Vietnamská káva je považována za jednu z nejsilnějších na světě, i proto se její bohatá chuť dostala do popředí kávového světa. Klíčem k její jedinečnosti není jen robusta s vysokým obsahem kofeinu, ale také její nezaměnitelný doplněk – zahuštěné mléko. Připravte si doma šálek vietnamské kávy, která vás ohromí svou jedinečnou chutí.
Přivezli ji Francouzi
Ačkoli je Vietnam dnes jedním z největších světových exportérů kávy, zejména odrůdy robusta, tradice pití kávy zde není příliš dlouhá. Káva se do Vietnamu dostala až v 19. století zásluhou francouzských kolonizátorů, kteří se sem snažili přenést své kávové zvyklosti. V té době však nebylo čerstvé mléko dostupné, a tak Francouzi začali používat slazené zahuštěné mléko jako náhradu. Toto spojení kávy a zahuštěného mléka se postupně stalo tradicí a dodnes je nedílnou součástí vietnamské kávové kultury.
Vysoký obsah kofeinu
Vietnamská káva se vyznačuje silnou, intenzivní chutí, kterou zajišťuje robusta - jedna ze dvou nejrozšířenějších odrůd na světě. Je známá svým vyšším obsahem kofeinu a výraznou hořkostí. Díky tomu se často považuje za silnější kávu než ty vyrobené z arabiky. Zároveň se při přípravě používá typický kovový filtr zvaný phin, který umožňuje pomalé překapávání kávy, čímž napomáhá rozvinout plnou a bohatou chuť.
Vietnamská káva není pouze jedna
Vietnamská kávová kultura nabízí několik jedinečných variant, které spojují intenzivní chuť robusty s neobvyklými přísadami. Například Ca phe sua da je klasická vietnamská káva s ledem a zahuštěným mlékem. Tato osvěžující kombinace spojuje silnou chuť kávy s jemnou sladkostí mléka. Exotičtější variantou je pak Ca phe dua, do které se přidává kokosové mléko – bohatá chuť kávy se zde snoubí s krémovostí a jemnou sladkostí kokosu. Dalším unikátem je Ca phe trung, neboli vaječná káva, která vznikla v Hanoji v době nedostatku mléka. Tato káva, připravená z čerstvého vaječného žloutku smíchaného se zahuštěným mlékem, má bohatou, krémovou texturu a působí spíše jako sladký kávový dezert.
Proč zahuštěné mléko?
Stalo se nedílnou součástí vietnamské kávové kultury, a to především proto, že v době nedostatku čerstvého mléka představovalo snadno dostupnou alternativu. Toto spojení je dnes natolik zakořeněné, že většina vietnamských kaváren ani nenabízí možnost použití čerstvého mléka.
Jak si připravit vietnamskou kávu doma?
Přípravy vietnamské kávy se vůbec nemusíte bát, je totiž velmi jednoduchá. Nejprve si nachystejte slazené zahuštěné mléko, u nás je nejznámější Salko díky své tradiční chuti. Poté připravte samotnou kávu. Použijte kvalitní zrnkovou, nejlépe tmavě praženou robustu. Namletou kávu můžete připravit tradičním způsobem pomocí kovového filtru phin, kde se káva pomalu překapává. Nevyžaduje papírové filtry a je typickým prvkem vietnamské přípravy. Pokud phin nemáte, skvěle poslouží i French press. Stačí přelít tři čajové lžičky mleté kávy horkou vodou a nechat překapat do připravené sklenice se zahuštěným mlékem.
Náš tip: Svoji vietnamskou kávu si můžete ozvláštnit a sáhnout po karamelovém Salku. A pokud máte náladu na osvěžující Ca phe sua da (káva s ledem), nezapomeňte přidat led.
Návod jak připravit vietnamskou kávu:
- Odměřte 3 mírně zaoblené čajové lžičky nebo jednu velkou lžíci zrnkové kávy a vložte do filtrační komory.
- Poklepejte lehce s filtrem a přimáčkněte svrchním sítkem, aby byla káva rovnoměrně rozmístěná.
- Zalijte 20 ml horké vody (nejlépe 96-100°C), která zvlhčí kávu.
- Vyčkejte přibližně 20 vteřin.
- Nalejte horkou vodu do phin filtru až po okraj.
- Přidejte do šálku slazené zahuštěné mléko.
- Nasaďte uzávěr a nechte kávu vařit. (Do šálku před vařením nalijte sladké kondenzované mléko)
- Vietnamská káva se vaří 4-5 minut. (Pokud požijete skleněný šálek, tak uvidíte, kdy bude káva hotová.)
- Sejměte pokličku, otočte ji a na ní položte filtr i s překapávacím podšálkem.
- A nyní si můžete užít jedinečnou chuť vietnamské kávy.
Zdroj: vietnamchronicles.com, flavorsofhanoi.com, Tatra
Publikováno: 26. 10. 2024, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce