Místo kupovaných šťáv a bílým cukrem zahuštěných sirupů si zkuste vyrobit vlastní domácí sirupy. Jsou stejně dobré, ne-li lepší, a navíc máte jistotu, že to, co jste do sirupů dali, je zdravé a organismu prospěšné. Domácí sirupy vydrží při správném skladování i rok a mohou vylepšit limonády, drinky nebo být součástí dalších pokrmů. Dnes se pustíme do výroby levandulového sirupu.
Láká vás vyrobit si domácí sirupy? Vyzkoušejte levandulový sirup
Domácí sirupy byly velmi oblíbené již v dobách našich babiček, protože jsou zdravé, jejich výroba nezabere mnoho času a zvládnou je vyrobit i úplní začátečníci. Na výrobu domácích sirupů můžete využít veškeré ovoce, které máte v dosahu, vhodné jsou i některé druhy zeleniny, ale samozřejmě bylinky či některé jedlé květiny z vaší zahrádky. Domácí sirupy bývají velmi husté a sladké, proto se před podáváním ředí vodou.
Kromě klasických domácích limonád se používají k dochucení čaje nebo do míchaných alkoholických či nealkoholických nápojů. Nejoblíbenější je jahodový, malinový a rybízový sirup coby zástupci domácích ovocných sirupů, z bylinkových pak vede sirup bezinkový, mátový nebo levandulový.
Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je tradiční léčivá a aromatická rostlina, která se vyskytuje na vysluněných svazích téměř po celé Evropě, nejčastěji ji ovšem nalezneme ve Středozemí.
Levandule lékařská je ideální bylinkou, pokud chcete vyrábět domácí sirupy právě bylinné. Nádherně voní, má krásnou barvu a nasládlou chuť. Na domácí sirupy ale používejte pouze levanduli lékařskou, její hybridy nebo okrasné kultivary nejsou v kuchyni příliš vhodné.
Jak připravit domácí sirup z levandule
Co budete potřebovat:
- svazek levandule (asi 10 g)
- 1/2 citronu
- 1 ks skořice
- vodu
- třtinový cukr
Po sklizni lze celou kytičku levandule lékařské vložit do hrnce s vodou. Není potřeba obírat jednotlivé květy, neboť i stonek levandule obsahuje účinné flavonoidy. Voda, do níž levanduli vložíte, by měla mít maximální teplotu 80 °C. Zahřívejte asi 2 hodiny.
K levanduli přidejte citron nakrájený na čtvrtky (používejte bio kvalitu, která je bez chemického postřiku) a kousek celé skořice. Po dvou hodinách pomalého prováření odvar sceďte a přidejte cukr. Na 1 litr vody se dává 1 kg cukru.
Domácí sirupy je nutno uchovávat v dokonale čistých lahvích, které jsou ideálně vyvařené a mají dobře těsnící víčka.
Levandulové mojito
Připravené domácí sirupy můžete použít třeba na letní dětské párty, ale i oslavy dospělých. Oblíbené mátové mojito zkuste vylepšit a připravte si levandulové mojito.
Do vysoké sklenice nebo větší nádoby dejte pár lístků máty, které podrtíte, aby se uvolnily všechny látky a vůně, přidejte kousek citronu nebo limetky, cca 1 velkého panáka levandulového sirupu, zalijte perlivou vodou a přidejte trochu ledu. Verzi pro dospělé vylepšete bílým rumem.
Jahodovo-levandulový sorbet
V době, kdy vrcholí sezóna jahod, můžete si vyrobit osvěžující sorbet. Hlavní suroviny v sorbetu tvoří ovocná šťáva nebo kousky ovoce, voda a cukr. Jakmile do směsi přidáte mléčnou složku, nejedná se už o sorbet, ale mražený krém čili zmrzlinu.
Oprané a odstopkované jahody dejte do mixéru a rozmixujte. Oslaďte trochou levandulového sirupu a dejte zamrazit.
Vylepšit sorbet můžete třeba zakysanou smetanou a vyrobíte si díky tomu dokonale osvěžující domácí zmrzlinu. Kromě jahod lze použít jakékoliv sezónní i exotické ovoce.
Nebojte se experimentovat a zkoušejte domácí sirupy vyrábět i kombinacemi různého ovoce, bylinek nebo jedlých květin. Někdy i zdánlivě nesourodé chuti mohou ve finále vyniknout lahodností a plností.
Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Útulný domov
Publikováno: 3. 9. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová