Cukety ze zahrádky, které se spálily? Žádný problém. Může posloužit jako netradiční ingredience, která dodá připravovaným pokrmům kouřový nádech a překvapivě sladkou chuť. Vytvořte si proto doma chutné vegetariánské jídlo, které vás svou chutí ohromí. Máme pro vás podrobný recept.
Cukety ze zahrádky nevyhazujte, ani když je spálíte
Cukety ze zahrádky rozhodně nepatří do koše ani ve chvíli, kdy je spálíte. Lehce opálená kůže dodá totiž pokrmu kouřový nádech a výraznější chuť. Stačí odstranit její silně spálené části a zbytek můžete využít třeba do zeleninových salátů, polévek nebo omáček. Spálené cukety jsou rovněž skvělým základem pro přípravu chutných dipů a pomazánek. Hledáte inspiraci, protože nemáte ponětí, do jakých jídel je použít? Máme pro vás recept na jeden výborný salát, který si ze spálené cukety můžete okamžitě připravit.
Co na záchranu spálených cuket budete potřebovat:
- velkou cuketu
- česnek
- cuketový květ
- zelenou nať petržele
- červenou papriku
- červenou cibuli
- zelenou papriku
- chilli papričky
- granátové jablko
- citron
- olivový olej
- sirup z granátových jablíček
- římský kmín
- škumpu (sumak)
- sůl
- černý pepř
Jak salát ze spálených cuket vyrobíte
Cukety ze zahrádky můžete využít kreativně, a to i tehdy, když nějakou spálíte. Však ji také můžete spálit i záměrně. To ve chvíli, kdy si budete chtít připravit tento salát, protože k němu potřebujete skutečně spálenou cuketu. Tu získáte tak, že středně velký plod dáte na gril, kde ho necháte tak dlouho opékat, dokud nezčerná.
Vše důkladně promíchejte, přidejte olivový olej, šťávu z citronu, sůl, černý pepř, mletý kmín, škumpu a sirup z granátového jablka. Opět vše důkladně promíchejte a nechte odležet.
Z grilu vytáhněte cuketu, která bude po celém povrchu černá. Neděste se toho a pěkně ji podélně rozřízněte na dvě poloviny. Vydlabejte třeba vidličkou nebo lžicí dužinu, kterou přidáte do salátu. Salát znovu promíchejte a nechte chvilku odležet v lednici.
Pokud chcete salát dovést k naprosté dokonalosti, opláchněte cuketový květ, obalte ho v těstíčku a zprudka ho osmažte na pánvi. Osmaženým květem nakonec ozdobte salát. Salát podávejte ideálně s libanonským chlebem.
S jakým nářadím kuchař pracoval?
I v tomto případě kvalitní nádobí hraje důležitou roli. S ostrými noži Taiten od Fiskars bylo krájení zeleniny na salát ohromným potěšením. Jejich ostrost a přesnost nám umožnila nakrájet zeleninu na tenoučké plátky. Při konzumaci salátu oceníte skvělé tenké plátky zeleniny.
Proč nože Fiskars?
Nože Fiskars jsou zárukou kvality a spolehlivosti. Jejich precizní zpracování a inovativní design zaručuje pohodlné efektivní krájení. Čepel vyrobená z vysoce kvalitní oceli se vyznačuje výbornou ostrostí a dlouhou životností. Ergonomicky tvarovaná rukojeť pak dokonale padne do ruky, takže při práci s nožem nebudete pociťovat únavu. Vybrat si můžete z široké nabídky nožů přesně takový, jaký potřebujete. Je přitom jedno, zda jste zkušený kuchař nebo začátečník, u Fiskars vždy najdete nůž, který bude vyhovovat vašim potřebám.
Zdroje informací: Receptář prima nápadů, Beze ztrát, Fiskars
Publikováno: 18. 10. 2024, Autor: Adriana Dosedělová, Profil autora: Adriana Dosedělová