Podzim je tradičně měsícem, kdy jablka zpracováváme a připravujeme zásoby na zimu. Jedním ze způsobů je sušení, na které nedaly dopustit už naše babičky. Sušená jablka mají spoustu zdraví prospěšných benefitů a posilují imunitu, na kterou bychom zejména v chladných měsících neměli zapomínat.
Poradíme, jak vybrat vhodná jablka, jak je připravit a jakou zvolit metodu k dosažení těch nejlepších křížal.
Příprava na sušení
- Vybereme zralá, ne přezrálá, jablka bez otlaků, vad nebo známek hniloby. Vhodné jsou odrůdy s vyšším obsahem cukru, jako jsou Jonagold, Goldes Delicious nebo Gala, ta zůstanou i po usušení sladká. Na sušení jsou obecně vhodné letní a podzimní odrůdy, které se nehodí na delší skladování.
- Tyto kusy poctivě omyjeme, odstraníme jádřince a oloupeme. Nakrájíme na 3-5 mm silné plátky. Práci může ulehčit i kráječ zeleniny.
- Nakrájená jablka namočte na několik minut do roztoku vody s citronovou šťávou v poměru 1 lžíce šťávy na 1 litr vody. To, aby jablka nezhnědla. Následně je nechte pořádně okapat, aby byla připravena na sušení.
3 způsoby sušení
Trouba – ovoce rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Sušte při teplotě 50 °C u horkovzdušné a 65 °C u elektrické trouby zhruba 4-6 hodin. Dvířka nechte pootevřená, nedrží-li, vložte do nich vařečku, aby mohla odcházet přebytečná vlhkost. Máte-li v troubě více plechů na jednou anebo víte, že nepeče rovnoměrně, po 1-2 hodinách plechy proházejte a otáčejte.
Sušička – jablka naskládejte do jednotlivých pater, snažte se, aby se kusy nepřekrývaly ani nedotýkaly. Nastavte teplotu na 55–60 °C a sušte 6-12 hodin podle tloušťky plátků. Každé 2 hodiny prohazujte pozice pater, aby se kousky sušily rovnoměrně.
Slunce – výhodou je, že zůstává zachováno maximum živin a nespotřebujeme žádnou energii. Tento způsob však zabere 3 dny, když bude stabilní slunečné počasí. Použít můžete síťovinová plátna nebo rošty z trouby s pečícím papírem. Ty položte na kousky dřeva nebo cihly tak, aby skrz i pod nimi proudil vzduch, na slunné místo a překryjte síťovinou anebo starou záclonou. Na noc je přesouvejte dovnitř a stejně tak i za nepřízně počasí, aby jablka znovu nenavlhla a proces se neprodlužoval.
Ideálně suché plátky poznáte podle toho, že z nich nevytéká šťáva, jsou pružné, ale nekřupou.
Skladování
Vhodné jsou vzduchotěsné nádoby, zavařovací sklenice, zipové pytlíky i plastové dózy s těsněním. Uskladněte na suchém, tmavém a chladném místě. Vydrží tak bez újmy i několik měsíců. Křížaly kontrolujte, zda neplesnivý nebo nejsou postiženy škůdci. Zaznamenáte-li něco takového, je lepší vyhodit celý obsah. Chcete-li, aby vydržely déle, uložte je do mrazáku. Tam vydrží i déle než rok.
Zdroj: Heureka
Publikováno: před hodinou, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce