Petrželová nať nesmí chybět v žádné vývarové polévce. Na našich zahrádkách se s natí petržele můžeme setkat ve dvou podobách. Dekorativnější jsou listy petrželky kudrnky, výraznější chuť a větší listy najdeme u petržele hladkolisté. Petrželová nať je nejen chutná zelenina, ale má také léčivé účinky.
Petrželová nať
Petržel (Petroselinum) patří do skupiny zeleniny, která má využitelný jak kořen, tak nať. Rozeznáváme z kuchyňského hlediska tedy petržel kořenovou a petržel listovou, která se dále ještě rozděluje na hladkolistou a kadeřavou. Čeleď miříkovitých zaručuje aromatičnost petrželové nati i kořenu.
Petržel se v Česku pěstuje převážně v těchto dvou kultivarech:
- Petroselinum crispum convar. radicosum Hill – petržel obecná kořenová
- Petroselinum crispum convar. vulgare Danert – petržel obecná naťová
Petrželová nať, ať už kadeřavá (nazývaná také jako kudrnka) nebo hladkolistá, se velmi hojně používá v kuchyni teplé i studené. Vylepšuje chuť pokrmů, dodává také na atraktivitě jídla barevnou kompozicí.
Petrželová nať a vitamíny
Je mimořádně bohatá na vitamin C, dále obsahuje vitamíny A, B1, B2, B3, B6, E, kyselinu listovou, z minerálních látek pak vápník, hořčík, sodík, železo, draslík a fosfor.
Petrželová nať má 4x více vitamínu C než pomeranče, 4x více provitamínu A nad denní potřebu. Obsahuje také chlorofyl, aminokyseliny a spoustu éterických silic. Listy obsahují zvýšené množství kyseliny listové.
Petrželová nať a léčivé účinky
Petrželová nať může být právem označovaná za všelék. Díky ní je možné léčit spoustu neduhů. Podle MUDr. Zbyňka Mlčocha jí lze použít k léčení anémie, astenie (slabost a nedostatek energie), atonie žlučníku (líný žlučník), nechutenství, jaterních potíží, rakovinových novotvarů, horečnatých stavů, močových kamenů, menstruačních bolestí, střevních parazitů, revmatismu, oligurie (snížená produkce moči), nervozity, špatné krve, plynatosti a infekce. Dále se používá na pohmožděniny, neuralgie, pihy, rány, bodnutí hmyzem, výtoky, zánět oka nebo městnání mléka v prsu, snižuje krevní tlak a zlepšuje trávení. Posiluje zrak a léčí oční nemoci jako je šeroslepost, záněty zrakového nervu či slábnutí zraku.
Přírodní kyseliny, chlorofyl a enzymy v petrželové nati zvyšují střevní mikroflóru a tím pomáhají neutralizovat jedy, plyny a nafouknutá břicha. Trpíte-li nadměrnou plynatostí, začněte užívat petrželovou nať čerstvou nebo sušenou.
Velkým pomocníkem je petrželová nať pro urologická onemocnění. Petržel je silně močopudná, čímž napomáhá snižování krevního tlaku a tím se zlepšuje funkci ledvin. Zvyšuje vylučování sodíku a vody pomocí moči, a zároveň zvyšuje zpětné vstřebávání draslíku do ledvin. Proto je petrželová nať velmi často obsažena v urologických čajích.
Při zánětlivém onemocnění ledvin a v době těhotenství nebo kojení se nedoporučuje užívat nadměrně petrželovou nať nebo výtažky z ní. (Šťáva z petržele byla podávána pro stimulaci děložních stahů během porodu).
Užívání petrželové nati
- Petrželkový čaj - 5 kávových lžiček čerstvé petrželové nati zalijeme 1 l vroucí vody, necháme 10 minut louhovat, slijeme a užíváme několikrát denně při problémech s ledvinami, ledvinovými kameny a trávením.
- Petrželová nať se dá použít i jako kosmetický přípravek. Stačí nať nakrájet, zalít vodou a 5 minut povařit. Potom roztok scedíme a po vychladnutí do něj přimícháme lžíci jablečného octa. Po umytí vlasů použijeme na oplachování. Pokud nasekanou nať povaříme s několika kousky hřebíčku a budeme si s ním proplachovat ústa, zaručeně nám nebude cítit z pusy.
- Odvar na klouby, cévy a játra - 1díl nasekané petrželové natě a 2 díly vody svaříme a necháme odstát. Tento odvar připravujeme každý den čerstvý a denně vypijeme šálek po dobu 10 dnů. Poté je potřeba 2 dny užívání odvaru vynechat a následujících 10 dnů opět odvar užívat.
Petržel nať kudrnka i hladkolistá se vysévá v srpnu nebo září, aby do příchodu mrazů vyrašily listy. Lze ji pěstovat i v bytě v truhlíku nebo květináči za oknem. Používají se jen její listy, které slouží jako zelené koření a ozdoba pokrmů.
Zdroj informací: Vychytávky Ládi Hrušky, zdravezdravi.cz, apetitonline.cz, bylinkyprovsechny.cz
Publikováno: 29. 7. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová