reklama

Pochutnejte si na řepě namazané na chlebu

Jak chutná taková řepová pomazánka? Zaručeně si na ní pochutnáte a také prospěje vašemu zdraví. Obyčejná řepa obsahuje totiž velké množství minerálů, které dokáže téměř zázraky. Proto pospíchejte do kuchyně a pusťte se do přípravy.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Proč je dobrá řepová pomazánka?

Taková řepová pomazánka vám dovolí užít si všechny pozitivní účinky červené řepy i v případě, že vám třeba nakládaná řepa moc nechutná. Sýr a česnek totiž udělají své a z vařené červené řepy bude v tu ránu pochoutka, nad kterou se budou všichni olizovat. Navíc je maximálně jednoduchá, a to hlavně v případě, že si řepu koupíte už uvařenou.

Co budete na výrobu řepové pomazánky potřebovat?

  • 1 větší řepu
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g sýru typu eidam
  • 200 g smetanového sýru
  • sůl a pepř
Uvařenou řepu nastrouhejte
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Uvařenou řepu nastrouhejte

Na řepovou pomazánku je třeba uvařit a nastrouhat červenou řepu. Můžete si buď koupit řepu už předvařenou, nebo pořídit řepu v syrovém stavu a doma uvařit. Stačí ji ponořit do hrnce s vodou a nechat vařit do změknutí, po vychladnutí ji oloupejte.

Přidejte ostatní suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Přidejte ostatní suroviny

Uvařenou a oloupanou řepu nastrouhejte na jemném struhadle. Na struhadle můžete hned nastrouhat i česnek, případně ho prolisujte lisem na česnek nebo ho utřete. Co je vám milejší. Nyní můžete do směsi přidat oba sýry a vše důkladně vidličkou promíchejte. Nakonec dochuťte ještě solí a pepřem podle chuti a ještě jednou promíchejte.

Pomazánku namažte na oblíbené pečivo
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pomazánku namažte na oblíbené pečivo

Řepovou pomazánku podávejte na oblíbeném pečivu - nejlepší bude na tmavé bagetce nebo žitném chlebu. Ozdobte ještě kouskem něčeho zeleného a můžete přidat ještě plátek vajíčka uvařeného natvrdo.

Čím vám řepa prospěje?

Červená řepa je dvouletá plodina, kterou můžete pěstovat i na své zahrádce. Je na péči naprosto nenáročná - netrpí na choroby ani škůdce, kromě zalévání nevyžaduje žádnou vaši starost. Zasít si pak můžete i řepu žlutou, bíle pruhovanou, kulatou i podlouhlou nebo baby beet, které mají velikost asi jako ředkvička. Ty stačí dát do sklenic a zavařit bez krájení.

V řepě sice nenajdete mnoho vitamínů, ale obsahuje velké množství minerálů, a to zejména vápník, železo, fosfor, hořčík, měď a draslík, další prvky také, ale v menším množství. Proto je skvělým prostředkem k detoxikaci, dokáže z těla odstraňovat těžké kovy a radioaktivní látky, proto je vhodná ke konzumaci při ozařování a chemoterapii, ekzému, lupénce a dalších kožních problémech, tvrdí MUDr. Zbyněk Mlčoch. Stejně tak ještě uvádí, že pomáhá regenerovat játra poškozená alkoholem či drogami nebo léky, také působí příznivě na tvorbu krve, pevnost a pružnost cév a na další různé stránky oběhové soustavy.

Zdroj informací: pořad Vychytávky Ládi Hrušky, bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: před týdnem, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová