Domácí zdravý sirup ze superpotravin je skutečná bomba, která našemu organismu jen prospěje. Složení citron, skořice, zázvor, křen a med vypadá sice poněkud divoce, ale protože každá z těchto surovin obsahuje důležité látky, výsledek musí být naprosto dokonalý. Dík tomuto sirupu si vylepšíme paměť i imunitu a připravíme se na sychravý podzim.
Jak vyrobit zdravý sirup na neduhy?
Med, citron a zázvor jsou tři stálice, které zvládnou ohlídat naše zdraví během podzimních plískanic i přes zimu. A když se k tomu přidá ještě křen a skořice, je tu doslova elixír zdraví. Je až s podivem, že díky těmto zdánlivě obyčejným potravinám a pochutinám si dokonce můžeme zlepšit paměť a celkově vylepšit svou imunitu a pročistit organismus.
Stačí si vyrobit zdravý sirup, který budeme užívat každý den, a to by bylo, aby se ta paměť přeci jen trochu nezlepšila.
"Účinky medu na naše zdraví jsou opravdu všestranné, protože obsahuje mnoho zdraví prospěšných látek i vitamínů, a také živiny (bílkoviny, vláknina, cukry), minerály, enzymy a aminokyseliny. V medu kupodivu nalezneme poměrně velké množství železa, vápníku, sodíku, draslíku, fosforu, zinku a vápníku. Med je dobrým zdrojem vitamínu C a vitamínů skupiny A, B, D, E, H, K" vysvětluje bylinkář a léčitel Bohumil Jukl.
"Skořice, která se získává drcením kůry skořicovníku, obsahuje především skořicový aldehyd, antioxidanty (flavonoidy), sacharidy, tuky, vlákninu, bílkoviny či vitamíny A, B, C, E a K nebo vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík a zinek" říká MUDr. Zbyněk Mlčoch.
"Zázvor je jedno z nejzdravějších druhů koření na světě, ačkoliv je to správně vlastně zelenina. Je bohatý na živiny a bioaktivní látky, které prospívají našemu tělu i mozku. Obsahuje tuky, cukry i bílkoviny, vlákninu, gingerol a kapsaicin, vitamíny C, E a řady B. Z minerálů pak hořčík, mangan, draslík, železo, fosfor, zinek, vápník, sodík nebo selen" doplňuje MUDr. Zbyněk Mlčoch.
"Hlavní účinnou látkou citronu je vitamin C, který má nesčetné pozitivní účinky na naše zdraví - chrání nás před infekcemi a posiluje imunitní systém. Dále v citronech nalezneme flavonoidy, karotenoidy, pektiny, vitamíny skupiny B a minerály jako fosfor, sodík, draslík, železo nebo vápník" říká imunolog MUDr. Vladimír Kořenský.
Při krájení nebo strouhání křenu enzymy z poškozených rostlinných buněk rozkládají glykosid singrin na isothiokyanát allyl, který dráždí oči a dutiny. Proto se nám ihned začne spouštět rýma a štípou nás oči. Křen také obsahuje tuky a sacharidy, vlákninu, bílkoviny, lutein, betakaroten a těkavé oleje. Nalezneme zde také vitamíny A, C, D a K, a z minerálů mangan, železo, zinek, draslík, vápník, hořčík, měď a sodík.
- Citronová šťáva posiluje imunitu a obranyschopnost organismu, detoxikuje organismus, odstraňuje vedlejší účinky mnoha léků, podporuje paměť, postřeh a soustředění...
- Med je přirozeným zdrojem energie, podporuje regenerační spánek, je to antioxidant, je dobrý na kašel...
- Zázvor pomáhá zmírnit nevolnost, je ideální pro boj s nemocemi a infekcemi, pomáhá zmírnit astma, udržuje zdravý mozek...
- Křen posiluje imunitu, působí preventivně proti rakovině, zlepšuje dýchání a celkovou výkonnost organismu...
- Skořice nutí svalové buňky odstraňovat cukr z krevního oběhu, zmírňuje záněty, podporuje imunitu...
Všechny výše zmíněné schopnosti jednotlivých surovin jsou jen malou ukázkou toho, jak dokonalá je přírodní medicína. A to se nám právě pro nadcházející období plné chřipek, nachlazení, rýmy a zánětů horních cest dýchacích může hodit.
Recept na zdravý sirup
125 g křenu nastrouháme nahrubo, ze zázvoru nastrouháme cca 2 cm, přidáme šťávu ze 4 citronů (ideálně v bio kvalitě), 3 polévkové lžíce medu a 2 lžičky mleté skořice.
Aby byl sirup jemný, všechny suroviny dáme do mixéru a rozmělníme do řídké kašičky. Takto připravený sirup není potřeba vařit, ani nijak konzervovat. Uchováváme ho v chladu v dobře uzavíratelné nádobce.
Užíváme 2x denně 1 polévkovou lžíci, nejlépe před jídlem. Zdravý sirup nám zlepší paměť a pomůže se lépe připravit na plískanice a deštivé počasí.
Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, ordinace.cz, zdravopedie.cz
Publikováno: 9. 10. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová