Hledáte tip na nějaký zajímavý a neokoukaný moučník? Pak určitě vyzkoušejte bábovku z červené řepy, které je teď kolem nás všude dost. Budete překvapeni, jakou lahůdku připravíte rodině či návštěvě k posezení u voňavé nedělní kávy.
Bábovka z červené řepy chutná skvěle
Červená řepa nachází v kuchyni široké pole uplatnění, ale nemusíte ji „jenom“ přidávat do salátů či z ní vyrábět vynikající falešné carpaccio. Taková bábovka z červené řepy je velká dobrota, protože má vynikající chuť, je jemná a krásně vláčná.
Co budete k její přípravě potřebovat:
- 3 uvařené řepy
- jeden a půl hrnku polohrubé mouky
- lžící kakaa
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřicí prášek nebo lžičku jedné sody
- ¾ hrnku kefíru
- ½ hrnku třtinového cukru
- ¼ oleje
- 2 vejce
Nejdříve do připravené mísy najemno nastrouhejte uvařenou řepu. V další míse rozšlehejte cukr s vejci a ostatními tekutými přísadami do jemné pěny. Do hotové pěny opatrně vařečkou zamíchejte zbývající sypké ingredience.
Úplně nakonec přidejte nastrouhanou červenou řepu a míchejte, dokud nebude mít tekuté těsto načervenalou barvu. Pak ho vlijte do bábovkové formy: pokud máte silikonovou, není potřeba ji vymazávat. V troubě se bábovka pečte asi ¾ hodiny při 180 °C. Po upečení nechte mírně zchladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Proč se nebát červené řepy
Zdravá je nejen bábovka z červené řepy. Tato kořenová zelenina má vysokou nutriční hodnotu, ale díky vysokému obsahu vody jen velmi málo kalorií. Zároveň je bohatá na minerály jako vápník, fosfor, draslík, hořčík nebo železo a na vitamín C i vitamíny skupiny B, včetně kyseliny listové.
Řepě patří nezastupitelné místo v domácí lékárně: například proto, že její barvivo rozšiřuje a zpevňuje stěnu vlásečnic. Protože je močopudná, pomáhá vylučovat přebytečnou sůl z těla, zároveň povzbuzuje činnost trávicího systému a alternativní medicína ji doporučuje při rekonvalescenci po borelióze a klíšťové encefalitidě. Její složení má nesmírně pozitivní vliv na zrak i nervovou soustavu.
Zdroj: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, www.zelene-zdravicko.cz, www.nzip.cz
Publikováno: 25. 10. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová