reklama

Zlepšete si paměť chutným sirupem

Domácí zdravý sirup ze superpotravin je skutečná bomba, která našemu organismu jen prospěje. Složení citron, skořice, zázvor, křen a med vypadá sice poněkud divoce, ale protože každá z těchto surovin obsahuje důležité látky, výsledek musí být naprosto dokonalý. Dík tomuto sirupu si vylepšíme paměť i imunitu a připravíme se na sychravý podzim.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jak vyrobit zdravý sirup na neduhy?

Med, citron a zázvor jsou tři stálice, které zvládnou ohlídat naše zdraví během podzimních plískanic i přes zimu. A když se k tomu přidá ještě křen a skořice, je tu doslova elixír zdraví. Je až s podivem, že díky těmto zdánlivě obyčejným potravinám a pochutinám si dokonce můžeme zlepšit paměť a celkově vylepšit svou imunitu a pročistit organismus.

Stačí si vyrobit zdravý sirup, který budeme užívat každý den, a to by bylo, aby se ta paměť přeci jen trochu nezlepšila.

Účinky medu na naše zdraví jsou opravdu všestranné, protože obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek i vitamínů, a také živiny (bílkoviny, vláknina, cukry), minerály, enzymy a aminokyseliny. V medu kupodivu nalezneme poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku. Med je dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny A, B, D, E, H, K.

Skořice, která se získává drcením kůry skořicovníku, obsahuje především skořicový aldehyd, antioxidanty (flavonoidy), sacharidy, tuky, vlákninu, bílkoviny či vitamíny A, B, C, E a K nebo vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek.

Med se skořicí můžeme přidat do také perníčků
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Med se skořicí můžeme přidat do také perníčků

Zázvor je jedno z nejzdravějších druhů koření na světě, ačkoliv je to správně vlastně zelenina. Je bohatý na živiny a bioaktivní látky, které prospívají našemu tělu i mozku. Obsahuje tuky, cukry i bílkoviny, vlákninu, gingerol a kapsaicin, vitamíny C, E a řady B. Z minerálů pak hořčík, mangan, draslík, železo, fosfor, zinek, vápník, sodík nebo selen. 

Hlavní účinnou látkou citronu je vitamin C, který má nesčetné pozitivní účinky na naše zdraví - chrání nás před infekcemi a posiluje imunitní systém. Dále v citronech nalezneme flavonoidy, karotenoidy, pektiny, vitamíny skupiny B a minerály jako fosfor, sodík, draslík, železo nebo vápník.

Zázvor a citron jsou ideální v čaji i sladké kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Zázvor a citron jsou ideální v čaji i sladké kuchyni

Při krájení nebo strouhání křenu enzymy z poškozených rostlinných buněk rozkládají glykosid singrin na isothiokyanát allyl, který dráždí oči a dutiny. Proto se nám ihned začne spouštět rýma a štípou nás oči. Křen také obsahuje tuky a sacharidy, vlákninu, bílkoviny, lutein, betakaroten a těkavé oleje. Nalezneme zde také vitamíny A, C, D a K, a z minerálů mangan, železo, zinek, draslík, vápník, hořčík, měď a sodík.

Křen selský, nezbytná pochutina všech zabíjaček
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Křen selský, nezbytná pochutina všech zabíjaček
  • Citronová šťáva posiluje imunitu a obranyschopnost organismu, detoxikuje organismus, odstraňuje vedlejší účinky mnoha léků, podporuje paměť, postřeh a soustředění...
  • Med je přirozeným zdrojem energie, podporuje regenerační spánek, je to antioxidant, je dobrý na kašel...
  • Zázvor pomáhá zmírnit nevolnost, je ideální pro boj s nemocemi a infekcemi, pomáhá zmírnit astma, udržuje zdravý mozek...
  • Křen posiluje imunitu, působí preventivně proti rakovině, zlepšuje dýchání a celkovou výkonnost organismu...
  • Skořice nutí svalové buňky odstraňovat cukr z krevního oběhu, zmírňuje záněty, podporuje imunitu...

Všechny výše zmíněné schopnosti jednotlivých surovin jsou jen malou ukázkou toho, jak dokonalá je přírodní medicína. A to se nám právě pro nadcházející období plné chřipek, nachlazení, rýmy a zánětů horních cest dýchacích může hodit. 

Recept na zdravý sirup

125 g křenu nastrouháme nahrubo, ze zázvoru nastrouháme cca 2 cm, přidáme šťávu ze 4 citronů (ideálně v bio kvalitě), 3 polévkové lžíce medu a 2 lžičky mleté skořice.

Aby byl sirup jemný, všechny suroviny dáme do mixéru a rozmělníme do řídké kašičky. Takto připravený sirup není potřeba vařit, ani nijak konzervovat. Uchováváme ho v chladu v dobře uzavíratelné nádobce.

Užíváme 2x denně 1 polévkovou lžíci, nejlépe před jídlem. Zdravý sirup nám zlepší paměť a pomůže se lépe připravit na plískanice a deštivé počasí.

Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, ordinace.cz, zdravopedie.cz

Publikováno: dnes, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová