Asijské omáčky jsou nedílnou součástí asijské kuchyně. Na českém trhu se jich objevuje stále více, od klasických sójových, až po exotické chilli pasty. Avšak s touto nabídkou přichází i dilema, jak se v nich vyznat a jak je správně využít. Každá tato omáčka má totiž své specifické vlastnosti a nejlépe vynikne v určitých pokrmech. A přesně na tento problém se zaměříme. Přiblížíme vám nejen nejznámější omáčky, ale odhalíme i jejich chuťové profily a poradíme, jak je nejlépe zařadit do vaší kuchyně.
Asijské omáčky
Asijské omáčky jsou mnohem víc než jen pouhá dochucovadla. Dodávají pokrmům hloubku, celistvost a autentický asijský charakter. Vyrábějí se z nejrůznějších surovin, jako je sója, ryby, ústřice, chilli, ovocné šťávy a bylinky. Každá z nich má přitom svůj jedinečný chuťový profil. Od sladkých a umami plných až po pikantní a kyselé asijské omáčky, které dokážou uspokojit i toho nejnáročnějšího gurmána.
Na rozdíl od mnoha západních omáček, které slouží často pouze k zakrytí chuti, asijské omáčky podtrhující přirozenou chuť surovin a vytvářejí harmonické chuťové kombinace. Ať už jste zkušený kuchař nebo teprve začínáte, asijské omáčky vám otevřou dveře do světa nových chutí a umožní vám připravit si doma autentická asijská jídla.
Lehká sójová omáčka
Světlá sójová omáčka je světlejší barvy a má o něco řidší konzistenci než ostatní sójové omáčky. Jedná se o nejběžněji používanou omáčku v čínské kuchyni. Její velmi slaná chuť z ní činí základní koření. Jak ji používat? Když recept vyžaduje sójovou omáčku, jednoduše sáhněte po této. Používat ji můžete i jako marinádu, omáčku nebo třeba koření na nudle a smažení. Skladujte ji ve spíži mimo přímé slunce. Doba použitelnosti je 2-3 roky.
Tmavá sójová omáčka
Černá sójová omáčka obsahuje více sodíku než ta světlá. Temperuje se přidáním karamelu, díky němuž je tmavší a hustší. Používá se především k dochucení, ale co je ještě důležitější, používá se především k dobarvení mnoha pokrmů. Klasická asijská jídla, jako je smažená rýže, nudlová jídla, dušená masa i červená vařená jídla, jsou obohacena o tuto omáčku, která jim dodává hlubokou, bohatou barvu a lesk. Může se zředit vodou, čímž ji tak můžete použít i místo světlé sójové omáčky. Ale dejte si pozor, kolik jí přidáte, protože vám pak může jídlo zhořknout.
Ústřicová omáčka
Jak název napovídá, ústřicová omáčka se vyrábí z extraktu fermentovaných ústřic smíchaných se sójovou omáčkou. Má bohatou a pikantní chuť s karamelovým tónem. Mimo to má také hustší strukturu podobnou rajčatové omáčce. Tato tmavě hnědá omáčka bohatá na umami se skvěle hodí do dušených brambor, smaženek, marinád a jako dresink na dušenou zeleninu. Po otevření se skladuje v lednici.
Rybí omáčka
Rybí omáčka je typickým kořením pro jihovýchodní Asii. Často se používá stejným způsobem, jakým sójovou omáčku používají čínští a japonští kuchaři. Rybí omáčka se vyrábí z ančoviček, soli a vody a je intenzivně ochucená. Ančovičky a sůl jsou uspořádány v dřevěných sudech, aby fermentovaly, a pomalu se přitom lisují, aby se z nich uvolnila slaná tekutina. Rybí omáčka se vyznačuje velmi pronikavou vůní a neobejde se bez ní mnoho pokrmů, které vyžadují zvýraznění chuti. Figuruje v mnoha asijských kuchyních, včetně thajské, vietnamské a indonéské.
Hoisin omáčka
Oblíbená čínská omáčka vyrobená z fermentované pasty ze sójových bobů, česneku, octa, chilli a koření je známá jako Hoisin. Hoisin omáčka má vyváženou sladkou a slanou chuť. Je hustší a lepivější než rajčatová omáčka. Používá se v čínské kuchyni jako poleva na maso, ke smaženým hranolkům, jako omáčka na namáčení, glazování masa nebo třeba k jarním závitkům a knedlíčkům. Skvělá je i na pekingské kachně.
Teriyaki omáčka
Teriyaki omáčka pochází z Japonska. Vyrábí se smícháním sójové omáčky, cukru a mirinu spolu se sladkým rýžovým vínem. Teriyaki omáčka je známá svou sladkou a pikantní chutí. Běžně se používá na maso jako kuřecí, hovězí nebo lososa. Dá se použít i jako dochucovadlo restované zeleniny. Omáčka je typicky hustá a lesklá. Jídlo potahuje bohatou a karamelizovanou polevou.
Sladkokyselá omáčka
Sladkokyselá omáčka je asijské koření, které kombinuje chutě sladkosti a pikantnosti. Obvykle se vyrábí z kombinace cukru, octa, sójové omáčky, ananasové šťávy a kečupu. Omáčka je typicky zahuštěná kukuřičným škrobem, což jí dodává hladkou a lesklou texturu. Omáčka je známá svou zářivě červenou barvou a podává se se sladkokyselým kuřecím masem. Její jedinečná kombinace sladkých a kyselých chutí z ní dělá vynikající volbu pro namáčení omáček, marinád a glazur.
Sladká chilli omáčka
Sladká chilli omáčka dodává pokrmům příjemnou rovnováhu sladkosti a tepla. Tato omáčka vyrobená ze směsi červených chilli papriček, cukru, octa a česneku se často používá jako omáčka k předkrmům, jako jsou jarní závitky nebo kuřecí křidélka, nebo jako glazura na grilovaná masa a mořské plody. Sladká chilli omáčka je také skvělým doplňkem ke smaženým hranolkům, nudlovým pokrmům jako ramen a pho a marinádám, dodává nádech pikantnosti a sladkosti pro zvýšení chuti pokrmu.
Gochujang omáčka
Gochujang je oblíbená korejská omáčka, která pokrmům dodává jedinečný a pikantní šmrnc. Je vyrobená z fermentovaných sójových bobů, prášku z červeného chilli a lepkavé rýže. Vyznačuje se výraznou a bohatou chutí. Běžně se používá jako marináda na maso, základ pro dušená jídla a polévky nebo jako omáčka na namáčení. Gochujang lze použít k přidání hloubky smaženým hranolkům, nudlím a dokonce salátovým dresinkům.
Sriracha
Sriracha je hladká pálivá omáčka běžně používaná v thajské a vietnamské kuchyni. Její konzistence se podobá kečupu. Má jasně červenooranžovou barvu a vyrábí se z chilli papriček, octa, česneku a cukru. Na rozdíl od chilli-česnekové omáčky je sriracha fermentovaná. Jde o pálivou omáčku s velmi lehce nasládlým nádechem česneku a trochou štiplavosti z procesu fermentace. Používá se k dokončení pokrmů, jako jsou smaženice a obilné misky, protože ji lze nastříkat na jídlo v atraktivních tenkých červených čarách, které dodávají vizuální kontrast. Používá se ke všem typům asijských pokrmů, ale je skvělá i v mexických, jihozápadních a amerických pokrmech, včetně chilaquiles, avokádových toastech, frittatas, polévkách nebo pikantních sýrech mac “n”. Může se také přidat i do Bloody Mary.
Zdroje informací: myfoodbook.com.au, webstaurantstore.com, themeatmen.cg, cooksmats.com
Publikováno: včera, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová