reklama

Rychlý křupavý salát plný neobvyklých chutí

V létě i v zimě přijde k chuti výborný fazolkový salát, který můžete obměňovat podle sezóny i nálady a který je rychle hotov. Nejvíce pochopitelně chutná ten z fazolových lusků vypěstovaných na vlastní zahrádce nebo terase.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Fazolkový salát není nuda

Pro přípravu fazolkového salátu se používají keříčkové fazole, z jejichž keříků se lusky sklízejí tehdy, kdy na nich ještě nejsou patrné obrysy jednotlivých zrnek, tedy fazolek. Fazolkové lusky si můžete také koupit, ale i tady platí stejně pravidlo, vyberte si takové, které ještě nemají zrna uvnitř příliš velká.

Fazolové lusky se nedají jíst syrové, musí se vždy tepelně upravit. Nejčastěji se v kuchyni využívají jako druh přílohy, třeba s trochou smažené cibulky a dobré slaninky. Ale mnohem chutnější, a hlavně zdravější je fazolkový salát, který vás překvapí svou originální chutí i rychlostí přípravy.

Fazolové lusky určené ke zpracování v kuchyni by neměly mít ještě velká zrnka
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Fazolové lusky určené ke zpracování v kuchyni by neměly mít ještě velká zrnka

Lusky spařte asi dvě minuty ve vroucí vodě a pak je prudce zchlaďte v ledové vodě. Pokrájejte je na menší kousky a základ fazolového salátu máte hotový. Do něj přidejte třeba cherry rajčátka a okurku, případně kousky cantaloupe melounu a zalijte dresinkem. My doporučujeme ten z hrubozrnné hořčice, chlebového misa, trochy řepkového oleje, medu a kapky octa. Hotový salát lze zasypat hrstičkou najemno posekaných lískových oříšků nebo oblíbenými bylinkami.

Exotickou pochoutku připravíte z našeho chleba

Miso pasty jsou jedním ze základů japonské kuchyně a používají se na dochucení nejrůznějších pokrmů, například rizota, polévek nebo různých zeleninových jídel.

Základ chlebového misa pro fazolkový salát získáte ze zbytků dobrého kváskového chleba, které namočíte do vody, dokud úplně nezměknou. Vodu slijete, aby vám zůstala jen chlebová kaše. Z té pak ručně vypracujte rovnoměrnou masu bez hrudek, kterou smícháte s přibližně stejným objemem sušené japonské rýže komekoji a solí, která by měla tvořit asi 3 % celkového objemu.

Miso pasty ochutí nejen saláty, ale třeba také rizoto
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Miso pasty ochutí nejen saláty, ale třeba také rizoto

Připravenou směs uzavřete do vzduchotěsné nádoby a vložte na 20 minut do lednice. Nakonec ještě jednou posypte solí nebo zalijte solným roztokem a nechte kvasit přibližně 3 týdny.  Do našeho salátu se ale hodí i různá další misa, včetně těch, které koupíte v obchodě s kvalitními pochutinami pro asijskou kuchyni.

Zdroj: pořad Zahradník po ruce, www.jidloproradost.cz, www.jimejinak.cz

Publikováno: dnes, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová