polevy
- drobné jedlé dekorace na dozdobení
Všechny sypké přísady vysypejte na vál a přidejte žloutky a máslo. Poněkud nezvyklou ingrediencí je v tomto předpisu pudinkový prášek, ale právě díky němu je těsto ještě voňavější a zároveň křehčí. Pak už jen pomalu vypracujte těsto, s nímž budete dál pracovat. A nemusíte ho dávat ani do lednice, aby se tzv. odleželo.
Nápadité dekorace změní cukroví k nepoznání
Obvyklým způsobem vyválejte z těsta plát, z něhož vykrájíte cukroví formičkami. Pak upečte v troubě při 200 °C po dobu asi 5 minut, zkrátka dokud „nezrůžoví“ okraje. Upečené linecké pečivo slepte marmeládou, třeba rybízovou nebo jahodou.
Pro její nanášení si vezměte na pomoc pevnější mikrotenový sáček s malým otvorem v růžku: marmeláda se vám bude lépe umisťovat na cukroví a vyhnete se tomu, abyste s ní měli polepený kuchyňský stůl i vše v jeho okolí. Slepené cukroví nechte odležet, aby se marmeláda vstřebala do těsta, a to klidně do druhého dne.
S odleženým slepeným lineckým pečivem se pusťte do doslova uměleckého kouzlení s polevami. Ty si můžete pochopitelně koupit v obchodě, ale nejlepší jsou ty doma vyrobené, třeba takové, které se rozpouštějí ve vodní lázni. S nimi pak můžete pracovat podle své fantazie, třeba když do tmavé polevy přidáte trochu světlé, ale nerozmícháte ji, lze pak vytvářet na povrchu lineckých cukrátek nejrůznější barevné efekty.
Na další zdobení využijete nejen polevy, ale také čokoládu, kousky kandovaného ovoce nebo rozdrcené barevné lentilky. Zkrátka, co máte rádi a co vás bude při pekařském čarování inspirovat.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: dnes, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová