reklama

Lahodná a rychlá bábovka z červené řepy nadchne celou rodinu

Hledáte tip na nějaký zajímavý a neokoukaný moučník? Pak určitě vyzkoušejte bábovku z červené řepy, které je teď kolem nás všude dost. Budete překvapeni, jakou lahůdku připravíte rodině či návštěvě k posezení u voňavé nedělní kávy.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Bábovka z červené řepy chutná skvěle

Červená řepa nachází v kuchyni široké pole uplatnění, ale nemusíte ji „jenom“ přidávat do salátů či z ní vyrábět vynikající falešné carpaccio. Taková bábovka z červené řepy je velká dobrota, protože má vynikající chuť, je jemná a krásně vláčná.

Co budete k její přípravě potřebovat:

  • 3 uvařené řepy
  • jeden a půl hrnku polohrubé mouky
  • lžící kakaa
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kypřicí prášek nebo lžičku jedné sody
  • ¾ hrnku kefíru
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • ¼ oleje
  • 2 vejce
Suroviny na bábovku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Suroviny na bábovku

Nejdříve do připravené mísy najemno nastrouhejte uvařenou řepu. V další míse rozšlehejte cukr s vejci a ostatními tekutými přísadami do jemné pěny. Do hotové pěny opatrně vařečkou zamíchejte zbývající sypké ingredience.

Úplně nakonec přidejte nastrouhanou červenou řepu a míchejte, dokud nebude mít tekuté těsto načervenalou barvu. Pak ho vlijte do bábovkové formy: pokud máte silikonovou, není potřeba ji vymazávat. V troubě se bábovka pečte asi ¾ hodiny při 180 °C. Po upečení nechte mírně zchladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Proč se nebát červené řepy

Zdravá je nejen bábovka z červené řepy. Tato kořenová zelenina má vysokou nutriční hodnotu, ale díky vysokému obsahu vody jen velmi málo kalorií. Zároveň je bohatá na minerály jako vápník, fosfor, draslík, hořčík nebo železo a na vitamín C i vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové.

Červená řepa je skvělá, třeba jako zdravá přísada do chutných salátů s kozím sýrem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Červená řepa je skvělá, třeba jako zdravá přísada do chutných salátů s kozím sýrem

Řepě patří nezastupitelné místo v domácí lékárně: například proto, že její barvivo rozšiřuje a zpevňuje stěnu vlásečnic. Protože je močopudná, pomáhá vylučovat přebytečnou sůl z těla, zároveň povzbuzuje činnost trávicího systému a alternativní medicína ji doporučuje při rekonvalescenci po borelióze a klíšťové encefalitidě. Její složení má nesmírně pozitivní vliv na zrak i nervovou soustavu.

Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.zelene-zdravicko.cz, www.nzip.cz 

Publikováno: před dvěma dny, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová