Dokonale připravené smažené řízky, ať už s bramborem nebo salátem jsou ozdobou našeho jídelníčku. Však se taky správnému vepřovému řízku jen tak něco nevyrovná. A jestlipak víte, proč si na smažený řízek kapeme citronovou šťávu? Jistě, pro zvýraznění chuti. Ovšem třeba na Sicílii namočí řízek rovnou do octa. Proč? Maso je křehčí, šťavnatější a lépe se tak rozvinou všechny chutě. Zkuste to také a pak se rozhodněte - citron nebo ocet?
Dokonalé smažené řízky
Křupavý, dozlatova osmažený řízeček je delikatesa, které se vyrovná jen máloco. Tradiční český vepřový řízek původně vznikl za dob Rakouska Uherska jako varianta na vídeňský řízek, který se připravuje z telecího masa.
Asi každý zná klasický postup od naklepání masa, obalení v trojobalu, až po smažení v tuku. Jestlipak ale víte, proč si gurmáni řízek pokapou citronem? Uspokojivou odpověď na to, kdo jako první a proč vůbec si pokapal řízek citronem, asi dnes už nezjistíme.
Možná odpověď by se možná mohla skrývat na Sicílii, kde je zvykem kapat na maso, které je součástí receptu zvaného Cotoletta alla catanese čili kotleta po katánsku (neplést si s Katalánií), ocet. V této oblasti Sicílie se používá telecí maso z ořechu (část telecí kýty) a do strouhanky se přidává pecorino - tvrdý italský sýr vyráběný z ovčího mléka.
Co budete potřebovat:
- 4 plátky telecího masa
- 2 vejce
- pecorino
- strouhanku
- petržel
- nakládanou červenou cibuli
- jablečný ocet
- extra panenský olivový olej
- sůl
- pepř
Jak připravit tyto jedinečné smažené řízky?
Telecí maso nakrájejte na plátky a klasickým způsobem naklepejte. Osolte a opepřete z obou stran. Do nízké misky nalijte jablečný ocet a řízky v nich dobře vykoupejte asi 10 minut. Pokud nejste příznivci příliš intenzivní ostré octové chuti, dobu marinování zkraťte.
Než se řízek namarinuje, můžete si připravit jednoduchý a rychlý salát jako přílohu. Nakládanou červenou cibuli promíchejte s nahrubo nasekanými lístky hladkolisté petrželky, osolte a zakápněte olivovým olejem. Tuto přílohu můžete servírovat na talíři, kam položíte i smažený řízek, nebo salát položit přímo na řízek jako oblohu.
Na pánev dejte přepuštěné máslo a pomalu rozehřívejte. Mezitím si řízek obalte do trojobalu a do strouhanky nezapomeňte přidat pecorino. Je možné před obalováním řízek ještě pro zvýraznění chuti lehce posypat sušeným vinným octem.
Obalený řízek pozvolna smažte v rozehřátém másle z obou stran. Aby se řízek správně a rovnoměrně prosmažil, naberte občas horké máslo na lžíci a povrch řízku polijte. Používejte takové nádobí, které nepoškodí povrch pánve.
Doporučujeme:
Na smažení masa a dalších potravin je potřeba mít kvalitní pánev, ideálně s nepřilnavým povrchem. Pánve All Steel, ve srovnání s většinou pánví odolávají vysokým teplotám. Vyzkoušejte buď ocelové pánve bez povrchové úpravy, nebo s keramickou povrchovou úpravou. Speciální keramická povrchová úprava neobsahuje plasty a je obzvláště vhodná na smažení a opékání masa dozlatova. Se správným zacházením a údržbou vydrží takové pánve celý život.
Smažený řízek osušte papírovým ubrouskem od přebytečného tuku a podávejte horký s petrželkovým salátem.
Zdroj informací: Receptář prima nápadů, pořad Beze ztrát, Fiskars, fattoincasadabenedetta.it
Publikováno: 23. 8. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová