Máte doma po ruce jen listové těsto a jablka a potřebujete rychle připravit nějaký dobrý moučník pro návštěvu nebo pro rodinu po nedělním obědě? Vyzkoušejte třeba vynikající jablečná kolečka v listovém těstě, zkrátka takové netradiční „jablečné koblihy“.
Jablečné koblihy zvládne i začátečník
Jablečné koblihy z listového těsta jsou nejen rychlé, ale také velmi jednoduché, takže jejich přípravu zvládne i naprostý začátečník a zároveň vám s jejich přípravou mohou pomoct i malí kuchtíci.
Co budete k jejich přípravě potřebovat?
- 2 velká jablka
- hotové listové těsto
- 1 vejce na potření
- skořicový cukr na obalení
- moučkový cukr na posypání
Dobře umytá jablka, která ani nemusíte loupat, nakrájejte na silnější plátky. Pak je třeba zátkou od PET lahve zbavte jadřinců a zároveň v nich takto vytvoříte uprostřed menší otvor. Již vykrájená kolečka obalte ve skořicovém cukru.
Z trouby rovnou na talíř
Listové těsto rozválejte a rozkrájejte na asi centimetr široké proužky, do kterých zabalíte kolečka tak, že těsto budete protahovat i otvorem ve středu plátku. Hotové „jablečné koblížky“ potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte zbytkem skořicového cukru.
Jablečné koblihy se na rozdíl od těch klasických nepečou v rozpáleném tuku, ale mnohem zdravěji, tedy na plechu v troubě asi 20 minut při teplotě 180 °C, zkrátka, aby byly pěkně dozlatova. Vychladlé koblihy zasypte moučkovým cukrem a můžete je rovnou podávat.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky
Publikováno: tento týden, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová