reklama

Umíte používat asijské omáčky? Víte, ve kterých pokrmech vyniknou?

Asijské omáčky jsou nedílnou součástí asijské kuchyně. Na českém trhu se jich objevuje stále více, od klasických sójových, až po exotické chilli pasty. Avšak s touto nabídkou přichází i dilema, jak se v nich vyznat a jak je správně využít. Každá tato omáčka má totiž své specifické vlastnosti a nejlépe vynikne v určitých pokrmech. A přesně na tento problém se zaměříme. Přiblížíme vám nejen nejznámější omáčky, ale odhalíme i jejich chuťové profily a poradíme, jak je nejlépe zařadit do vaší kuchyně.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Asijské omáčky 

Asijské omáčky jsou mnohem víc než jen pouhá dochucovadla. Dodávají pokrmům hloubku, celistvost a autentický asijský charakter. Vyrábějí se z nejrůznějších surovin, jako je sója, ryby, ústřice, chilli, ovocné šťávy a bylinky. Každá z nich má přitom svůj jedinečný chuťový profil. Od sladkých a umami plných až po pikantní a kyselé asijské omáčky, které dokážou uspokojit i toho nejnáročnějšího gurmána.

Na rozdíl od mnoha západních omáček, které slouží často pouze k zakrytí chuti, asijské omáčky podtrhující přirozenou chuť surovin a vytvářejí harmonické chuťové kombinace. Ať už jste zkušený kuchař nebo teprve začínáte, asijské omáčky vám otevřou dveře do světa nových chutí a umožní vám připravit si doma autentická asijská jídla. 

Lehká sójová omáčka 

Světlá sójová omáčka je světlejší barvy a má o něco řidší konzistenci než ostatní sójové omáčky. Jedná se o nejběžněji používanou omáčku v čínské kuchyni. Její velmi slaná chuť z ní činí základní koření. Jak ji používat? Když recept vyžaduje sójovou omáčku, jednoduše sáhněte po této. Používat ji můžete i jako marinádu, omáčku nebo třeba koření na nudle a smažení. Skladujte ji ve spíži mimo přímé slunce. Doba použitelnosti je 2-3 roky. 

Sójová omáčka je vyrobena ze sójových bobů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sójová omáčka je vyrobena ze sójových bobů

Tmavá sójová omáčka 

Černá sójová omáčka obsahuje více sodíku než ta světlá. Temperuje se přidáním karamelu, díky němuž je tmavší a hustší. Používá se především k dochucení, ale co je ještě důležitější, používá se především k dobarvení mnoha pokrmů. Klasická asijská jídla, jako je smažená rýže, nudlová jídla, dušená masa i červená vařená jídla, jsou obohacena o tuto omáčku, která jim dodává hlubokou, bohatou barvu a lesk. Může se zředit vodou, čímž ji tak můžete použít i místo světlé sójové omáčky. Ale dejte si pozor, kolik jí přidáte, protože vám pak může jídlo zhořknout. 

Ústřicová omáčka v sobě nese hluboký podpis ústřic
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Ústřicová omáčka v sobě nese hluboký podpis ústřic

Ústřicová omáčka 

Jak název napovídá, ústřicová omáčka se vyrábí z extraktu fermentovaných ústřic smíchaných se sójovou omáčkou. Má bohatou a pikantní chuť s karamelovým tónem. Mimo to má také hustší strukturu podobnou rajčatové omáčce. Tato tmavě hnědá omáčka bohatá na umami se skvěle hodí do dušených brambor, smaženek, marinád a jako dresink na dušenou zeleninu. Po otevření se skladuje v lednici. 

Rybí omáčka 

Rybí omáčka je typickým kořením pro jihovýchodní Asii. Často se používá stejným způsobem, jakým sójovou omáčku používají čínští a japonští kuchaři. Rybí omáčka se vyrábí z ančoviček, soli a vody a je intenzivně ochucená. Ančovičky a sůl jsou uspořádány v dřevěných sudech, aby fermentovaly, a pomalu se přitom lisují, aby se z nich uvolnila slaná tekutina. Rybí omáčka se vyznačuje velmi pronikavou vůní a neobejde se bez ní mnoho pokrmů, které vyžadují zvýraznění chuti. Figuruje v mnoha asijských kuchyních, včetně thajské, vietnamské a indonéské. 

Hoisin omáčka je skvělá k masu
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Hoisin omáčka je skvělá k masu

Hoisin omáčka 

Oblíbená čínská omáčka vyrobená z fermentované pasty ze sójových bobů, česneku, octa, chilli a koření je známá jako Hoisin. Hoisin omáčka má vyváženou sladkou a slanou chuť. Je hustší a lepivější než rajčatová omáčka. Používá se v čínské kuchyni jako poleva na maso, ke smaženým hranolkům, jako omáčka na namáčení, glazování masa nebo třeba k jarním závitkům a knedlíčkům. Skvělá je i na pekingské kachně. 

Teriyaki omáčka je původem z Japonska a jen zdánlivě se podobá Hoisin omáčce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Teriyaki omáčka je původem z Japonska a jen zdánlivě se podobá Hoisin omáčce

Teriyaki omáčka 

Teriyaki omáčka pochází z Japonska. Vyrábí se smícháním sójové omáčky, cukru a mirinu spolu se sladkým rýžovým vínem. Teriyaki omáčka je známá svou sladkou a pikantní chutí. Běžně se používá na maso jako kuřecí, hovězí nebo lososa. Dá se použít i jako dochucovadlo restované zeleniny. Omáčka je typicky hustá a lesklá. Jídlo potahuje bohatou a karamelizovanou polevou.

Sladkokyselá omáčka 

Sladkokyselá omáčka je asijské koření, které kombinuje chutě sladkosti a pikantnosti. Obvykle se vyrábí z kombinace cukru, octa, sójové omáčky, ananasové šťávy a kečupu. Omáčka je typicky zahuštěná kukuřičným škrobem, což jí dodává hladkou a lesklou texturu. Omáčka je známá svou zářivě červenou barvou a podává se se sladkokyselým kuřecím masem. Její jedinečná kombinace sladkých a kyselých chutí z ní dělá vynikající volbu pro namáčení omáček, marinád a glazur. 

Sweet chilli omáčka je skvělá i v obyčejném sendviči nebo ledovým salátem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sweet chilli omáčka je skvělá i v obyčejném sendviči nebo ledovým salátem

Sladká chilli omáčka 

Sladká chilli omáčka dodává pokrmům příjemnou rovnováhu sladkosti a tepla. Tato omáčka vyrobená ze směsi červených chilli papriček, cukru, octa a česneku se často používá jako omáčka k předkrmům, jako jsou jarní závitky nebo kuřecí křidélka, nebo jako glazura na grilovaná masa a mořské plody. Sladká chilli omáčka je také skvělým doplňkem ke smaženým hranolkům, nudlovým pokrmům jako ramen a pho a marinádám, dodává nádech pikantnosti a sladkosti pro zvýšení chuti pokrmu.    

Gochujang omáčka 

Gochujang je oblíbená korejská omáčka, která pokrmům dodává jedinečný a pikantní šmrnc. Je vyrobená z fermentovaných sójových bobů, prášku z červeného chilli a lepkavé rýže. Vyznačuje se výraznou a bohatou chutí. Běžně se používá jako marináda na maso, základ pro dušená jídla a polévky nebo jako omáčka na namáčení. Gochujang lze použít k přidání hloubky smaženým hranolkům, nudlím a dokonce salátovým dresinkům. 

Sriracha je velmi pálivá
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Sriracha je velmi pálivá

Sriracha 

Sriracha je hladká pálivá omáčka běžně používaná v thajské a vietnamské kuchyni. Její konzistence se podobá kečupu. Má jasně červenooranžovou barvu a vyrábí se z chilli papriček, octa, česneku a cukru. Na rozdíl od chilli-česnekové omáčky je sriracha fermentovaná. Jde o pálivou omáčku s velmi lehce nasládlým nádechem česneku a trochou štiplavosti z procesu fermentace. Používá se k dokončení pokrmů, jako jsou smaženice a obilné misky, protože ji lze nastříkat na jídlo v atraktivních tenkých červených čarách, které dodávají vizuální kontrast. Používá se ke všem typům asijských pokrmů, ale je skvělá i v mexických, jihozápadních a amerických pokrmech, včetně chilaquiles, avokádových toastech, frittatas, polévkách nebo pikantních sýrech mac “n”. Může se také přidat i do Bloody Mary. 

Zdroje informací: myfoodbook.com.au, webstaurantstore.com, themeatmen.cg, cooksmats.com

Publikováno: včera, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová