reklama

Výroba sirupu z levandule lékařské

Místo kupovaných šťáv a bílým cukrem zahuštěných sirupů si zkuste vyrobit vlastní domácí sirupy. Jsou stejně dobré, ne-li lepší, a navíc máte jistotu, že to, co jste do sirupů dali, je zdravé a organismu prospěšné. Domácí sirupy vydrží při správném skladování i rok a mohou vylepšit limonády, drinky nebo být součástí dalších pokrmů. Dnes se pustíme do výroby levandulového sirupu.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Láká vás vyrobit si domácí sirupy? Vyzkoušejte levandulový sirup

Domácí sirupy byly velmi oblíbené již v dobách našich babiček, protože jsou zdravé, jejich výroba nezabere mnoho času a zvládnou je vyrobit i úplní začátečníci. Na výrobu domácích sirupů můžete využít veškeré ovoce, které máte v dosahu, vhodné jsou i některé druhy zeleniny, ale samozřejmě bylinky či některé jedlé květiny z vaší zahrádky. Domácí sirupy bývají velmi husté a sladké, proto se před podáváním ředí vodou.

Kromě klasických domácích limonád se používají k dochucení čaje nebo do míchaných alkoholických či nealkoholických nápojů. Nejoblíbenější je jahodový, malinový a rybízový sirup coby zástupci domácích ovocných sirupů, z bylinkových pak vede sirup bezinkový, mátový nebo levandulový.

Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je tradiční léčivá a aromatická rostlina, která se vyskytuje na vysluněných svazích téměř po celé Evropě, nejčastěji ji ovšem nalezneme ve Středozemí.

Nádherná a svěží levandule lékařská
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Nádherná a svěží levandule lékařská

Levandule lékařská je ideální bylinkou, pokud chcete vyrábět domácí sirupy právě bylinné. Nádherně voní, má krásnou barvu a nasládlou chuť. Na domácí sirupy ale používejte pouze levanduli lékařskou, její hybridy nebo okrasné kultivary nejsou v kuchyni příliš vhodné.

Jak připravit domácí sirup z levandule

Co budete potřebovat:

  • svazek levandule (asi 10 g)
  • 1/2 citronu
  • 1 ks skořice
  • vodu
  • třtinový cukr
Na výrobu sirupu potřebujete jen pár surovin
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na výrobu sirupu potřebujete jen pár surovin

Po sklizni lze celou kytičku levandule lékařské vložit do hrnce s vodou. Není potřeba obírat jednotlivé květy, neboť i stonek levandule obsahuje účinné flavonoidy. Voda, do níž levanduli vložíte, by měla mít maximální teplotu 80 °C. Zahřívejte asi 2 hodiny.

Levanduli dejte povařit
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Levanduli dejte povařit

K levanduli přidejte citron nakrájený na čtvrtky (používejte bio kvalitu, která je bez chemického postřiku) a kousek celé skořice. Po dvou hodinách pomalého prováření odvar sceďte a přidejte cukr. Na 1 litr vody se dává 1 kg cukru.

Domácí sirupy je nutno uchovávat v dokonale čistých lahvích, které jsou ideálně vyvařené a mají dobře těsnící víčka. 

Levandulové mojito

Připravené domácí sirupy můžete použít třeba na letní dětské párty, ale i oslavy dospělých. Oblíbené mátové mojito zkuste vylepšit a připravte si levandulové mojito. 

Do vysoké sklenice nebo větší nádoby dejte pár lístků máty, které podrtíte, aby se uvolnily všechny látky a vůně, přidejte kousek citronu nebo limetky, cca 1 velkého panáka levandulového sirupu, zalijte perlivou vodou a přidejte trochu ledu. Verzi pro dospělé vylepšete bílým rumem.

Levandulovým mojitem oslníte návštěvu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Levandulovým mojitem oslníte návštěvu

Jahodovo-levandulový sorbet

V době, kdy vrcholí sezóna jahod, můžete si vyrobit osvěžující sorbet. Hlavní suroviny v sorbetu tvoří ovocná šťáva nebo kousky ovoce, voda a cukr. Jakmile do směsi přidáte mléčnou složku, nejedná se už o sorbet, ale mražený krém čili zmrzlinu.

Oprané a odstopkované jahody dejte do mixéru a rozmixujte. Oslaďte trochou levandulového sirupu a dejte zamrazit.

Hotový sorbet vás osvěží v horkých dnech
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Hotový sorbet vás osvěží v horkých dnech

Vylepšit sorbet můžete třeba zakysanou smetanou a vyrobíte si díky tomu dokonale osvěžující domácí zmrzlinu. Kromě jahod lze použít jakékoliv sezónní i exotické ovoce.

Kromě sorbetu můžete vyrábět i zmrzlinu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Kromě sorbetu můžete vyrábět i zmrzlinu

Nebojte se experimentovat a zkoušejte domácí sirupy vyrábět i kombinacemi různého ovoce, bylinek nebo jedlých květin. Někdy i zdánlivě nesourodé chuti mohou ve finále vyniknout lahodností a plností.

Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Útulný domov

Publikováno: před týdnem, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová